Επιστροφή της τρόικας – Συντάξεις και εργασιακά στο μικροσκόπιο

Επιστρέφουν την Δευτέρα στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών και αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις τους για το κλείσιμο των προαπαιτούμενων που μένουν ανοικτά στην τέταρτη αξιολόγηση. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στα προαπαιτούμενα που αφορούν τις μειώσεις στις συντάξεις, τα εργασιακά και την πρόνοια, ζητήματα που αναμένεται να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας.

Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, αποφασισμένη να πάρει από την κυβέρνηση συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης που δεν έχουν κλείσει. Από τα 88 προαπαιτούμενα που είναι ανοικτά, οι δανειστές αναμένεται να ασκήσουν έντονες πιέσεις για να κλείσουν τουλάχιστον 16 από αυτά που αφορούν τις συντάξεις, τα εργασιακά και την πρόνοια.

Πέρα από την μείωση των συντάξεων που είναι δεδομένη, οι δανειστές αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα της υποχρεωτικής διαιτησίας, με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) να απαιτούν προ ημερών ενημέρωση από το υπουργείο, τονίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει το θέμα της υποχρεωτικής διαιτησίας, ζητώντας ένα ακόμα πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τις τελευταίες ημέρες ασκούνται έντονες πιέσεις, σε υψηλό επίπεδο, προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να λάβει μια προληπτικής φύσης γραμμή χρηματοδότησης μετά τη λήξη του Μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο. Οι αποκρατικοποιήσεις, η χρηματοδότηση του λογαριασμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, που θα ξεκινήσουν την Δευτέρα με τον τομέα της ενέργειας.

‘Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θεωρείται αδύνατον να έχουν υλοποιηθεί και τα 88 έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τη συνολική λύση (κλείσιμο αξιολόγησης, μεταμνημονιακή εποπτεία, διευθέτηση χρέους) για την Ελλάδα, με τους Ευρωπαίους να είναι διατεθειμένοι να περιμένουν έως και τις τελευταίες ημέρες πριν από την εκπνοή του προγράμματος εντός του Αυγούστου. Ένας αριθμός προαπαιτούμενων αναμένεται να συνδεθεί με το νέο μοντέλο ενισχυμένης εποπτείας που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση του μνημονίου.

Το μήνυμα του Σεντένο για την «καθαρή έξοδο»

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ξεκαθάρισε προ ημερών ότι η «καθαρή έξοδος» του Αυγούστου , την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, θα περνά μέσα από «ενισχυμένη εποπτεία». Μετά την ενημέρωση που είχε από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την «μεταμνημονιακή εποχή», τόνισε πως «σχετικά με τη μελλοντική παρακολούθηση των οικονομικών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων, το Eurogroup έλαβε γνώση του λεγόμενου εργαλείου “ενισχυμένης επιτήρησης”». Παράλληλα, επανέλαβε πως η Αθήνα πρέπει να κλείσει άμεσα τα προαπαιτούμενα, ώστε να πάρει το πράσινο φως για ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στις 21 Ιουνίου.

thepressproject.gr

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment