Υπ΄όψιν κ. Στουπή: Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας για την επένδυση ATALANTI HILLS;

Ακούγοντας σήμερα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό την άποψη του κ. Νίκου Στουπή επικεφαλής της παράταξης «ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ»   αναρωτήθηκα αν η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει  θέση για την επένδυση «ATALANTI HILS».

Ο κ. Στουπής χαρακτήρισε θετική για την περιοχή την έγκριση από το Υπουργείο της ΜΠΕ και υποστήριξε  (αν και γεωπόνος) να ξεπεραστούν με νομοθετική ρύθμιση τα «εμπόδια» που βάζει το Δασαρχείο Αταλάντης ώστε να προχωρήσει η επένδυση.
Η μόνη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας που βρήκα ήταν η παρακάτω του 2010 (τότε που  βάζαμε πλάτη μέσα σε  μια ψυχοφθόρο εσωκομματική διαδικασία για να εκπροσωπηθεί ο ΣΥΝ  στο Περιφερειακό Συμβούλιο) η οποία  μιλά για «σοβαρές επιπτώσεις από την επένδυση στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων και το περιβάλλον». Θυμάμαι επίσης,  ότι για το θέμα  οι βουλευτές μας είχαν  κάνει επερώτηση στη βουλή με τον τίτλο «Κίνδυνος ερημοποίησης από μεγάλη Τουριστική επένδυση»  ζητώντας να μη αποχαρακτηριστεί δημόσια   δασική έκταση . Θυμάμαι επίσης καλά ότι τόσο στην επιτροπή περιβάλλοντος όσο και στο δημόσιο λόγο μας  εκφράζαμε πάντοτε την αντίθεση μας στην για την φαραωνική τουριστική επένδυση.
Δεν ξέρω αν αυτό έχει σημασία πλέον μετά από τις τόσες προγραμματικές «ανατροπές»  που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια   και ούτε   ξέρω  αν οι σύντροφοι  του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακόμη   τέτοιου είδους προβληματισμούς. 

Για την ιστορία πάντως,   θέτω την ανακοίνωση υπ΄όψιν του κ. Στουπή.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Χαρά Παρμενοπούλου

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖOΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡIΣΤΕΡΑΣ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Λαμία 17/12/10               

                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Για την έγκριση του ΓΠΣ Αταλάντης  από την Περιφέρεια  και της έκτασης για την εγκατάσταση της επένδυσης » Atalanti Hills»

Την περασμένη Πέμπτη 16/12/10, λίγες μόνο ώρες μετά την ορκωμοσία του αιρετού Περιφερειάρχη και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, συνεδρίασε το ΣΧΟΠ Περιφέρειας Στερεάς και ενέκρινε το ΓΠΣ (Γενικό πολεοδομικό Σχέδιο) Αταλάντης. Στο προς έγκριση σχέδιο που υπέβαλε το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Αταλάντης περιλαμβάνεται αλλαγή χρήση γης έκτασης 12.5 χιλ στρεμμάτων στον Έξαρχο Λοκρίδας ιδιοκτησίας της εταιρείας ΛΟΚΡΟΣ ΑΕ, στην οποία σχεδιάζει την εγκατάσταση μεγάλης τουριστικής μονάδας με το όνομα «ATALANTI HILLS» που περιλαμβάνει (3) γήπεδα γκολφ, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και 5.000 παραθεριστικές κατοικίες.
Πρόκειται για μια επένδυση η οποία είχε σταματήσει μετά την άρνηση του Δασαρχείου Αταλάντης να γνωμοδοτήσει να γίνει σε δασική έκταση. Για την υπόθεση αυτή απ’ ότι γνωρίζουμε εκκρεμεί η γνωμοδότηση των Νομικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης.
Πρόκειται για μια επένδυση- μαμούθ προϋπολογισμού 2 δις ευρώ η οποία από τους επενδυτές διαφημίζεται ως ήπιας μορφής αγροτουριστική επένδυση με πολλές θέσεις εργασίας, για την οποία όμως είχαν εκφραστεί πολλές ενστάσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολιτικούς και επιστημονικούς φορείς. Ιδιαίτερα έχουν τονιστεί οι δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη δημιουργία μιας τόσο μεγάλης μονάδας με γήπεδα γκολφ που είναι ιδιαίτερα υδροβόρα και μάλιστα σε μια αγροτική περιοχή με έντονο πρόβλημα λειψυδρίας και κίνδυνο ερημοποίησης τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες (ημερίδα στους Δελφούς τον Οκτώβριο του 2008 στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη μελέτη διαχείρισης των υδάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης, μελέτες ΙΓΜΕ που εντάσσουν την περιοχή στην κίτρινη ζώνη, δηλ. περιοχή με κίνδυνο λειψυδρίας τα επόμενα χρόνια).
Η απόφαση για την έγκριση του ΓΠΣ του Δήμου Αταλάντης πάρθηκε κατά πλειοψηφία μετά την θετική εισήγηση της Περιφέρειας χωρίς να έχει προσκομιστεί η πράξη αποχαρακτηρισμού της εν λόγω περιοχής. Μειοψήφησαν τόσο ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς που ζήτησε αναβολή στη λήψη απόφασης ζητώντας να γίνουν οι ανάλογες υδρολογικές και γεωλογικές μελέτες όσο και η εκπρόσωπος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας γιατί δεν ζήτησαν αρχαιολογική έρευνα της περιοχής, όπως προβλέπεται από το Νόμο.
Η ιδιαίτερη σπουδή να δημιουργηθούν τετελεσμένα με την ένταξη της περιοχής ως ΠΕΡΠΟ (Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης) σε μια περιοχή 15 χιλ μακριά από τον πολεοδομικό ιστό της Αταλάντης δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Είναι φανερό ότι αποσκοπεί η μελλοντική επένδυση να έχει την χωροτακτική αποδοχή της Πολιτείας και να υπάρχουν κεκτημένα δικαιώματα από την πλευρά της εταιρείας. Ας σημειωθεί ότι όλα τα ΓΠΣ και τα ΣΧΟΟΑΠ με την διεύρυνση των Καλλικρατικών Δήμων θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Ως προς τι λοιπόν η υπερβολική βιασύνη της Περιφέρειας λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντα του το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας;

Πιστεύουμε ότι η οικονομική κρίση και η αρνητικές επιπτώσεις πάνω στην Ελληνική κοινωνία από την εφαρμογή των καταστροφικών μέτρων του μνημονίου δεν πρέπει να αποτελέσουν το πρόσχημα να μην τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται για τις μεγάλες επενδύσεις.
Πολύ περισσότερο που η εμπειρία από άλλες περιοχές που επιλέχτηκε τέτοιου είδους μεγαλεπήβολη τουριστική ανάπτυξη αγνοώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιοχής, ήταν αρνητική. Οι επενδυτές πιέζουν για απλούστευση των διαδικασιών και αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων έχοντας σαν κίνητρα επιδοτήσεις και μεγάλες φοροαπαλλαγές τις οποίες καρπούνται, συχνά χωρίς να επαληθεύονται οι υποσχέσεις τους προς τις τοπικές κοινωνίες για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Οι επενδύσεις τους δεσμεύουν τεράστια ποσά από εθνικούς πόρους από τον Αναπτυξιακό Νόμο που φτάνουν το ποσοστό του 60% και κοινοτικούς πόρους από τον ΕΣΠΑ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλες επενδύσεις στην περιοχή.

Με βάση το παραπάνω σκεφτικό ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας ζητά να μην υπογραφεί η ληφθείσα απόφαση για το ΓΠΣ Αταλάντης από την νυν Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας αλλά να συζητηθεί το θέμα στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο και να γίνει δημόσια διάλογος ώστε η τοπική κοινωνία να αντιληφθεί τις πιθανές συνέπειες από μια μεγάλη παρέμβαση- επένδυση που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων και στο περιβάλλον της ευρύτερης της περιοχής.

                                             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment