Με πολιτική εντολή οι επαναπροωθήσεις στον Έβρο; Του Λευτέρη Αρβανίτη

Aπό το Μάιο του 2017 έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεκάδες περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο. Κάποιες έχουν φτάσει στη δικαιοσύνη, άλλες πάλι όχι. Πάντως φαίνεται ότι κάτι συμβαίνει στα σύνορα της χώρας, με τις μαρτυρίες να είναι πανομοιότητες και να περιγράφουν την ύπαρξη ενός οργανωμένου μηχανισμού με τη συμμετοχή σίγουρα και αστυνομικών.

Έρχονται τελικά δύο ρεπορτάζ  – tvxs και aljazeera – να παραθέσουν στοιχεία και μαρτυρίες που μπορούν να βοηθήσουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Το ρεπορτάζ του tvxs.gr περιλαμβάνει μαρτυρίες προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν και στοιχεία με συγκεκριμένες ημερομηνίες, προκειμένου να ξεκινήσει η σχετική έρευνα. Μάλιστα στο ρεπορτάζ δικηγόροι καταγγέλλουν επώνυμα τα στοιχεία, που στο παρελθόν έστειλαν στο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, ενώ προκύπτει ότι έχει στηθεί και μια βιομηχανία διώξεων κατά νομικών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Θα περίμενε κανείς στη χειρότερη περίπτωση, το αρμόδιο υπουργείο να βγάλει άμεσα μια ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρει πως «οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές και θα διερευνηθούν και σε περίπτωση που ευσταθούν δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοιες δραστηριότητες. Καλούμε τους καταγγέλλοντες να παραδώσουν ότι στοιχεία έχουν στη δικαιοσύνη».

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργού έρχεται όμως έπειτα από δύο ημέρες και είναι λακωνική: «Η χώρα μας δεν προχωρά σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων μεταναστών». Σε επώνυμες καταγγελίες δηλαδή, ο υπουργός Προστασία του Πολίτη δεν απαντά ότι το θέμα θα διερευνηθεί. Τόσο σίγουρος είναι πως «αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα». Δεν προτρέπει καν τους καταγγέλλοντες να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη.

Η απάντηση του υπουργείου δυστυχώς θυμίζει άλλες εποχές και αποτελεί ένδειξη συνενοχής. Υπονοεί  δε πως τα ρεπορτάζ και οι καταγγελίες είναι “fake news”, που πέρα από  εξαιρετικά προσβλητικό για τους συντάκτες, τους καταγγέλλοντες και τα μέσα που τα φιλοξενούν, αποτελεί και μια εξαιρετικά κακή υπηρεσία για την ελευθερία του Τύπου. 

Οριακής σοβαρότητας η δήλωση του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ

Η Κλειώ Παπαπαντολέων είναι η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Παρακολουθεί συστηματικά περιπτώσεις καταπάτησης δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων, ενώ η «Ένωση» στο πρόσφατο παρελθόν είχε καταγγείλει επίσης παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, δίχως όμως η ελληνική πολιτεία να προχωρήσει την σχετική έρευνα.

Σύμφωνα όμως με την κ.Παπαπαντολέων, στις προηγούμενες περιπτώσεις καταγγελιών, ακόμη και για τυπικούς λόγους, υπήρχε η διαβεβαίωση πως τα στοιχεία που κατατίθενται θα διερευνηθούν. Πλέον διαφαίνεται μια αλλαγή στην πολιτική του υπουργείου, που αφορά τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

«Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρνείται συστηματικά να προβεί έστω και σε τυπική διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών. Αυτό συνιστά αλλαγή παραδείγματος: μέχρι σήμερα, έστω για το φαίνεσθαι, σε ανάλογες περιπτώσεις γινόταν μια τυπική ΕΔΕ, η οποία φυσικά δεν κατέληγε πουθενά. Τώρα πλέον, το Υπουργείο με δηλώσεις οριακής σοβαρότητας συγκαλύπτει πρακτικές κρατικής βίας και αυθαιρεσίας» δηλώνει η Κλειώ Παπαπαντολέων στο tvxs.gr.

Η άρνηση του κ.Τόσκα να απαντήσει επί της ουσίας στο ρεπορτάζ του tvxs.gr, αλλά κυρίως η άρνηση  του υπουργείου να προχωρήσει  στη διερεύνηση της υπόθεσης, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες  συγκάλυψης μιας παράνομης δραστηριότητας.

«Φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ, αρνούμενη κάθε διερεύνηση, ανοίγει διάπλατα το ενδεχόμενο οι πρακτικές αυτές να συνιστούν κατ’ ουσία υλοποίηση δικής της πολιτικής εντολής. Και ατιμωρησία και μηδενική διερεύνηση, δηλαδή το απόλυτο αρνητικό άθροισμα», μας λέει η κ. Παπαπαντολέων.

Κοινό μυστικό φαίνεται ότι αποτελεί η ύπαρξη ενός παράνομου μηχανισμού επαναπροωθήσεων στον Έβρο. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η δράση των παρακρατικών είχε διακοπεί τους πρώτους μήνες του 2015, μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άνοιξη όμως του 2017, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έφερε στο φως το tvxs.gr,  φαίνεται πως οι επαναπροωθήσεις αποτελούν  καθημερινό φαινόμενο.

«Στον Έβρο δυστυχώς έχει ανακάμψει ένας μηχανισμός επαναπροωθήσεων, πιθανά όχι απλώς με την ανοχή της κεντρικής διοίκησης. Αναμένουμε εξηγήσεις, με δεδομένο όμως ότι αυτή η πρακτική θα μας βρει απέναντι και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» δηλώνει στο  tvxs.gr, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος.

Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζει εξαιρετικά καλά την κατάσταση στον Έβρο, είναι ο Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος. Έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στην περιοχή, που δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αποτελεί πάγια τακτική του ελληνικού κράτους. Συχνά μας λέει, χρησιμοποιούσαν και κληρωτούς φαντάρους, που σε πολλές περιπτώσεις δεν άντεχαν να παίρνουν μέρος στις παράνομες ενέργειες .

«Το πιο αποκρουστικό πρόσωπο της αποτρεπτικής πολιτικής το συναντάμε στον Έβρο. Εκεί δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχει ένας παρακρατικός μηχανισμός που συγκροτεί ένα καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Προφανώς και η υπόθεση πρέπει να αποκαλυφθεί»  τονίζει ο κ.Τσιάκαλος στο tvxs.gr.

Να σπάσουμε την ομερτά

Χθες γράφαμε στο tvxs.gr πως το ρεπορτάζ με την πληθώρα στοιχείων που καταθέτει,  είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σπάσει η ομερτά, για όσα συμβαίνουν στον Έβρο. Μετά και την ανακοίνωση του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ, βρισκόμαστε πιθανά  μπροστά σε μια επιχείρηση συγκάλυψης μιας παράνομης δραστηριότητας από την ελληνική πολιτεία.

Ακόμη και αν δεν υπάρχει πολιτική εντολή για τις επαναπροωθήσεις, ακόμη και αν δεν υπάρχει ούτε καν ανοχή από την κυβέρνηση σε τέτοιου τύπου πρακτικές, υπάρχει μια ηγεσία –πολιτική και φυσική- στην ΕΛΑΣ, που δεν ελέγχει μια μεγάλη και στρατηγικής σημασίας περιοχή της χώρας.

Και αυτό πλέον αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση και κυρίως για το ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι στιγμής για το θέμα έχει εκφραστεί μόνο μέσω της δήλωσης του κ.Τόσκα.

ΠΗΓΗ: http://tvxs.gr/

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment