Πολυνομοσχέδιο- σκούπα και μεσοπρόθεσμο στη Βουλή – Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» για ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης

Στο Παρίσι συνεδριάζει σήμερα Euro Working Group για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, τα οποία πρόκειται να συζητηθούν στο Eurogroup την 21 Ιουνίου.

Παράλληλα στη Βουλή κατατίθεται πολυνομοσχέδιο-σκούπα  με τα  εναπομείναντα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης αλλά και το νέο  μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο θα καλύπτει την περίοδο 2019-2022

Σήμερα στο Euro Working Group θα τεθούν επί τάπητος το θέμα της βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και υποδόση 1 δισ. Ευρώ, για την οποία όπως όλα δείχνουν ο ESM θα ανάψει αύριο το πράσινο φως για την εκταμίευση της.

 Θα γίνει προσπάθεια να βρει μια «συνολική λύση» για το ελληνικό ζήτημα, μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου αλλά και  για την παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε οι αποφάσεις θα μετατεθούν για το επόμενο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου.

Το καλύτερο δυνατόν που αναμένει η Αθήνα, είναι μια απόφαση για μετάθεση έως και 10 χρόνια μετά το 2023, των πληρωμων των δανείων (130 δισ.) από τον EFSF και το 2ο Μνημόνιο. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο σε ιδιώτες επενδυτές να εμπιστευτούν τα χρήματά τους στα ελληνικά ομολογα μέχρι το 2033, αφού με ό,τι πλεόνασμα έχει η Ελλάδα θα πληρώνει μόνον αυτούς και όχι τον EFSF.

Ανακοινώσεις σχετικά με το τι θα πράξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα φαίνεται πως θα γινουν το απόγευμα, ώρα Ελλάδας από τον εκπρόσωοπο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον Τζέφρι Ράϊς.

Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» για την ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης

Τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη αλλά και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις όποιες αλλαγές συμφωνηθούν έως την τελευταία στιγμή στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου, το «πακέτο» με τα εργασιακά, σειρά διατάξεων για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των ταμείων αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς και αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή. Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δεν θα ολοκληρωθούν και τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Βασικό κεφάλαιο στο πολυνομοσχέδιο θα είναι οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη αλλά και στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη κινούνται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου, ώστε να περιοριστεί το «στοκ» των υποθέσεων που λιμνάζουν στις γραμματείες των ειρηνοδικείων. Βασικότερη αλλαγή θα είναι η υποχρέωση για όλους τους ενδιαφερόμενους (είτε έχουν κάνει αίτηση είτε όχι) να επιτρέψουν την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, ώστε να γίνεται έλεγχος της συνολικής περιουσιακής εικόνας.  Όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα υπάρξουν και θετικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων η ένταξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2017 στη διαδικασία της ρύθμισης σε έως και 120 δόσεις. Να σημειωθεί ότι με τους δανειστές έχει συμφωνηθεί και η μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από 22 που είναι σήμερα σε 10. Αυτή η αλλαγή όμως θα γίνει και με υπουργική απόφαση

Τμήμα του πολυνομοσχέδιου θα είναι και το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής το οποίο θα καλύπτει την περίοδο 2019-2022. Το μεσοπρόθεσμο θα περιγράφει και τη δημοσιονομική απόδοση της μείωσης των συντάξεων για το 2019 (σ.σ.: περίπου 2,5 δισ. ευρώ μαζί με τη μείωση του ΕΚΑΣ, δεδομένου ότι για την καθαρή απόδοση του 1% συνυπολογίζεται ότι θα υπάρξει μείωση των φορολογικών εσόδων), αλλά και την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τη μείωση της έκπτωσης φόρου, η οποία προγραμματίζεται από την 1η/1/2020.

Επίσης, το μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνει τις επιπτώσεις των αντίμετρων. Όπως «αποκάλυψε» το δημοσιονομικό συμβούλιο, το 2019 θα προβλέπεται παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,96% (και υπερπλεονάσματος 866 εκατ. ευρώ), ενώ για το 2020 το πρωτογενές πλεόνασμα τοποθετείται στο 4,15% και το υπερπλεόνασμα στο 1,287 δισ. ευρώ. Το μεσοπρόθεσμο θα στηριχτεί στην πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 2% για το 2018 και 2,4% για το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο μεσοπρόθεσμο, αλλά ενδεχομένως και ως διάταξη στο πολυνομοσχέδιο, θα αποτυπωθούν και τα πλαφόν στις δαπάνες του Δημοσίου, μέτρο που αποτελεί μια ακόμη δικλίδα ασφαλείας για την παραγωγή των πλεονασμάτων του 3,5% του ΑΕΠ για όλη την περίοδο μέχρι και το 2022.

Ευρωπαϊκές πιέσεις για ολοκλήρωση ψήφισης των προαπαιτούμενων

Τις ελληνικές αρχές κάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, να δρομολογήσουν και να ολοκληρώσουν εγκαίρως όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eyrogroup στις 21 Ιουνίου. 
 
Σε επιστολή του προς τα μέλη του Eurogroup, ο Μ. Σεντένο έστειλε το μήνυμα της σπουδαιότητας η Αθήνα να κλείσει στο κατάλληλο χρονικό διάστημα, τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Όπως τόνισε, οι εν λόγω ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης θα επιτρέψουν τη λήψη πολιτικής απόφασης τον Ιούνιο σχετικά με το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και του μνημονιακού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς και του πλαισίου εποπτείας μετά το πρόγραμμα, όπως και της εκταμίευσης της τελευταίας δανειακής δόσης. 
 

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment