Νέα βουτιά στο χρηματιστήριο-Στο 4,65% έφτασε το ελληνικό 10ετες ομόλογο

Με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει συνολικές απώλειες της τάξης του 6,45% και τον Γενικό Δείκτη αντίστοιχες του 2,61% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, προσθέτοντας ένα νέο δραματικό επεισόδιο στο σήριαλ της συνεχούς υποβάθμισης του τραπεζικού τομέα από την περασμένη εβδομάδα.

Η Eurobank κατέγραψε απώλειες του 11,58%, η Τράπεζα Πειραιώς 10,95%, ενώ δεν γλίτωσαν η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, που βρέθηκαν επίσης «στο κόκκινο» με απώλειες 4,76% και 3,17% αντίστοιχα.

Κάτω από τα 5 δισ. ευρώ υποχωρεί αυτήν την ώρα η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με το πρωτοφανές sell off να έχει στερήσει από τον κλάδο σχεδόν 800 εκατ. ευρώ μέσα σε έξι συνεδριάσεις.

Η αντιπαράθεση της Ιταλίας  με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό έχει πυροδοτήσει την υποτιμητική κερδοσκοπία στα Ιταλικά ομόλογα με τις αποδόσεις να έχουν εκτιναχθούν στο 3,60%την υψηλότερη απόδοσή του το 2014.

Παράλληλα εντείνονται οι πιέσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Η επιδείνωση στο κόστος δανεισμού αντανακλάται στο περιθώριο των ελληνικών  δεκαετών ομολόγων, το οποίο ξεπέρασε για μία ακόμη φορά το 4%. Η  απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου που έφθασε σήμερα στο 4,65%, επιστρέφοντας στα επίπεδα που διαπραγματευόταν στο τέλος Αυγούστου. Μια κατάσταση που κάνει απαγορευτική την έξοδο στις αγορές.

Την ίδια ώρα, σε έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch γίνεται ειδική αναφορά στα κυβερνητικά σχέδια για την παροχή εγγυήσεων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, θέτοντας ως ικανή συνθήκη για την επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου, τη διασφάλιση πως οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα υποστούν ζημιές, κρίνοντας παράλληλα «αργό» τον ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων.

Με το χρηματιστήριο να σημειώνει νέα βουτιά οι τράπεζες είδαν με ανακούφιση την αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου τους από τον οίκο Fitch αναμένοντας αυτή να αποτυπωθεί και στο ταμπλό των μετοχών.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται και το ευρώ σαν παρενέργεια της κρίσης των σχέσεων Ιταλίας- Βρυξελλών. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1483 δολ. από το επίπεδο των 1,1524 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Επίθεση στον Στουρνάρα από την κυβέρνηση

Στο περιθώριο της συνεχούς καταβαράθρωσης της αξίας των τραπεζών, η κυβέρνηση απέφυγε να επαναλάβει τα περί «κερδοσκόπων» που ανέφερε την περασμένη Τετάρτη, επιρρίπτοντας τα βέλη της στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, που κρίνεται πως «κρύβεται» στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων. 

«Αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εγγυώνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτική, οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα και θα ήταν ευχής έργο αν και ο κ. Στουρνάρας έπραττε προς την ίδια κατεύθυνση» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

«Το πρόβλημα μερικές φορές είναι το εξής: Όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει μιλάει και πολιτικολογεί -ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά- όταν πρέπει να μιλήσει φαίνεται ότι σιωπά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει ο κ. Σουρνάρας κάποια στιγμή να εξηγήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει να το επιλύσει» είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση των υραπεζών και τις αυξομειώσεις του Γενικού Δείκτη και του δείκτη των τραπεζών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Salvini : Δεν θα κάνουμε πίσω, ούτε θα καταλήξουμε όπως η Ελλάδα
Απάντηση σε όσους παρομοιάζουν την Ελλάδα με την Ιταλία, θεωρώντας ότι η Ρώμη θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα με την Αθήνα, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini.
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη.
Δεν πρόκειται να κάνουμε βήματα πίσω, καθώς οι Ιταλοί είναι έτοιμοι να μας στηρίξουν.
Κανείς δεν πιστεύει ότι θα καταλήξουμε όπως η Ελλάδα.
Αυτό είναι λάθος», τόνισε ο κ. Salvini σε δηλώσεις του στο δεύτερο πρόγραμμα της Rai (Rai2).
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι η αύξηση των spreads στα ιταλικά ομόλογα αποτελεί προϊόν «συνομωσία» ο επικεφαλής της Lega Nord, υποστήριξε ότι «δεν είμαι φίλος των συνομωσιών.
Πιθανώς ορισμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν να φοβίζουν τις αγορές ή υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να τις φοβίσουν, αν και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν έχουν εξετάσει ούτε κατά το ελάχιστο το οικονομικό μας πρόγραμμα.
Όταν το πράξουν όλα θα ησυχάσουν».
Σε μία ακόμη ερώτηση εάν φοβάται το ενδεχόμενο τα spreads να εκτοξευθούν στις 400 μονάδες βάσης, προσέθεσε «και τι θα γίνει εάν φθάσουν στις 500 ή τις 600 ή τις 700;
Ελπίζω ότι αυτό δεν θα γίνει, γιατί θα πλήξει τις αποταμιεύσεις των Ιταλών και τις δικές μου.
Επαναλαμβάνω εάν εξετάσουν προσεκτικά την ιταλική οικονομία, τότε τα spreads θα υποχωρήσουν.
Εάν, όμως, υπάρχουν κάποιοι που προχωρούν σε πωλήσεις γιατί δεν τους αρέσει η ιταλική κυβέρνηση και γιατί υπακούν στις εντολές της Ευρώπης, θα πρέπει να τους θυμίσω ότι εμείς ως κυβέρνηση δεν θα κάνουμε πίσω.
Οι Ιταλοί είναι εδώ έτοιμοι να μας στηρίξουν.
Και επαναλαμβάνω, εμείς δεν θα έχουμε την κατάληξη της Ελλάδας»

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment