Πιέσεις από Φραγκφούρτη να βγουν στο σφυρί όλες οι κατοικίες ανεξαρτήτως ύψους δανείου

Μόνο όσοι εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη πρέπει να προστατεύονται από τον πλειστηριασμό κύριας κατοικίας, διαμήνυσε ο SSM. Ζητά να βγουν στο σφυρί κατοικίες ανεξαρτήτως ύψους δανείου.  Στον αέρα οι κυβερνητικές εξαγγελίες  για  προστασία της α κατοικίας  μέχρι 300.000 ευρώ.

Αυστηρή σύσταση να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ανεξαρτήτως του ύψους του μη εξυπηρετούμενου δανείου έκαναν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, στους Έλληνες τραπεζίτες οι εκπρόσωποι των εποπτικών αρχών της Φρανκφούρτης στο χθεσινό ραντεβού και υπογράμμισαν πως όποιος θέλει να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του πρέπει να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Στο ραντεβού με  τους εκπροσώπους της ΕΚΤ και του SSM συμμετείχαν από τη   διοίκηση της’ Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) οι  Γ. Στουρνάρας, Θ. Φέσσας, Ευ. Μυτιληναίος, Μ. Στασινόπουλος, Γ. Ρέτσος και Ευ. Βασιλάκη.

Η «εντολή» των εποπτών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) προς τα υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών τραπεζών ήταν σαφής και έγινε σε αυστηρό τόνο, χωρίς να αφήνει περιθώρια ελιγμών, γεγονός που έρχεται σε σύγκρουση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία αξίας κάτω των 300.000 ευρώ.

Στο επιχείρημα των τραπεζιτών πως δεν πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί για δάνεια μικρής αξίας, τα οποία έχουν χορηγηθεί, ως επί το πλείστον, για την αγορά πρώτης κατοικίας τόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ  Μπενουά Κερέ όσο και η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί υπέδειξαν τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοθετικό πλαίσιο πιθανότατα θα αλλάξει τον Απρίλιο και αναμένεται να προβλέπει αυστηρό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη.

Ποιους προστατεύει ο νόμος Κατσέλη

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη όπως τροποποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 με τον νόμο 4346/2015, προβλέπει:

Α. Εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με 1 τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα ενήλικα: 13.906 ευρώ, ζευγάρι: 23.659 ευρώ και κάθε παιδί: 5.714 ευρώ), τότε αναδιαρθρώνονται τα δάνεια με βάση τις δυνατότητες αποπληρωμής και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη και του προσφέρεται πλήρης δικαστική κάλυψη.

Β. Εφόσον συντρέχουν κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις, δηλαδή:

Η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικας: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ και 20.000 ανά τέκνο), και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ (άγαμος: 8.180 ευρώ, ζευγάρι: 13.917 ευρώ και κάθε παιδί: 3.361 ευρώ), το Δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία.

Με βάση αυτές τις διατάξεις, η περίοδος αποπληρωμής δύναται να επιμηκυνθεί έως 35 έτη και η συνολική οφειλή να προσαρμοστεί στα επίπεδα της μειωμένης εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του. Για όλες τις κατηγορίες προβλέπεται η δόση να υπολογίζεται εκ νέου, με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου (το χρέος μειώνεται μέχρι την εμπορική αξία του ακινήτου) και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Τα stress tests των Τραπεζών

Πλην των μέτρων αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη συζήτηση απασχόλησαν και τα επικείμενα stress tests, κυρίως το καυτό ζήτημα της αποτίμησης των ακινήτων που φέρουν ως ενέχυρα τα εν λόγω δάνεια.

Μέχρι και το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να επιδώσουν στον SSΜ οι Ελληνικές τράπεζες έκθεση με τις επιδόσεις τους στους πλειστηριασμούς, προς αξιολόγηση παράλληλα με τα οικονομικά τους μεγέθη, κατά τη διαδικασία των stress tests.

«Δεν μπήκαμε στην ουσία των παραδοχών βάσει των οποίων θα γίνουν τα τεστ αντοχής. Εξάλλου θα τα μάθουμε το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το τεστ δεν θα είναι απλό στο ζήτημα της αποτίμησης των ακινήτων», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας που συμμετείχε στα ραντεβού της Φρανκφούρτης.

http://www.euro2day.gr/

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment