Μας έρχονται ξανά οι «Θεσμοί» – Επιδόματα, απεργίες, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στο μενού της τρίτης αξιολόγησης

Αυλαία σήμερα στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.

Πρόκειται για την πρώτη φάση των συζητήσεων οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως το τέλος της εβδομάδος με την ελληνική κυβέρνηση  να ελπίζει ότι θα φτάσει σε συμφωνία μέχρι τέλους Δεκεμβρίου.
Η αρχή γίνεται με τα δημοσιονομικά με την παράσταση να κλέβει το κοινωνικό μέρισμα για το οποίο οι θεσμοί εκφράζουν αντιρρήσεις, ενώ στις επόμενες μέρες θα τεθούν στο τραπέζι τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως αυτά των εργασιακών-μεταξύ των οποίων είναι η περικοπή παγιωμένων οικογενειακών επιδομάτων , ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού νόμου με τη δημιουργία επιπλέον εμποδίων για την προκήρυξη απεργιών και των αποκρατικοποιήσεων με αιχμή τα ενεργειακά με πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ. Επίσης το «κλείδωμα» των ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και Ταμεία, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την ευρύτερη προώθηση «λύσεων» για τα κόκκινα δάνεια, και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα από τις προηγούμενες δύο, η τρίτη αξιολόγηση.
Όσον αφορά το θέμα του χρέους, συνιστάται υπομονή, καθώς το θέμα θα συζητηθεί ) από τον επόμενο χρόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων.

Αντιρρήσεις των θεσμων για το κοινωνικό μέρισμα
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στις δύο διαδοχικές συναντήσεις της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκης θα μεταφέρει τις ελληνικές προβλέψεις για το 2017, που κάνουν λόγο για υπερπλεόνασμα 0,45% του ΑΕΠ (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% έναντι στόχους 1,75% του ΑΕΠ). Παράλληλα, θα καταθέσει επίσημα την ελληνική πρόθεση για καταβολή κοινωνικού μερίσματος και φέτος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάμεσα στις οποίες είναι πιθανόν να συμπεριληφθούν και φέτος οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Οι Θεσμοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στο παραπάνω ενδεχόμενο και υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και τα χρήματα που προκύπτουν από το υπερπλεόνασμα του 2017, πρέπει να αποδοθούν πρωτίστως στις πληρωμές οφειλών του Δημοσίου αλλά και στην απονομή της βασικής σύνταξης, σ’ όσους περιμένουν επί μήνες ή και χρόνια.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, την περασμένη χρονιά είχε ξεκαθαρίσει εγγράφως πως οποιαδήποτε ανάλογη πρωτοβουλία θα συμφωνείται πρώτα με τους δανειστές, μετά τις αντιδράσεις για τις εφάπαξ καταβολές στις συντάξεις που δόθηκαν από το μέρισμα του 2016.
Σε περίπτωση που υπάρξει υπερπλεόνασμα, οι δανειστές τονίζουν πως θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή να δοθεί σε πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε κοινωνικές πολιτικές και αναπτυξιακά μέτρα και όχι σε μπόνους συντάξεων, καθώς κάτι τέτοιο «θα υπονόμευε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις».

  Ολοκλήρωση των 95 προαπαιτούμενων- Η λίστα με τα ανοιχτά ζητήματα
Με την κυβέρνηση να διακηρύσσει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, αρκετά προαπαιτούμενα παραμένουν σε εκκρεμότητα τα οποία θα προσθέσουν νέα οικονομικά βαρη σε εργαζόμενους και συνταξιούχους και θα περικόψουν βασικά συνδικαλιστικά δικαιώματα. Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί πως οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για επίσπευση των μέτρων του 2020 από το 2019 παραμένουν ανοικτές, καθώς ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% δημιουργεί επιπλέον απαιτήσεις.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος μέχρι τώρα έχει εφαρμοστεί μόνο το 20% από τα 95 προαπαιτούμενα που έχουν ζητήσει οι δανειστές. Η τρόικα θα επιμείνει να «τρέξει» η εφαρμογή τους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης
Αναλυτικά τα καυτά προαπαιτούμενα  που θα περάσουν τον έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων είναι τα παρακάτω:
– Ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων που μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί κατά 100% για τον προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα περικοπεί το 2019.
– Αναμόρφωση και περιορισμός της δαπάνης για τα οικογενειακά επιδόματα.
– Τροποποίηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων ώστε να μην απαιτείται εκ των προτέρων έγκριση
-κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας με τα συνδικάτα να την χαρακτηρίζουν επικίνδυνη διότι θα παγιώσει το αρνητικό για τους εργαζόμενους ρυθμιστικό πλαίσιο
-Κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών
-Αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση να λαμβάνεται με ποσοστό άνω του 50%.
– Οι αλλαγές στο δημόσιο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εφαρμογή του σχεδίου μόνιμής κινητικότητας του δημοσίου που έχει σταματήσει στις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ , αλλά και η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων από τις 72.000 που έχουν φτάσει σήμερα.
– Η επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού και η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων θα είναι ακόμη θέμα των δανειστών.
– Η σύσταση του υπερταμείου με τον διορισμό ΔΣ και την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει την βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των ΔΕΚΟ είναι άλλο ένα θέμα που καθυστερεί παρά το ότι βρίσκεται υπό την στενή παρακολούθηση της ΕΕ.
– Η προώθηση του Ελληνικού η παραχώρηση της Εγνατίας και οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ ΕΛΠΕ και ΔΕΗ θα είναι ένα ακόμη θέμα συζήτησης.
– Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 49% και την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες
– Η βελτίωση της αδειοδότησης επιχειρήσεων και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων που επίσης καθυστερούν
-Κατώτερο πλαφόν στις συντάξεις χηρείας, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες ζητάει η ελληνική πλευρά, ώστε καμία νέα σύνταξη χηρείας να μην είναι κατώτερη της εθνικής σύνταξης με 20ετή προϋπηρεσία, δηλαδή των 384 ευρώ.
-Επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
-Εξωδικαστικός μηχανισμός για την ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με αυστηρούς όρους.
-Αύξηση του πλαφόν 30% που προβλέπεται για τη μείωση της σύνταξης σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης στο Δημόσιο.
– Αλλαγή του καθεστώτος υγειονομικής περίθαλψης και επικούρησης για τους εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης.

Οι θεσμοί και κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι εφικτός ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ σε κάθε περίπτωση θέλουν το θέμα να έχει τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο. Κι αυτό, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την προετοιμασία της τελευταίας αξιολόγησης, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου – μαζί και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment