Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό

Πολιτική κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά τις χθεσινές εξελίξεις που αφορούν στην παροχή ασύλου σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και συγκεκριμένα τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι αξιωματικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στη γείτονα χώρα.

Την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου ακολούθησε η αίτηση ακύρωσης της απόφασης από την κυβέρνηση αλλά και η οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας, ενώ ακολούθως το θέμα πήρε πολιτική χροιά, με την αρχή να γίνεται από τη ΝΔ. 

Η ΝΔ ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την αίτηση ακύρωσης της απόφασης για άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και την κατηγορεί ουσιαστικά για παρέμβαση στη δικαιοσύνη. 

«“Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών” και “πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη” οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Πειραιώς και προσθέτει:

«Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;».

Τζανακόπουλος: Άγνοια από τη ΝΔ

Η απάντηση από κυβερνητικής πλευράς, ήρθε άμεσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος μέσω twitter ανέφερε: 

«Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης. Πώς όμως η ΝΔ να τα πάει καλά με τη διάκριση των εξουσιών όταν ο κος Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με το Ρουσώ…». 

Η αντίδραση της ΔΗΣΥ και του ΚΚΕ

Για «καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. «Είναι πραγματικότητα: οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον Τούρκο πρόεδρο αποκαλύπτονται συνεχώς», τόνισε στη σχετική ανακοίνωσή του. 

«Η τελευταία αποκάλυψη, όμως, είναι και η πιο εξόφθαλμη: ο πρωθυπουργός που, παρότι αναρμόδιος, θα αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων σε 15 ημέρες, σήμερα έκανε το “καθήκον” του». «Η κυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των “κεντρώων πατριωτών”,  αποφάσισε να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης της επιτροπής πολιτικού ασύλου, να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους. Απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας, αυτό απέδειξαν πως είναι οι κυβερνώντες με την απόφαση που πήραν σήμερα», κατέληξε ο βουλευτής.

«Τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις απέναντι στον κ. Ερντογάν δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες, ούτε τους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου», τόνισε σε ανάρτησή του στο twitter, καλώντας την κυβέρνηση της Τουρκίας αλλά και της Ελλάδας να το αντιληφθούν. 

Προκλητική και απολύτως καταδικαστέα χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την κίνηση της κυβέρνησης. Όπως σχολιάζει η απόφαση έρχεται «λίγες μέρες μόνο μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα». «Όσο προχωρά ο καιρός θα αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο και με διάφορες αφορμές, ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα σηματοδότησε κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η απόφαση της επιτροπής ασύλου και το σκεπτικό

Χθες έγινε γνωστό, ότι η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα.

Η Επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. 

Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

27643425_17538087.limghandler

Η αίτηση ακύρωσης

Το μεσημέρι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. 

Η αντίδραση της Άγκυρας

Λίγο μετά την απόφαση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του αντέδρασε με οργή. Η Άγκυρα έκανε λόγο για απόφαση που ελήφθη με πολιτικά κριτήρια και δείχνει ότι η Ελλάδα «προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες». Επιπλέον προειδοποίησε ότι η απόφαση θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών. 

Παράλληλα, μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου, μίλησε ευθέως για μια μη φιλική ενέργεια από την ελληνική πλευρά. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε Φαρισαίος που απελευθερώνουν είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Μας είπαν να είμαστε φιλικοί, αλλά η στάση της Ελλάδας, με τη χορήγηση πολιτικού ασύλου δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι φιλική» τονίζει μεταξύ άλλων.

Πομπώδεις τίτλοι όπως «σκάνδαλο από την Ελλάδα» φιλοξενούνται στις ηλεκτρονικές σελίδες μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης, ενώ τα τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν την ροή του προγράμματός τους με έκτακτα δελτία στην Τουρκία.

Η τουρκική κρατική τηλεόραση διέκοψε τη ροή του προγράμματός της για να μεταδώσει την είδηση. «Η Ελλάδα έδωσε άσυλο στον έναν από τους πραξικοπηματίες» αναφέρουν στο ρεπορτάζ, με συνεχείς συνδέσεις της ανταποκρίτριάς τους από την Αθήνα.

Και το Haber Turk διέκοψε τη ροή του. «Από τους 8 στρατιώτες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 8ης Ιουλίου και διέφυγαν στην Ελλάδα, δόθηκε άσυλο στον έναν», αναφέρει το κανάλι, αναμεταδίδοντας μάλιστα και το σχετικό απόσπασμα στο κανάλι του στο Twitter.

«Σκανδαλώδης η απόφαση της Ελλάδας» αναφέρει η Hurriyet, «Σεισμός σε άγκυρα – Αθήνα: Η Ελλάδα τον αποδέχτηκε» γράφει η Milliyet, ενώ η Sabah τονίζει: «Είναι στρατιώτης: απόφαση σκάνδαλο από την Ελλάδα».

Ακόμη πιο σκληρός ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Yeniakit, της εφημερίδας που είναι ταγμένη στον Ερντογάν. «Η Ελλάδα διάλεξε πλευρά» αναφέρει, συμπληρώνοντας: «Δικαίωμα πολιτικού ασύλου από την Ελλάδα στον πραξικοπηματία».

Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα τονίζει ότι η κυβέρνηση της Αθήνας δέθηκε το αίτημα πολιτικού ασύλου για έναν από τους 8 πραξικοπηματίες της FETO, της οργάνωσης δηλαδή του Γκιουλέν που υποτίθεται πώς οργάνωσε το πραξικόπημα.

Τι ζήτησε ο Τούρκος αξιωματικός μετά τη χορήγηση ασύλου – Τι λέει ο δικηγόρος του

Με την οικογένεια του ήθελε να επικοινωνήσει ο Τούρκος αξιωματικός που αφέθηκε ελεύθερος μετά την απόφαση που έλαβε η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου με την οποία του παρέχεται άσυλο.

 

«Δεν το πιστεύω, θέλω να μιλήσω με την οικογένεια μου. Είναι περίεργο που χωρίζομαι με τους υπόλοιπους επτά» είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου με το οποίο οι οκτώ στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Ο Τούρκος στρατιωτικός σύμφωνα με πληροφορίες φιλοξενείται στην Αθήνα από φιλικά του πρόσωπα ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρει τα έγγραφα του ασύλου που θα του επιτρέπουν να ταξιδέψει σε οποιοδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμεί.

Την ίδια ώρα ο συνήγορος υπεράσπισης των οκτώ Τούρκων, Όμηρος Ζέλιος, θεωρεί πως η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί προπομπό και για τους υπόλοιπους επτά.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment