«Καθαρή λύση» και «εθνική συνεννόηση» για το χρέος ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο ΣΕΒ

Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδο της στις αγορές και με βιώσιμους όρους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας χαιρετισμό στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, η οποία συμπίπτει με την επέτειο των 110 χρόνων από την ίδρυση του. 

Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του επανέφερε  την πρόταση για «εθνική συνεννόηση για το χρέος».

Καθώς η διαπραγμάτευση εισέρχεται σε κρίσιμη φάση μετά το αδιέξοδο στο τελευταίο Eurogroup και  μηνύματα σκληρής στάσης από πλευράς Σόιμπλε και ΔΝΤ,  με τη χθεσινή ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέρει στο τραπέζι την πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη για «εθνική συνεννόηση»  παρά την  διάψευση από πλευράς Μαξίμου., προαναγγέλλοντας  πολιτικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. «Οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Ας προσέλθουμε σ’ ένα διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και τις βασικές αξίες της δημοκρατίας. Αυτές της ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε ένα εθνικής σημασίας στόχο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μήνυμα απηύθυνε ο πρωθυπουργός και στους δανειστές ζητώντας καθαρή λύση: «Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν», πρόσθεσε. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επίσης πως για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια κρίσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση, να δώσουν αυτή την καθαρή λύση.Για την ελληνική πλευρά, σημείωσε ότι καθαρή λύση είναι «εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές, εκείνη που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα από την πρώτη μέρα, για άλλη μια φορά στο μέλλον».

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά για επικοινωνιακούς λόγους ή μικροπολιτικής διαχείρισης μια συνολική συμφωνία για το χρέος, αλλά για να κλείσει οριστικά τον φαύλο κύκλο της κρίσης και να βγει στις αγορές με αξιώσεις, με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και καθαρό διάδρομο για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Ο πρωθυπουργός είπε για την έξοδο της χώρας στις αγορές ότι αρχικά θα γίνει δοκιμαστικά το Σεπτέμβρη του 2018 και μετά να υπάρξει η δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μόνιμα και σταθερά από τις αγορές, χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουμε, όπως είπε, τις δυνάμεις, να συμπορευτούμε στο κοινό μας αγώνα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. «Μιας Ελλάδας δίκαιης και παραγωγικής. Πάση θυσία δεν έχουμε άλλη επιλογή, πρέπει να τα καταφέρουμε». Χαρακτήρισε  παρωχημένη την  αντίληψη περί ανταγωνιστικότητας μέσω υποτίμησης των μισθών,η οποία  οδηγεί στην αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων, στην περαιτέρω φτωχοποίηση των κατώτερων στρωμάτων και επιτείνει το brain drain . «Αντιθέτως, προϋπόθεση για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στο σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, είναι η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που βασίζεται στην εξωστρέφεια, την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθεμένης αξίας, στην καινοτομία και στο ανθρώπινο κεφάλαιο», πρόεθεσε.

Η χώρα μας διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η γεωγραφική μας θέση, οι υποδομές σε δίκτυα και μεταφορές, η ενεργειακή διασύνδεση και ο στρατηγικός μας ρόλος, η αγροτοδιατροφική αλυσίδα και οι διακλαδικές της συνδέσεις με την μεταποίηση, τα υψηλού επιπέδου ερευνητικά ιδρύματα και το εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

«Οφείλουμε να τα εκμεταλλευτούμε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση κατάρτισε ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο, το λεγόμενο growth strategy, που θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί με το σύνολο των φορέων το προσεχές διάστημα.

Αναφερόμενος στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα το χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως αυξημένο», και επεσήμανε ότι «αυτό που αναμένουν τόσο οι επενδυτές όσο και οι αγορές χρήματος είναι ένα καθαρό σήμα ότι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Eπίσης, αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις στο θεσμικό πεδίο όπως το πλαίσιο για έναν νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων, «με βασικό», όπως είπε, «την αποτελεσματικότητα και τη συνολική αντιμετώπιση και διευθέτηση τόσο των κόκκινων δανείων, όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών απέναντι στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Τέλος, προανήγγειλε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%. Σημείωσε ακόμη  ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αυξάνεται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ενισχύουν τη ρευστότητα της οικονομίας, ίδρυση επενδυτικής Τράπεζα ειδικού σκοπού και   νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση επιχειρήσεων με το οποίο αίρονται τα γραφειοκρατικά βάρη.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment