Νέος κύκλος αντιπαράθεσης Κυβέρνησης -Δικαστών με δηλώσεις Τσίπρα κατά ΣτΕ για το «πόθεν έσχες”

Ιδιαίτερα φορτισμένο είναι το κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης  και της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μετά και την τελευταία απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει συνολικά το νομικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική υποβολή Πόθεν Εσχες. Στην  αντιπαλότητα μεταξύ Δικαστών και Υπουργού Δικαιοσύνης παρεμβαίνει σήμερα και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του στην στην εφημερίδα Documento, μιλώντας για προσπάθειες αποσταθεροποίησης οι οποίες όμως δεν θα περάσουν.

«Η κυβέρνηση και σέβεται τη Δικαιοσύνη και την υπερασπίζεται στην πράξη απόλυτα και όχι αλά καρτ απέναντι σε όσους θέλουν να την μετατρέψουν σε εργαλείο πολιτικών επιδιώξεων και οικονομικών συμφερόντων. Με όποια ιδιότητα κι αν εμφανίζονται. Διότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι μεν συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά δεν είναι αυτονόητη. Δεν αρκούν τα λόγια για να εξασφαλίζεται. Απαιτεί καθημερινό αγώνα η προάσπισή της απέναντι σε όσους επιχειρούν να την εμπλέξουν σε παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Σε παραγωγή δικτύων ανεξέλεγκτης παραεξουσίας και μηχανισμών αποφυγής δημοκρατικών ελέγχων. Αυτό δεν πρόκειται να περάσει, ούτε στο θέμα του πόθεν έσχες, που ανέκυψε τελευταία, ούτε σε κανένα άλλο θέμα. Πουθενά», τονίζει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Και κλείνοντας επισημαίνει: «Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι όλοι είναι, και πρέπει να είναι, ίσοι απέναντι στο νόμο. Δικαστές ή πολιτικοί, φτωχοί ή πλούσιοι, έχοντες ή μη έχοντες. Κανένας δεν είναι πιο ίσος από τους άλλους. Κι αυτήν την απαράβατη αρχή οφείλουν να σέβονται οι πάντες. Και να ισχύει για τους πάντες».

Από την πλευρά της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον απόηχο της καταγγελίας του προέδρου του ΣτΕ για «ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη» από τον υπουργό Δικαιοσύνης , επέλεξε, με  ανακοίνωση της , να συνδέσει την βομβιστική επίθεση στο Εφετείο με την συκοφάντηση που, όπως υποστηρίζει, δέχονται οι δικαστικοί λειτουργοί.  Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αιχμηρή απάντηση και νέο γύρο δημόσιας αντιπαράθεσης με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

«Όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση, και προστίθεται: “Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσηλωμένοι στο συνταγματικό τους καθήκον δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί όρους και προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας».

Απαντώντας, ο Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για «αποπροσανατολιστική, προκλητική και υποβολιμιαία προσπάθεια ορισμένων κύκλων να συσχετίσουν την εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών, με την κριτική που διατυπώνεται σε δικαστικές αποφάσεις», και χαρακτήρισε την στάση αυτή «ανάξια περαιτέρω σχολιασμού».

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment