Θεσσαλονίκη: Κουκουλοφόροι μαχαίρωσαν 12χρονο προσφυγόπουλο έξω από το σχολείο

Επίθεση με μαχαίρι από δύο μαυροντυμένους κουκουλοφόρους δέχθηκε ένας μαθητής της 1ης Γυμνασίου από το Ιράν έξω από την είσοδό του σε σχολείο στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη.

«Να φτιάξουμε ασπίδα αλληλεγγύης στις τάξεις μας για τα παιδιά των προσφύγων»  καλεί η Πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ καταδικάζοντας τη ρατσιστική επίθεση.

 Για το περιστατικό έγινε καταγγελία από τον μαθητή στον Διευθυντή του σχολείου στην οποία αναφέρεται ότι οι δύο κουκουλοφόροι τον σταμάτησαν, του έκαναν χαρακιές στο χέρι και τον απείλησαν να μην ξαναπάει σχολείο.

Την προανάκριση για το περιστατικό έχει αναλάβει το τμήμα Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας της Αστυνομίας.

Το παιδί φιλοξενείται με την οικογένειά του σε μισθωμένο διαμέρισμα από τον Δήμο στο πλαίσιο του προγράμματος REACT. 

Στο σημείο έσπευσε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, κοινωνικοί λειτουργοί του δήμου και δημοτικοί σύμβουλοι της «Πόλης Αλλιώς».

«Είχα μια προφορική ενημέρωση για το περιστατικό και ζήτησα να διερευνηθεί εμπεριστατωμένα τι ακριβώς συνέβη και υπό ποιες συνθήκες. Δόθηκε εντολή και στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να καταγραφούν όλα αυτά γραπτώς, να έχουμε εικόνα, ώστε να προχωρήσει άμεσα η έρευνα στα επόμενα στάδια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Πρόεδρος Γ ΕΛΜΕ: Να φτιάξουμε ασπίδα αλληλεγγύης στις τάξεις μας για τα παιδιά των προσφύγων

Με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει η Γιάννα Λαθήρα, πρόεδρος της Γ` ΕΛΜΕ την ρατσιστική και φασιστική επίθεση που δέχθηκε Ιρανός μαθητής της Α `Γυμνασίου σήμερα το πρωί έξω από σχολείο του Δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Μιλώντας στο alterthess.gr η Γ. Λαθήρα τονίζει πως «είναι η πρώτη φορά που η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τόσο σοβαρό περιστατικό που βάζει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα μαθητή». Επισημαίνει ακόμη ότι «όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που εντείνονται οι αντιπροσφυγικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές τόσο από πλευράς της κυβέρνησης αλλά και της Ε.Ε. με πιο τρανταχτά παραδείγματα το νομοσχέδιο για το άσυλο, την εκκένωση χώρων που έβρισκαν καταφύγιο οι πρόσφυγες, την κατάργηση του ΑΜΚΑ αλλά και το γεγονός ότι τα σχολεία που θα φιλοξενήσουν τάξεις υποδοχής δεν έχουν ακόμη προσωπικό». 

«Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε πρόσφυγες μαθητές στην περιοχή και οι καθηγητές, οι μαθητές και η τοπική κοινωνία τα αγκάλιασε και τα δέχθηκε στα σχολεία. Ο αριθμός των μαθητών είναι μικρός και πάγια θέση μας είναι ότι περισσότερα παιδιά προσφύγων θα έπρεπε να σπουδάζουν στα σχολεία. Ωστόσο δεν υπάρχουν μέτρα ένταξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις για την έγγραφή των παιδιών αυτών στα πρωινά σχολεία» προσθέτει.

«Η ασφάλεια των μαθητών αυτών βρίσκεται στα χέρια τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας που πρέπει με δράσεις αλληλεγγύης και εκδηλώσεις να αντιταχθούν στον φασισμό. Την αντιφασιστική δράση πρέπει να συνεχίσουν και τα σωματεία των εκπαιδευτικών, όπως έκαναν τόσα χρόνια. Η Γ` ΕΛΜΕ έχει αντιταχθεί επανειλημμένα με δράσεις σε ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις και για αυτό λόγο έχει βρεθεί στο στόχαστρο ακροδεξιών κύκλων. Φυσικά θα συνεχίσει να το κάνει έχοντας ως βαθιά πεποίθηση το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και στη ζωή με αξιοπρέπεια. Να φτιάξουμε ασπίδα αλληλεγγύης στις τάξεις μας για τα παιδιά των προσφύγων» καταλήγει.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment