Νέα 24ωρη απεργία στην Εθνική Τράπεζα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων και συνταξιούχων

Νέα 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 13/10 ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας για την σωτηρία της επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) και του ΤΥΠΕΤ.
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στην Αιόλου, στις 11 το πρωί   ενάντια στην απόφαση – πρόκληση της Διοίκησης να σταματήσει τη χρηματοδότηση του (ΛΕΠΕΤΕ) από τον τρέχοντα μήνα .
Το τελεσίγραφο του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΤΕ  Λ.  Φραγκιαδάκη   επικαλείται   πιέσεις του ΧΠΣ  με κύριο επιχείρημα τον κίνδυνο βιωσιμότητας της τράπεζας. Η απόφαση αυτή αν υλοποιηθεί   θα έχει    τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, και   τους  συνταξιούχους αλλά και για το Ταμείο Υγείας (ΤΥΠΕΤ) το οποίο θα στερηθεί πολύτιμους πόρους.

<Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι  κατηγορούν την διοίκηση της τράπεζας για παύση καταβολής των υποχρεώσεων στην επικούρηση που είναι  Ειδικός Λογαριασμός Εγγυημένων παροχών  ο οποίος λειτουργεί από το 1949 για τις ανάγκες επικούρησης των εργαζομένων στην ΕΤΕ και οι πόροι του είναι οι εισφορές εργαζομένων και της Τράπεζας κατά 3,5% και 9,5% αντίστοιχα. Στο λογαριασμό είναι ασφαλισμένοι 4.900 εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα ενώ οι συνταξιούχοι είναι περί τους 16.500.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων και συνταξιούχων,  η διοίκηση της ΕΤΕ, ενισχυμένη στις επιδιώξεις της από το περιθώριο που της αφήνει η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, αλλά και από τις αλλαγές στο νομικό καθεστώς των τραπεζών μετά από τις 3 διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, θεωρεί ότι έφτασε η ώρα να αποτινάξει από επάνω της τις υποχρεώσεις που έχει στο ΛΕΠΕΤΕ.

Το έδαφος για να φτάσουμε στη σημερινή εξέλιξη καλλιεργήθηκε με τον απαράδεκτο νόμο Αλογοσκούφη το 2005, με τον οποίον όλοι οι εργαζόμενοι/ες με ημερομηνία ασφάλισης μετά την 1.1.2005 τέθηκαν εκτός Λογαριασμού. Το γεγονός αυτό στέρησε από το Λογαριασμό σημαντικούς πόρους, κι επιπλέον “σαλαμοποίησε” τους εργαζόμενους στην ΕΤΕ σε σχέση με το δικαίωμα στην επικουρική σύντα

Η Διοίκηση της ΕΤΕ έχει την κύρια ευθύνη για τον οικονομικό μαρασμό του ΛΕΠΕΤΕ, ευθύνη που επιθυμεί, με διαστρέβλωση της πραγματικότητας, να αποσείσει. Ευθύνη που προκύπτει από τα πολυάριθμα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφάρμοσε η Τράπεζα προκαλώντας μαζική αποχώρηση εργαζόμενων χωρίς να καλύψει τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν, αφού τους χορήγησε οικονομικά κίνητρα, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα δυσβάσταχτο κόστος για το ΛΕΠΕΤΕ, λόγω μείωσης των εσόδων του, τη διαδεδομένη πλέον τακτική των Διοικήσεων της ΕΤΕ να καταβάλλουν αμοιβές με τη μορφή μπόνους για τα οποία δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, την καθιέρωση νέων μορφών απασχόλησης (ειδικοί συνεργάτες, ειδικές συμβάσεις και τo «τζογάρισμα» των αποθεματικών που ακολουθήθηκε/

 Επίπληξη στη Διοίκηση της ΤΕ από τον Υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο

Να σημειωθεί ότι σε σχετική ερώτηση στη Βουλή της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη, αυστηρό μήνυμα στην Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να εγκαταλείψει τα τελεσίγραφα και να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για να βρει λύση αναφορικά με την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ έστειλε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.
Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί την παραβίαση των όσων ορίζει ο κανονισμός για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη λήψη απόφασης. «Δεν είναι δυνατό τόσα χρόνια λειτουργίας να συγκεντρώνουν τόσα προβλήματα, και με τους εργαζόμενους να κινδυνεύουν να πληρώσουν το μάρμαρο.
Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να κάνουμε τίποτε άλλο από αυτά που ορίζουν οι σχετικές κανονιστικές διατάξεις» δήλωσε ο κ Πετρόπουλος.
«Να μην πιουν νερό, να μην φάνε ψωμί, να τελειώσουν και να συμφωνήσουν», είπε ο υφυπουργός και κάλεσε τη διοίκηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με το σύλλογο εργαζομένων και συνταξιούχων.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment