Νέα βόμβα από το ΔΝΤ: Αρνητική απόκλιση 0,9% του ΑΕΠ για το πλεόνασμα του 2018- Ζητά τη λήψη νέων μέτρων

Την επιβολή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ για το 2018 ζητά εμμέσως πλην σαφώς από την κυβέρνηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η έκθεση δημοσιοποιείται στο πλαίσιο της φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία λαμβάνει χώρα στην Ουάσιγκτον. Αύριο αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα δύο ακόμα εκθέσεις αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ επίσης αύριο αναχωρεί για να λάβει μέρος στις εργασίες της συνόδου και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στην έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) υπάρχει νέα πρόβλεψη από το Ταμείο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Η πρόβλεψη αυτή είναι προς το καλύτερο, σε σύγκριση με προηγούμενες του Ταμείου, καθώς προβλέπει πρωτογενές αποτέλεσμα 2,6% του ΑΕΠ το 2018, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,2% του ΑΕΠ. Ωστόσο και πάλι υπάρχει ακόμη σημαντική απόκλιση από τον στόχο του 3,5% που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Η διαφορά του 0,9% του ΑΕΠ μεταξύ των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να δημιουργήσει νέες εντάσεις και τριβές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ελεγκτών του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την 3η αξιολόγηση που θα ξεκινήσουν στις 23 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον. Εκεί θα παρευρεθεί και αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα πάρει μια πρώτη γεύση για την στάση την οποία θα κρατήσει το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την 3η αξιολόγηση.

Πάντως, σε περίπτωση που απαιτηθούν τελικά πρόσθετα μέτρα, το πιο πιθανό είναι να επισπευστεί κατά 1 έτος, από την 1η-1-2019, αντί από την 1η-1-2020 που προβλέπεται κανονικά, η μείωση της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ στα 1.250-1450 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Το οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του θα επιμείνει πάντως ότι το 2018 δεν πρόκειται να παρουσιαστεί κάποιο δημοσιονομικών και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα από την 1η-1-2019. Σύμφωνα δε με την μέχρις αυτής της στιγμής διατυπωμένη ελληνική θέση η κάλυψη των στόχων θα επιτευχθεί από το καλύτερο αποτέλεσμα κατά 1,3 δισ. ευρώ του ΕΦΚΑ αλλά και από τις ακόμα μεγαλύτερες περικοπές δαπανών που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018.

Eν τω μεταξύ, το ΔΝΤ παρέμεινε σταθερό στις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Χαμηλότερες αναπτυξιακές δυνατότητες φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Σύμφωνα με το Ταμείο η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό 1,8%, ενώ θα υπάρξει σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης, η οποία θα φθάσει στο 2,6% το 2018.Οι νέες προβλέψεις είναι συμβατές με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Η  Ελλάδα σύμφωνα με τον πίνακα του ΔΝΤ έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση προσδοκιών για την πορεία του ΑΕΠ την περίοδο 2015 – 2018 σε σχέση με όλα τα κράτη. Η «απώλεια» στην άνοδο του ΑΕΠ σε σχέση με όσα είχαν αρχικά προβλεφθεί ξεπερνά το 1,5%. Επίσης σε άλλο πίνακα που αφορά στο 2017 δείχνει ότι και φέτος συνιστά μία από τις πιο μεγάλες αρνητικές αναπτυξιακές «εκπλήξεις».

Και παράλληλα έχει και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό κενό (Output Gap) δείχνοντας τις αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες

ΣΟΚ στην αγορά εργασίας

Η ανεργία αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί στο 22,3% και να υποχωρήσει στο 20,7% του εργατικού δυναμικού το 2018.

Αναφορά γίνεται για την Ελλάδα σε σχετικό διάγραμμα για την πορεία των μισθών. Στην περίπτωση της Ελλάδας καταγράφεται μία μεγάλη μείωση των αμοιβών, χωρίς όμως – όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη – να υπάρχει εμφανής μείωση της ανεργίας.

Επίσης, καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ σε μη ηθελημένη μερική απασχόληση: στην Ελλάδα το ποσοστό των ανθρώπων αυτών βρίσκεται στο 14%, επίδοση που ξεπερνά κατά πολύ και αυτή της Ισπανίας.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, βάσει του προσχέδιου του προϋπολογισμού έχει εκτιμήσει ότι η ανεργία το 2017 θα φθάσει στο 22% και θα υποχωρήσει στο 20,8% το επόμενο έτος.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό το Ταμείο εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί εφέτος σε μέσα επίπεδα στο 1,2% και θα αυξηθεί οριακά στο 1,3% το 2018, όταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018 αναφέρει πως θα ανέλθει στο 0,7% εφέτος και στο 1,2% το 2018.

https://www.dikaiologitika.gr/,  www.capital.gr

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment