Μίνι ανασχηματισμός με άρωμα …ΠΑΣΟΚ- Τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση

Περιορισμένος ανασχηματισμός  στο υπουργικό σχήμα, με βασική αλλαγή την αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου σε Υπουργό Εξωτερικών και την είσοδο στην κυβέρνηση δύο πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και παραιτηθέντων στελεχών του ΚΙ.ΝΑΛ.

Αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική ορίζεται η Σία Αναγνωστοπούλου που επανέρχεται στην κυβέρνηση.

Στο υπουργείο Εσωτερικών υφυπουργός με αρμοδιότητα Μακεδονίας – Θράκης ορίζεται η Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός ορίζεται ο Κωνσταντίνος Μπάρκας. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ορίζεται ο Θάνος Μωραϊτης Τέλος στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υφυπουργός ορίζεται ο Άγγελος Τόλκας.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός  δεν κρίνει σκόπιμο να διατηρήσει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, με δεδομένες τις υποχρεώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου ως υποψηφίου για το Δήμο Αθηναίων και της Κατερίνας Νοτοπούλου ως υποψήφιας για το Δήμο της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται η ανάγκη για ένα περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμό, τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος, ανακοινώνοντας τα νέα πρόσωπα:

Η ορκωμοσία των υπουργών θα γίνει τη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Μόναχο.

Τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση- άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Μεταξύ των  νέων προσώπων που βρίσκονται στο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνονται και  στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θάνος Μωραϊτης και ο Άγγελος Τόλκας. Και οι δυο είχαν υπάρξει στελέχη της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και κατείχαν μέχρι πρόσφατα καίριες θέσεις το Κίνημα Αλλαγής, ενώ αποχώρησαν εκφράζοντας την  διαφωνία τους με τις επιλογές της Φώφης Γεννηματά.

Ο Θάνος Μωραϊτης  είναι ο νέος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών στη θέση του Νίκου Μαυραγάνη. Γεννήθηκε το 1970 στο Αγρίνιο. Σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση. Εργάστηκε στον τομέα των πωλήσεων αρχικά και αργότερα ως σύμβουλος επιχειρήσεων και ως διευθυντικό στέλεχος  Διαφημιστικών Εταιρειών. Μέχρι το 2004 διεύθυνε την δική του Διαφημιστική Εταιρεία. Το 2000 εκλέχτηκε Γραμματέας της Ν. ΠΑΣΟΚ. Εκλέχθηκε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000, 2007 και 2009. Έχει εκλεχθεί επίσης μέλος της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ από το 1999 και εξής. Συμμετέχει ενεργά από θέσεις ευθύνης σε πολλές επιτροπές του Κινήματος. Τον Δεκέμβριο του 2018 ανακοίνωσε ότι δε συμμετέχει στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο Άγγελος Τόλκας είναι ο νέος υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Γεννήθηκε στη Νάουσα το 1976, σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Δικαίου των Επιχειρήσεων και Εργασιακού Δικαίου στο ΔΠΘ. Από το 1997 υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος και διετέλεσε αναπληρωτής γραμματέας της ΠΑΣΠ Νομικής ΑΠΘ καθώς και της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε επί τρία χρόνια Πρόεδρος της Κίνησης Νέων για την Ευρώπη (AEGEE). Το 2004 εκλέχτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέχρι το 2007 συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τη Νέα Γενιά. Εξελέγη Βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ενώ στις 3 Αυγούστου του 2011 ορκίστηκε υφυπουργός Επικρατείας.

Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα Μακεδονίας – Θράκης,  εργάστηκε ως συνεργάτιδα του αντιπροέδρου της Βουλής, Α.Κουράκη, ενώ από το Νοέμβριο του 2016 ήταν διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.  

Ο Κωνσταντίνος Μπάρκας που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Νάσου Ηλιόπουλου ως υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ο κ. Μπάρκας γεννήθηκε στη Φιλιππιάδα της Πρέβεζας το 1981. Είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Αυγή» και σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και Γεωπονική στο ΤΕΙ Ηπείρου Εκλέχθηκε Βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012 και τον Ιανουάριο του 2015.  

 Το νέο κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται απο το  άνοιγμα στην κεντροαριστερά που  έχει αναδειχτεί σε στρατηγική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει και των ευρωεκλογών.  Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στον χώρο της κεντροαριστεράς και της ανανεωτικής αριστεράς βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες προς διαμόρφωση νέων κινήσεων και σχημάτων – σχημάτων, που μπορούν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ . Στόχος είναι η κάθοδος στις εκλογές με ένα κοινό ψηφοδέλτιο υπό τον τίτλο «ομπρέλα» ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία .

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment