Στον αέρα το ν/σ ταυτότητας φύλου -Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή

Ολοκληρώθηκε   η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στην ολομέλεια της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής  ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα γίνει  ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα της Χρυσής Αυγής.
Το ν/σ έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις  αλλά και εσωκομματικούς τριγμούς σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση και επεμβάσεις της εκκλησίας.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης  είναι η επίμαχη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου από τα 15 έτη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης  Σταύρος Κοντονής ανακοίνωσε νομοτεχνικές βελτιώσεις με τις οποίες όμως δεν αλλάζει το ηλικιακό όριο των 15 ετών. Προβλέπει την αντικατάσταση του ιατρικού συμβουλίου του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού -θα χορηγούσε την απαιτούμενη γνωμάτευση- από ένα διεπιστημονικό συμβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Εθνική Αντιπροσωπεία, καλείται αυτές τις μέρες να πράξει το αυτονόητο, απέναντι σε ένα σημαντικό τμήμα συμπολιτών μας που για δεκαετίες παρέμεινε ηθελημένα από την Πολιτεία, αόρατο». «Καμιά παράδοση, καμιά θρησκεία, καμιά αντίληψη οικογένειας, δεν επιτάσσει να παραμένουν άνθρωποι στο περιθώριο, ή να πετιούνται σε ένα θεσμικό και κοινωνικό Καιάδα. Καμιά»,  συμπλήρωσε. Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ υπογράμμισε: «καθώς καλούμαστε να εγκρίνουμε, να απορρίψουμε, ή και να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, όπως αποφάσισε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης», θέλει να θυμίσει τους στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη: «Είστε υπέρ, ή κατά;Έστω απαντήστε μ’ ένα ναι, ή μ’ ένα όχι».

Αντιδράσεις και  κυβερνητικοί τριγμοί
ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι λένε Ναι στο ν/σ με  εσωκομματικές διαφωνίες. Μέχρι στιγμής οι Γεωργία Γεννιά, Δημήτρης Γάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης από το ΣΥΡΙΖΑ χουν διαμηνύσει ότι δεν συμφωνούν με το άρθρο 3 και πρόκειται να καταψηφίσουν. Στο Ποτάμι φημολογείται ότι δεν είναι σίγουροι και οι 6 βουλευτές καθώς ο Γρ. Ψαριανός φέρεται να έχει αντιρρήσεις.
ΝΔ (76 βουλευτές), Χρυσή Αυγή(16 βουλευτές), ΚΚΕ (15 βουλευτές) και Ένωση Κεντρώων (7 βουλευτές) έχουν ήδη ανακοινώσει ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων. Η ΝΔ που υπαναχώρησε από τη θέση της  προκαλώντας αντιδράσεις από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ξεκαθάρισε ότι καταψηφίζει καταθέτοντας δικό της σχέδιο νόμου, και όχι τροπολογία. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλει η κυβέρνηση να το ψηφίσει θα πρέπει να  αποσύρει το δικό της και να εισάγει εκ νέου της ΝΔ. Η πρόταση της ΝΔ επιτρέπει τη διόρθωση φύλου μόνο σε άτομα 18 ετών και άνω και θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη δικαστικής απόφασης και ιατρικής γνωμάτευσης. 
Στην ΔΗΣΥ μετά τις διαφωνίες του Δ. Κρεμαστινού και Γ. Γρηγοράκου υπάρχει αλλαγή στάσης και όλα θα αποφασιστούν αύριο το πρωί σε συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού οργάνου στις 09.30 το πρωί.
Οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν επί της αρχής αλλά καταψηφίζουν το άρθρο για την ταυτότητα φύλλου των ανηλίκων. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει συνολικά το νομοσχέδιο και τυχόν διαχωρισμός  καταργεί στην ουσία το ν/σ, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται  να συγκεντρώνει τον απαραίτητο αριθμό των 151  βουλευτών για να ψηφιστεί στο σύνολό του.

Η συζήτηση αναπόφευκτα πηγαίνει στους ανεξάρτητους βουλευτές ώστε να υπάρχει τουλάχιστον η πλειοψηφία των 151 βουλευτών που αυτή την ώρα δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.Οι Κουκούτσης και Μίχος (πρώην Χ.Α) από τους ανεξάρτητους δεν φαίνεται να ψηφίζουν ενώ το ίδιο θα κάνει και ο Ν. Νικολόπουλος.
Απομένουν οι Χ. Θεοχάρης, Θ. Μεγαλοοικονόμου, Στ. Παναγούλης, Δ. Καρράς και Κατ. Μάρκου.

Συγκέντρωση  έξω από τη Βουλή της ΛΟΑΤ κοινότητας

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Διεμφυλικών και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων   το απόγευμα της Δευτέρας εν όψει της συζήτησης στην Ολομέλεια για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν και για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας και κομμάτων στο νομοσχέδιο.

Οι  διεμφυλικοί κάνουν λόγο για περιορισμούς και ελλείψεις στο νομοσχέδιο, ωστόσο υποστηρίζουν πως γίνεται ένα πρώτο βήμα για την επίλυση κάποιων προβλημάτων τους.  «Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την κοινότητα των τρανς ανθρώπων, αλλά και για όλους τους ανθρώπους», τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ‘Αννα Απέργη, διευθύντρια του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης,. Ανάμεσα σ’ αυτό που κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο και αυτό που πρόκειται πραγματικά να ψηφιστεί, υπάρχει μεγάλη απόσταση, υποστήριξε η κ. Απέργη. «Το σχέδιο νόμου στοχεύει μόνο στην αλλαγή των στοιχείων των τρανς ανθρώπων στα δημόσια και κρατικά έγγραφά τους και όχι στην αλλαγή φύλου, όπως πολλοί διατείνονται. Δεν μιλάμε για χειρουργικές επεμβάσεις, ορμονοληψία, ψυχιατρικές γνωματεύσεις κλπ. Μόνο για έναν νόμο, που θα διευκολύνει την καθημερινότητα των τρανς ανθρώπων και την ύπαρξή τους», εξηγεί. «Στην ουσία, αναγνωρίζει την ύπαρξη των τρανς ανθρώπων», επισημαίνει η κ. Απέργη.

Το κάλεσμα στη συγκέντρωση:
Η ώρα της ψήφισης έφτασε! Το νομοσχέδιο για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου θα ψηφιστεί μετά από μεγάλη αναμονή στην ολομέλεια της Βουλής αυτή τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου.
Οι περιορισμοί και οι ελλείψεις του νομοσχεδίου είναι πολλοί και σημαντικοί, και δεν μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε την ψήφισή του, όπως θα έπρεπε. Τα έγγαμα άτομα, τα άτομα που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άντρες ή γυναίκες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/ριες δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από το νόμο αυτό, ενώ όσα άτομα είναι γονείς δεν θα έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν τα στοιχεία τους στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών τους. Ακόμη, η διαδικασία συνεχίζει να είναι δικαστική, καθιστώντας την αλλαγή των εγγράφων χρονοβόρα και επιβαρύνοντας το άτομο με οικονομικά έξοδα. Τέλος, η αποϊατρικοποίηση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου δε θα είναι καθολική καθώς τα άτομα 15 και 16 ετών θα πρέπει να παίρνουν την έγκριση ειδικών ψυχικής υγείας πριν αναγνωρίσουν το φύλο τους.
Παρά τα προβλήματά του, το νομοσχέδιο αποτελεί ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα προς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων, τα οποία αντιμετωπίζουν σωρεία δυσκολιών και προβλημάτων στην καθημερινότητα τους επειδή δεν αναγνωρίζεται η ταυτότητα τους όπως τα ίδια τα άτομα την προσδιορίζουν.
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Διεθνής Αμνηστία και το AllOut καλούν όλα τα άτομα να έρθουν έξω από τη Βουλή την ημέρα της ψήφισης έτσι ώστε να πιέσουμε ενεργά με την παρουσία μας για την ψήφιση του νομοσχεδίου και να διαμαρτυρηθούμε για τις ελλείψεις του.
Το κάλεσμα είναι ανοικτό για συνυπογραφές προς όλες τις LGBTQI οργανώσεις

Ραντεβού μπροστά από τη Βουλή στις 17:00.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment