Νέα δίωξη κατά Σταύρου Παπασταύρου για φοροαποφυγή 460.000 ευρώ

Αντιμέτωπος με το κακούργημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, βρίσκεται πλέον ο δικηγόρος και άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Μαζί με τον Παπασταύρου διώκεται και ο ελληνοισραηλινός επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής για άμεση συνέργειας στην απόπειρα απάτης (κακούργημα). 

Την δίωξη άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατόπιν της έρευνας που διενεργήθηκε μετά τον εντοπισμό λογαριασμού του ύψους σχεδόν 5,4 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ. 

Κοινός παρονομαστής στην υπόθεση η υπεράκτια εταιρεία Stabri Limited με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες νήσους η οποία φαίνεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί προκειμένου να μην καταβληθεί ο φόρος που είχε καταλογιστεί για το έτος 2007 στον Σταύρο Παπασταύρου και στους γονείς του που εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι του επίμαχου λογαριασμού. 

Ο δικηγόρος έχει υποστηρίξει ότι ο λογαριασμός στην τράπεζα HSBC ανήκει στην εταιρεία  Stabri Limited της οποία μόνος ιδιοκτήτης είναι ο Μιωνής ενώ σύμφωνα με την αναλυτική κίνηση του λογαριασμού η οποία κατατέθηκε στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα από τον ίδιο τον επιχειρηματία ήταν αποταμιευτικός χωρίς να πραγματοποιείται καμία ανάληψη από τον κ. Παπασταύρου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Παπασταύρου, όταν έκλεισε ο λογαριασμός τον Ιούνιο 2011 όλα τα χρήματα επιστράφηκαν στον επιχειρηματία.

Εάν και τελικά ο κ. Παπασταύρου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον οικονομικό εισαγγελέα για τον επίμαχο λογαριασμό, και τελικά κατέβαλε 3,3 ευρώ, με την δίωξη για φοροδιαφυγή να αρχειοθετείται, η επίμαχη κατηγορία συνδέεται με τον αναλογούντα φόρο που έπρεπε να καταβάλλει ο κ. Παπασταύρου και η μητερα του  το 2007, ύψους 460.000 ευρώ, τον οποίο επιχείρησε να αποφύγει, προσκομίζοντας έγγραφα για την σχέση του με την εταιρία, που απέκρυπταν την αλήθεια.

Καθοριστικά για την εξέλιξη της έρευνας ήταν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που υποβλήθηκαν και φέρονται να καταγράφουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο κατηγορούμενων οι οποίοι θα κληθούν σύντομα σε απολογία από τον ανακριτή. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Σταύρος Παπασταύρου αναφερόμενος στο παρελθόν στα στοιχεία από τις Παρθένους Νήσους, υποστήριζε ότι είναι εμπιστευματούχος της εταιρίας και για το λόγο αυτό η αλληλογραφία είναι στο όνομά του, επιμένοντας ότι «οποιαδήποτε αλληλογραφία ή ενέργεια, γινόταν πάντα για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου της ως άνω εταιρίας επιχειρηματία και κατά τον τρόπο που προβλέπει ο θεσμός της εμπίστευσης (trust)».

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment