Προϋπολογισμός 2018: Πέρασε με… μπόνους! «Μονομάχοι» Τσίπρας – Μητσοτάκης

Με 153 ψήφους «υπέρ» έναντι 144 «κατά» ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του 2018. Υπέρ ψήφισαν οι 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Όχι μόνο όμως: Η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου επίσης υπερψήφισε, κάτι που σχολίασε αργότερα και ο Αλέξης Τσίπρας. Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαπολύσει σφοδρότατη επίθεση στον πρωθυπουργό.

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Απουσίασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος. Με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά. Επιπλέον απουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Μίχος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς.

(Όχι μόνο) προϋπολογισμός 2018!

Είναι -υποτίθεται- η κορυφαία στιγμή στην κοινοβουλευτική διαδικασία: Η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού. Στη Βουλή, ωστόσο, το βράδυ της Τρίτης, 19.12.2017, δεν ήταν το μοναδικό θέμα στην ατζέντα.

 

Κάτι που δεν συμβαίνει βέβαια πρώτη φορά. Ωστόσο φέτος… παράγινε! Υπήρχαν στιγμές που είχε κανείς την αίσθηση πως μόνο ο… προϋπολογισμός δεν συζητούνταν!

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας και Μητσοτάκης, είχαν για αρκετή ώρα το δικό τους… μενού στην πολιτική αντιπαράθεση. Με εκατέρωθεν επιθέσεις… γενικού περιεχομένου, εκεί που ο ένας πίστευε ότι «πονούσε» ο άλλος!

Παρά την… ποικιλία στην ατζέντα, πάντως, η συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Βουλή, κατά γενική εντύπωση κινήθηκε εφέτος σε σχετικά ήπιους τόνους. Ακόμα και η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών με την οποία ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία των πέντε συνεχόμενων συνεδριάσεων στην Ολομέλεια.

Τσίπρας και Μητσοτάκης σήκωσαν τους τόνους μεν, ωστόσο δεν σημειώθηκε ο… πανικός που χαρακτηρίζει συχνά – πυκνά τις συνεδριάσεις της Βουλής. Ειδικά στα χρόνια της κρίσης…

Επιθετικός και αισιόδοξος για το μέλλον ο Τσίπρας

Τσίπρας προϋπολογισμός Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη συζήτηση του Προϋπολογισμού ανέφερε: «Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζει η ελληνική Βουλή. Ο προϋπολογισμός του 2019 θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από αυτή την Κυβέρνηση καθώς οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Και στις εκλογές του 2019 θα η ΝΔ θα ηττηθεί και πάλι».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η χώρα μετά από μεγάλη οδύνη και περιπέτεια αφήνει πίσω της μια εποχή που δεν θα θέλαμε να θυμόμαστε… Είναι η πρώτη φορά που δεν ήρθαν οι Θεσμοί να μας πούν ότι για το νέο έτος θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

Η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια ανακτά την οικονομική της αυτοδυναμία και το κύρος της στην διεθνή σκηνή και έχει την ευκαρεία να απαλλαγεί από παθογένειες. Η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ότι είχε καταντήσει να κυβερνάει με ΠΝΠ και με τα ΜΑΤ στηνπλατεία Συντάγματος. Ο ελληνικός λαός ήταν αυτός που σας έριξε γιατι δεν άντεχε άλλο να βλέπει το σύστημα που λεηλάτησε τη χώρα να είναι αγκαζέ και να συνεχίσει την λεηλασία.

Εμείς λάβαμε αρχικά εντολή από τον λαό για σκληρή διαπραγμάτευση που υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας. Πετύχαμε ένα αναγκαστικό συμβιβασμό αλλά με ρεαλιστικούς όρους. Μπορεί να μην καταφέραμε όσα υποσχεθήκαμε αλλά φέραμε μια ηπιότερη προσαρμογή. Ο λαός δεν ξεγελάστηκε δύο φορές, όπως λέει η ΝΔ. Ο λαός μας εμπιστεύτηκε. Μήπως είναι αδαής ο ελληνικός λαός; Όχι ο ελληνικός λαός δεν είναι χαζός. Έχει μνήμη και διαίσθηση. Σας γνωρίζει πολύ καλά».

Έξοδος στις αγορές και σφοδρή επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη!

Τσίπρας προϋπολογισμός Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην έξοδο στις αγορές λέγοντας πως η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και θα επιτύχει την σταθερή της πρόσβαση με ευνοϊκά επιτόκια στις αγορές μέσα από την οριστική διευθέτηση του χρέους. Αλλά και τα μέτρα που αναμένεται να πιστοποιηθούν. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην πορεία των ομολόγων που δείνει ότι η χώρα κάνει εξαιρετικά βήματα.

Ο επίλογός του, ωστόσο, είχε μια… τελευταία επίθεση! Κι αυτή ήταν ξανά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά μέσω του… Άδωνι Γεωργιάδη!

«Δεν θα το έκανα κύριε Μητσοτάκη. Αλλά φτάσατε στο επίπεδο να διαβάζετε αποφθέγματα της πρώην Προέδρου της Βουλής. Δικαίωμά σας. Αλλά δεν είμαστε στο ίδιο κόμμα, είμαστε αντίπαλοι. Εμείς στηρίξαμε τις επιλογές μας, δεν φύγαμε τρέχοντας. Όλοι κρίνονται.

Όμως μιας και μπήκατε στον κόπο, θα μπω κι εγώ στον κόπο να θυμηθώ τι έλεγε όχι ένας αντίπαλός σας σήμερα. Αλλά ο αντιπρόεδρός σας! Που όχι πολύ παλαιότερα σας έλεγε λαϊκιστή και νεόπλουτο! Έτσι θα κάνετε αντιπαράθεση! Να τον χαίρεστε τον αντιπρόεδρό σας, γιατί πολλές φορές δεν καταλαβαίνω πια τη διαφορά! Αυτόν που σας έλεγε λαϊκιστή και βαθύπλουτο να τον χαίρεστε γιατί του μοιάζετε!«, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Προϋπολογισμός: Ολομέτωπη επίθεση νωρίτερα ο Μητσοτάκης!

Τσίπρας προϋπολογισμός Μητσοτάκης

Με επίθεση στην κυβέρνηση, «για τον τρόπο που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου», ξεκίνησε νωρίτερα την ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κοροϊδέψατε δύο φορές τον ελληνικό λαό. Τη μία φορά σαν αντιμνημονιακή δύναμη, την δεύτερη σαν μνημονιακή. Το κόστος που πληρώνει ο ελληνικός λαός είναι 100 δισ. ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της ΝΔ. Ο οποίος στην συνέχεια επιτέθηκε στον πρωθυπουργό προσωπικά.

Τον χαρακτήρισε «ψεύτη και χωρίς καμία ιδεολογία» και επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης, αμφισβητώντας τα επιχειρήματά της για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Είπε ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος, αφού έχουν ήδη ληφθεί μέτρα και αυστηροί περιορισμοί μέχρι το 2020 και θα υπάρξει αυξημένη επιτήρηση που θα συνδυάζεται με την ενδεχόμενη ρύθμιση του χρέους. «Τα μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής σας είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι γιατί φτωχοποιούνται καθημερινά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με αναφορές για «τέταρτο μνημόνιο», αλλά και τις επενδύσεις, την υπερφορολόγηση και την ανάλυσ του προγράμματος της ΝΔ.

Προσωπική επίθεση μέσω Ζωής Κωνσταντυοπούλου

Τσίπρας προϋπολογισμός Μητσοτάκης

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε ότι «αμφιβάλλω αν έχετε καμία ιδεολογία» – και επικαλέστηκε δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι «είστε μία εγκληματική κυβέρνηση».

Ενώ συνεχίζοντας είπε: «Είστε ψεύτης και κωλοτούμπας, ο απόλυτος κυνισμός, η βαθιά σας ανηθικότητα, το ψέμα, είναι στοιχεία του χαρακτήρα σας, όσο μένετε στη εξουσία καλύτερες μέρες δεν θα έλθουν».

Συνεχίζοντας είπε ότι η συζήτηση απέδειξε ότι μία ετερόκλητη πολιτική συμμαχία που γαλουχήθηκε σε συνθήκες τυχοδιοκτικής γυμναστικής, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Μόνος στόχος σας είναι η παραμονή στην εξουσία. Εξακολουθείτε να κάνετε κάθε προσπάθεια για να εμφυσήσετε τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία και ενισχύετε μία νέα ολιγαρχία με την οποία συναλλάσσεστε» προσέθεσε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με προσλήψεις συμβασιούχων και με δημιουργία θέσεων γραμματέων, οικοδομεί κομματικό κράτος και πρόσθεσε: «δεν θα υποσχεθώ μονιμοποιήσεις συμβασιούχων για να κερδίσω μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους. Αν θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές της μεταπολίτευσης».

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Γεννηματά: «Για να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια πρέπει να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ»

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του «Κινήματος Αλλαγής» άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που προτείνει με τον προϋπολογισμό υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνει.

 

Ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση ώστε να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την κρίση . «Για να γυρίσει η Ελπίδα και η αισιοδοξία στους Έλληνες πολίτες, να πάψουν οι λέξεις «οργή-αγανάκτηση-ντροπή» να κυριαρχούν στα αισθήματά τους!», είπε και συνέχισε:

«Αυτό προσδιορίζει και οριοθετεί την ευθύνη και την υποχρέωση συνολικά του πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων. Να επιδιώξουμε με ειλικρίνεια την Εθνική Συνεννόηση. Η Εθνική Συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με Κυβερνητικές Συνεργασίες. Τις υπερβαίνει. Συνδυάζει την αναγκαία Πολιτική Σταθερότητα, με την εξίσου επιτακτική ανάγκη για Προοδευτική Διακυβέρνηση του τόπου».

Κουτσούμπας: Πολιτική εξαπάτηση τα περί λαμπρού «μεταμνημονιακού μέλλοντος»

Την κυβέρνηση που έχει ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης για το «μεταμνημονιακό μέλλον» που ευαγγελίζεται ότι θα έρθει μετά τον Αύγουστο του 2018, κατήγγειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 στη Βουλή.

Όπως επισήμανε, παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός και σύντομα θα αρχίσει η ανάπτυξη, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους, θα δουν να καταργείται το δικαίωμα της απεργίας, να βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια τους και να ιδιωτικοποιούνται τα λιγνιτικά της ΔΕΗ. Επίσης, δεν θα καταργήσει κανένα από τα μνημονιακά μέτρα που παρέλαβε, τα διατηρεί και τα εφαρμόζει στο ακέραιο.

 

Όσον αφορά τα επιδόματα, επισήμανε πως «κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση που κόβει δικαιώματα, δίνει τέτοια επιδόματα πτωχοκομείου για να συγκαλύπτει την πολιτική της», ενώ για το συνδικαλιστικό νόμο προειδοποίησε πως η κυβέρνηση φέρνει μία νέα κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, που θα σφραγίσει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές των τελευταίων ετών. Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θέλει να τσακίσει το εργατικό κίνημα, αλλά και το δικαίωμα των Σωματείων – Ομοσπονδιών να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αξιοποιώντας ως πρόσχημα τη λεγόμενη αντιπροσωπευτικότητά τους.

Μάλιστα, προκάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να πουν ποια βασικά «μνημονιακά» μέτρα, είτε από αυτά που παρέλαβε αλλά διατηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο, είτε από αυτά που έχει ήδη λάβει, είτε αυτά που ετοιμάζει για το επόμενο διάστημα πρόκειται να αναιρεθούν μετά τη λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 και τόνισε ότι επί της ουσίας δεν θα καταργηθεί κανένα. «Η πολυσυζητημένη λήξη των μνημονίων δεν θα φέρει κανενός είδους ελάφρυνση στους εργαζόμενους. Το μόνο που έχουν να περιμένουν από εσάς οι εργαζόμενοι για το 2018, είναι νέα σκληρά μέτρα», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση που αναλαμβάνει το ρόλο σημαιοφόρου των σχεδίων του ΝΑΤΟ και αυξάνει τον κίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ειρήνη στην περιοχή.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment