Πυρί Θήβας: Μπορούν οι καταδρομικές επιθέσεις της ΕΛΑΣ να δώσουν λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα;

 Είναι δυνατόν με καταδρομικές επιθέσεις  της Αστυνομίας να αντιμετωπιστεί   η παραβατικότητα  των ρομά ;  Τέτοιες επιδρομές,  όπως η χθεσινή στον καταυλισμό των ρομά στο  Πυρί Θήβας πέρα από  τις σοκαριστικές   εικόνες  που δεν μας τιμούν σαν πολιτισμένη κοινωνία – όπως μικρά παιδιά να βλέπουν τρομαγμένα να εισβάλουν στα σπίτια τους ένοπλοι αστυνομικοί- το ερώτημα είναι:

Μπορεί με την  αστυνομική καταστολή να λυθεί  ένα  σοβαρό κοινωνικό  πρόβλημα; Ένα πρόβλημα που  έχει τις ρίζες του στην  περιθωριοποίηση μιας ευάλωτης κοινωνικής ομάδας που ζει  κάτω από άθλιες συνθήκες φτώχειας  και εξαθλίωσης. Πρόβλημα  που  συνεχώς διογκώνεται στα γκέτο των ρομά- με το Πυρί  να είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση- το οποίο η Πολιτεία, η Αυτοδιοίκηση και οι κοινωνικοί φορείς έπρεπε να  είχαν ήδη διαχειριστεί με υπευθυνότητα  και  συγκεκριμένα μέτρα με στόχο   την κοινωνική ενσωμάτωση  των ρομά με σεβασμό στην πολιτισμική τους  ιδιαιτερότητα.   Δύσκολο,  αλλά η μόνη  λύση.

Γιατί μπορεί οι  έφοδοι της Αστυνομίας  να  οδηγούν σε κάποιες συλλήψεις παραβατικών ατόμων,  ή οι έλεγχοι της Πολεοδομίας να  «ανακαλύπτουν» αυθαίρετες κατασκευές από την άλλη όμως προκαλούν  οργή και αντίποινα από την πλευρά των ρομά που αισθάνονται «καταδιωκόμενοι». Μέσα σε   μια τέτοια κατάσταση  πως  είναι δυνατόν να  εμπεδωθεί «το αίσθημα ασφάλειας» στην κοινωνία; Στο Πυρί Θήβας  έχουμε γίνει μάρτυρες ενός ακήρυχτου  πολέμου μεταξύ ρομά και αστυνομίας που συνεχώς ανατροφοδοτείται…

Χθες μετά από μια ακόμη έκνομη ενέργεια των ρομά, την ληστεία υπαλλήλου πρατηρίου καυσίμων, η ΕΛΑΣ  συνέλαβε ένα δράστη   και αναζήτησε τον συνεργό του στον καταυλισμό. Αυτό  με τη σειρά του προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ρομά οι οποίοι προχώρησαν  σε κατάληψη της περιβόητης γέφυρας  με επιθέσεις κατά των διερχόμενων οδηγών  με πέτρες.

Η  ΕΛΑΣ απάντησε με  καταδρομική έφοδο στον καταυλισμό ισχυρών  αστυνομικών δυνάμεων από Βοιωτία,  συνεπικουρούμενων  από αστυνομικές δυνάμεις από  Φθιώτιδα, Εύβοια και Φωκίδα!

 Ελέχθησαν ,  σύμφωνα  με το αστυνομικό δελτίο,  συνολικά 97 άτομα , προσήχθησαν  34 άτομα και  έγιναν 11 συλλήψεις: Ειδικότερα, συνελήφθησαν επτά (7) μέλη της εγκληματικής ομάδας και συγκεκριμένα πέντε  ρομά ηλικίας 32, 37, 18, 15 και 14 ετών, καθώς και δύο  γυναίκες ηλικίας 41 και 30 ετών (μητέρες των ανήλικων).  Σε βάρος τους, καθώς επίσης και σε δύο ακόμη συνεργούς τους (47χρονη και 15χρονος), που ταυτοποιήθηκαν, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση για διάπραξη ληστείας, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και φθορών και παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου. Επίσης, συνελήφθησαν άλλα   4 άτομα στον καταυλισμό για ρευματοκλοπή και   εκκρεμή  εντάλματα ενώ αναζητούνται δύο  ακόμη άτομα . 

Η αστυνομική επιχείρηση  ολοκληρώθηκε με επιτυχία… Τα προβλήματα όμως  που γεννούν  τον κοινωνικό αποκλεισμό των ρομά  πάνω στα οποία ανθίζει η παραβατικότητα, παραμένουν. Με  συνεπακόλουθα   αγανακτισμένους πολίτες, κηρύγματα μίσους, ρατσιστικά αντανακλαστικά και  αυτοδικίες   όπως η τραγική περίπτωση  της άτυχης  Γιαννούλας, που εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού.

Χ.Π.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment