«Πολύ απαιτητική η 4η αξιολόγηση» το μήνυμα του Eurogroup- Αργότερα η συζήτηση για το χρέος

Την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισεκατομμυρίων εντός του Μαρτίου ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο πρόεδρος του συμβουλίου Μάριο Σεντένο.

Για μια ακόμη φορά δεν υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από το Eurogroup, ενώ συζητήθηκαν τα 88 προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση. 

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι θα πρέπει μέχρι τις 21 Ιουνίου να έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και το αυστηρό πλαίσιο εποπτείας για την «μεταμνημονιακή» περίοδο.

  Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου τόνισε ο επικεφαλής του (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αποφασίστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εκταμιευθεί εντός του β 15νθήμερου του Μαρτίου η υποδόση  των 5,7 δις προς την Ελλάδα. Έγιναν συζητήσεις σχετικά με την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα. Η δεύτερη υποδόση, ύψους 1 δισ.  αναμένεται να δοθεί αργότερα για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει κανονικά η συγκεκριμένη διαδικασία και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Ο Πρόεδρος του συμβουλίου Μάριο Σοντένο, χαρακτήρισε επιτυχή την έναρξη της 4ης αξιολόγησης μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του κουαρτέτου στην Αθήνα στο τέλος Φεβρουαρίου. Ο κ. Σεντένο τόνισε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα του προγράμματος, προκειμένου να εξέλθει επιτυχώς από το πρόγραμμα.Ο πρόεδρος της ΕΚΤ  δήλωσε ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να λάβει την «πλήρη κυριότητα» των πολιτικών που θα ακολουθηθούν μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες όλων των πλευρών, προκειμένου να έχουμε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς βρισκόμαστε εκατό ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Έως τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ένα συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, τη στρατηγική ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση τον Απρίλιο, δεύτερον, τα μέτρα για το χρέος και τρίτον, την εποπτεία για τη “μετά το πρόγραμμα εποχή”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί..Τόνισε ακόμη, ότι πρέπει να επιτευχθεί η απαιτούμενη πρόοδος σε τρεις πυλώνες.

Πρώτον: Να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup το στρατηγικό πλάνο μακροπόθεσμης ανάπτυξής της όπως έχει δεσμευθεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ότι θα κάνει ως το Πάσχα τονίζοντας ότι θα αποτελέσει ένα «σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία» της χώρας στη συνολική συζήτηση για τη «μεταμνημονιακή» εποχή..

Δεύτερον: Να ολοκληρωθεί η τεχνική δουλειά που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη της χώρας.Τρίτον: Να συμφωνηθεί το πλαίσιο υποστήριξης της Ελλάδας στο μέλλον.

Υπογράμμισε πως η τέταρτη αξιολόγηση δεν πρόκειται να αποτελέσει τυπική διαδικασία. «Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε. Η ολοκλήρωση 88 προαπαιτούμενων είναι πολύ απαιτητική»

Για «σφικτά χρονοδιαγράμματα» μίλησε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει πως αν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2019 ακυρωθεί, τότε καταρρέουν όλα. Όσον αφορά την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ο επικεφαλής του ESM αναφέρει πως παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις αγορές, στους πολίτες και στους επενδυτές.
Σχετικά με τα αντίμετρα, επισημαίνει πως, αν οι δημοσιονομικές εξελίξεις παραμείνουν τόσο θετικές, τότε θα ενεργοποιηθεί ένα πακέτο με θετικά μέτρα. Αναφορικά δε με το χρέος, δηλώνει ότι απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα ληφθεί πριν από τον Αύγουστο και πιθανώς να περιλαμβάνει εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM. «Εάν υπάρξει επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους, το πιθανό είναι να υπάρξει και πρόσθετη επιτήρηση, κάποιου είδους στενότερη εποπτεία».

Το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 27 Απριλίου στη Σόφια και εκεί αναμένεται να διεξαχθεί και η πρώτη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment