Μακεδονικό: Δηλώσεις προόδου αλλά και κλειστά χαρτιά από την τριμερή της Βιέννης

Με δηλώσεις αισιοδοξίας αλλά και κλειστά χαρτιά ως προς το μέγεθος των προβλημάτων έκλεισαν οι σημερινές τριμερείς διαπραγματεύσεις των Κοτζιά – Νίμιτς – Ντιμιτρόφ στην Βιέννη για το Μακεδονικό στη Βιέννη.

Η ΠΓΔΜ έχει ξεκαθαρίσει πως η όποια λύση θα πρέπει να αντανακλά τον σεβασμό στην ταυτότητα της χώρας, ενώ ο Ντιμιτρόφ έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να αποδεχθεί τη μακεδονική ενθνικότητα και τη γλώσσα». Η ελληνική πλευρά επιμένει στην αναθεώρηση Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή ώστε αμέσως μετά το Πάσχα,  να συναντηθούν εκ νέου προκειμένου να αντιπαραβάλουν και τις απόψεις των κυβερνήσεων σε Αθήνα και Σκόπια.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και ο ειδικός διαμεσολαβητής συζήτησαν θέματα ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, πέραν του ονόματος.  Ο Μάθιου Νίμιτς, παρουσίασε το νομικό κείμενο βάσει του οποίου θα συναφθεί ενδεχόμενη συμφωνία, με κενά τα επίμαχα σημεία, στα οποία οι δύο χώρες διαφωνούν.

Όσον αφορά το όνομα, το πιο δύσκολο ζήτημα που συζητήθηκε, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, είναι η κοινή εξεύρεση μιας ονομασίας, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διεθνώς και εντός της χώρας των Σκοπίων, και να μην αντιβαίνει στο Σύνταγμα των Σκοπίων στο οποίο αναφέρεται ρητά ο χαρακτηρισμός «Μακεδόνες».

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που διήρκησαν 6,5 ώρες έδωσε με δήλωσή του ο κ. Νίμιτς \ ανέφερε ότι μολονότι, εκκρεμούν ακόμα δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα, σε αυτή τη συνάντηση η οποία ήταν πολύ εποικοδομητική γεγονός που «μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον». Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Νίμιτς εκτίμησε ότι η παρούσα συνάντηση ήταν η καλύτερη μέχρι τώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια ο οποίος τόνισε ότι «όλα τα βήματα, μολονότι δύσκολα «μας φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης». Όπως εξήγησε υπάρχει μία σύγκλιση απόψεων ως προς τη μέθοδο που θα υιοθετηθεί για την επίλυση του ζητήματος καθώς τώρα έχουν καταγραφεί λεπτομερώς τα σημεία συμφωνίας και τα σημεία διαφωνίας. «Έχουμε καταγράψει» δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς «τις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά στα οποία συμφωνούμε και ποια αυτά που διαφωνούμε». «Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι πρόκειται για μία κανονική διπλωματική διαδικασία, στην οποία καμμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά μία λύση σταθερή και μακρόχρονη που να αντανακλά τη σύνθεση επιμέρους λύσεων των διαφορετικών προβλημάτων.

Στόχος, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, είναι να φθάσουν οι διαπραγματεύσεις σε ουσιαστικές αποφάσεις που θα λύσουν τον γόρδιο δεσμό, εγχείρημα δύσκολο που απαιτεί εκατέρωθεν ισορροπημένους συμβιβασμούς, ώστε το συνολικό προϊόν της λύσης να ανοίγει τον δρόμο της σταθερότητας και της προόδου στην περιοχή.

Ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Κοτζιάς

Τη Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τους αρχηγούς των κομμάτων –πλην Κυριάκου Μητσοτάκη- για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στις έδρες των κομμάτων.

Η αρχή όμως δεν θα γίνει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως θα όριζε το πρωτόκολλο, μετά την άρνηση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να αποδεχθεί την πρόσκληση ενημέρωσής του από τον υπουργό Εξωτερικών. Από πλευράς Ν.Δ., ενημέρωση θα λάβει ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει διαμηνύσει πως δεν έχει αντίρρηση να συναντηθεί για το ζήτημα αλλά με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment