Δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου: Δεν ξεχνάμε και συνεχίζουμε τον αγώνα

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται στις 6 Δεκέμβρη από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώντα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Στις περισσότερες πόλεις της χώρας θα πραγματοποιηθούν πορείες μνήμης και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ.

Στη Λαμία σε αντικυβερνητική, αντιφασιστική, αντιπολεμική και αντικαπιταλιστική συγκέντρωση καλεί  η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 7.00 το απόγευμα της Πέμπτης στην πλ. Ελευθερίας.

Ήταν βράδυ της 6ης Δεκέμβρη του 2008 όταν ο 15χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώντα Κορκονέα. Η είδηση της δολοφονίας του  πυροδότησε ένα κίνημα οργής με την Αθήνα, αλλά και άλλες ελληνικές πόλεις, να κατακλύζονται τις επόμενες ημέρες από διαδηλώσεις και δυναμικές διαμαρτυρίες μαθητών, φοιτητών και άλλων πολιτών.

Το κεντρικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια του κέντρου της Αθήνας, ενώ το απόγευμα (6 μ. μ.) υπάρχει κάλεσμα για την καθιερωμένη συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Χιλιάδες αστυνομικοί στον δρόμο

Την ίδια στιγμή η ΕΛ. ΑΣ. καταστρώνει τα δικά της σχέδια, ανάλογα με εκείνα της επετείου του Πολυτεχνείου, και ετοιμάζεται να θέσει επί ποδός περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς.  Επίσης, συνεχείς πτήσεις πάνω από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας θα πραγματοποιούν το ελικόπτερο και τα drones της Αστυνομίας.

 Επιχείριση… ενοχοποίησης στη δίκη που συνεχίζεται στο Εφετείο Λαμίας

Την ίδια στιγμή, όπως έγραψε η «Εφημερίδα των Συντακτών» ( 3/12/2018 ) βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, των δύο ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας.

Οι προσπάθειες της υπεράσπισης των δύο καταδικασθέντων επικεντρώνονται στο να… αναδειχθεί ο Αλέξης Γρηγορόπουλος ως «συνειδητοποιημένος αναρχικός», αλλά και να χαρακτηριστούν τα Εξάρχεια ως επικίνδυνη ζώνη με απώτερο σκοπό να σπάσει η ποινή ισοβίων που έχει επιβληθεί στον Ε. Κορκονέα  στην οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη, πριν από 10 χρόνια στα Εξάρχεια.

Ηεξέλιξη της  δίκης σε δεύτερο βαθμό των δύο ειδικών φρουρών είναι ιδιαίτερα αργή, εξαιτίας του όγκου του υλικού (μαρτυρίες, έγγραφα κ.ά.), των λιγοστών κενών ημερομηνιών για ορισμό συνεδριάσεων, αλλά και των απουσιών, κυρίως από την πλευρά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής.

Οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις είχαν οριστεί για τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Νοεμβρίου. Διεξήχθη όμως μόνον αυτή της Τρίτης, όπου ξεχώρισε το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα να αναγνωσθεί κείμενο που είχε αναρτηθεί τον Νοέμβριο του 2015, με την υπογραφή του Νίκου Ρωμανού, φίλου του Αλέξη Γρηγορόπουλου και παρόντος στα γεγονότα της 6ης του Δεκέμβρη 2008.

Πρόκειται για το κείμενο που αναφέρεται στα γεγονότα εκείνης της βραδιάς και περιγράφει τον 15χρονο Αλέξη να πετά αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, το οποίο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, από την πλευρά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, χαρακτήρισε «ψευδή ανάρτηση».

Η συγκεκριμένη υπερασπιστική τακτική, μαζί με την αμφισβήτηση μαρτυριών κατηγορίας και αποδεικτικών στοιχείων, όπως του οπτικού υλικού που έχει καταγράψει τα όσα συνέβησαν εκείνες τις στιγμές, αποτελεί ουσιαστικά την υπερασπιστική γραμμή που ακολουθήθηκε και πρωτόδικα και η οποία συνεχίζεται στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο της Λαμίας, αν και ανάμεσα στους συνηγόρους υπεράσπισης του Κορκονέα και του Σαραλιώτη δεν βρίσκεται πλέον ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.

Οι αναφορές στα Εξάρχεια ως μια «ιδιαίτερη» περιοχή της Αθήνας όπου τα επεισόδια αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, η προσπάθεια να διογκωθεί η όποια αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών εκείνη τη νύχτα, η αμφισβήτηση αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυριών, η εμφάνιση μαρτύρων κατηγορίας ως αναξιόπιστων λόγω «πολιτικών και ιδεολογικών ιδεοληψιών», αποτελούν στοιχεία υπερασπιστικής τακτικής που εμφανίζονται από την αρχή της εκδίκασης της υπόθεσης.

Στόχος της συγκεκριμένης τακτικής είναι η ανάδειξη ελαφρυντικών στοιχείων και η αντιστροφή του αρχικού αρνητικού κλίματος, ώστε να σπάσει η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον Επαμεινώνδα Κορκονέα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης μετά από λίγα χρόνια, καθώς βρίσκεται ήδη 10 χρόνια στη φυλακή.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, οπότε θα συνεχιστεί η ανάγνωση και ο σχολιασμός εγγράφων, ενώ από την πλευρά της έδρας γίνονται κάθε φορά συστάσεις προς παράγοντες της δίκης για αποφυγή απουσιών που οδηγούν σε αναβολές, καθώς η έλλειψη κενών ημερομηνιών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για σύντομη ολοκλήρωσή της.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment