Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ: Εκτός προσχολικής αγωγής 100.000 παιδιά!

Την άμεση απόσυρση των διατάξεων για την Προσχολική Αγωγή που προβλέπουν  την ένταξη των προνηπίων στην Υποχρεωτική εκπαίδευση που κατατέθηκαν στο ν/σ του Υπουργείου Παιδείας για την «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής” ζητά με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών.

Οπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ  η διάταξη  αποκλείει  από την προνηπιακή εκπαίδευση δημοτικούς και ιδιωτικούς  παιδικούς σταθμούς  τη στιγμή που  υπάρχουν μόνο 80.000 θέσεις στα δημόσια Νηπιαγωγεία για 180.000 παιδιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με την κατάθεση στην Βουλή, του σχεδίου νόμου για την «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής», το υπουργείο Παιδείας επιφυλάσσει για την Προσχολική Αγωγή, το δεύτερο ρόλο  των «άλλων διατάξεων», που περιλαμβάνουν την ένταξη των Προνηπίων στην Υποχρεωτική  Εκπαίδευση. 

Δεν είναι η πρώτη φορά, που η Πολιτεία, περιφρονεί την κρίσιμη για την ελληνική οικογένεια, φροντίδα και διαπαιδαγώγηση 500.000 παιδιών, 0 έως 6 ετών και αποφασίζει γι’ αυτήν στο περιθώριο των σχεδιασμών της για  την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μοιάζει πρόοδος, όταν σκεφθεί κανείς, ότι τα «Συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία» θεσμοθετήθηκαν στο παρελθόν, ως άλλες διατάξεις στο νομοσχέδιο για τις Λαϊκές Αγορές !

Με τη σταδιακή ένταξη των Προνηπίων στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση, όπως περιγράφεται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε :

  1. Η υποχρεωτικότητα εμφανίζεται ως προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη χώρα μας, ενώ η πραγματική προτροπή είναι για διασφάλιση της Καθολικότητάς της Προσχολικής Αγωγής (την οποία ο νομοθέτης καταργεί για  τα Προνήπια).
  2. Επικαλείται, την αντιπαιδαγωγική, βίαιη σχολειοποίηση τετράχρονων παιδιών, ως καλή ευρωπαϊκή πρακτική, την ώρα που οι μόνες χώρες που την προβλέπουν είναι το Λουξεμβούργο και η Βόρεια Ιρλανδία.
  3. Επικαλείται την επιστημονική έρευνα που προκρίνει την σχολειοποίηση των τετράχρονων, ενώ δεν υπάρχει ούτε μια σχετική ανακοίνωση, στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Άπειρες οι ανακοινώσεις για το αντίθετο.
  4. Σήμερα υπάρχουν μόλις 80.000 θέσεις στα Δημόσια Νηπιαγωγεία ενώ 180.000 νήπια και προνήπια θα βρεθούν στην «αφετηρία» της σχολικής χρονιάς 2018-19. Αποτέλεσμα είναι περισσότερα από 100.000 παιδιά, να βρεθούν στο κενό !
  5. Αποκλείονται εκατοντάδες δημοτικοί και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και οδηγούνται στο κλείσιμο, με κίνδυνο για την εργασία χιλιάδων παιδαγωγών και εργαζομένων σε αυτούς.
  6. Καταστρατηγούνται οι ίδιες οι δημόσιες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού (9/5/2017) ότι «Για τα προνήπια, το έτος της Προσχολικής Αγωγής, να είναι στη διάθεση, στη δυνατότητα των γονέων, να επιλέξουν σε ποια δομή θα στείλουν το παιδί τους».
  7. Ενώ το ίδιο το υπουργείο διαρρέει ότι δεν έχει τους πόρους για την υποχρεωτικότητα που θεσπίζει, φορτώνει πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαία στο φορολογούμενο (κόστος ανά παιδί στο δημόσιο νηπιαγωγείο). Ταυτόχρονα καταργούνται αυτόματα, από τους γονείς των τετράχρονων, περισσότερα από 50.000 voucher μέσω του ΕΣΠΑ.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τις διατάξεις περί Σταδιακής Ένταξης των Προνηπίων στην Δεκατετράχρονη Υποχρεωτική Εκπαίδευση, όπως περιγράφονται στο σ/ν για την «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

Ζητούμε την διασφάλιση της δυνατότητας καθολικής και όχι υποχρεωτικής ένταξης όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε όλες τις δομές Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία).

Ζητούμε άμεσο διάλογο για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την Προσχολική Αγωγή, που δεν θα απαντά σε αδόκιμα συντεχνιακά αιτήματα, όπως η εμφανιζόμενη υποχρεωτικότητα,  αλλά θα είναι μια δόκιμη απάντηση στο δημογραφικό πρόβλημα και τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας.

Με εκτίμηση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος Δ.Σ. Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ.

ΜΙΝΑ ΓΙΑΖΙΤΖΟΓΛΟΥ-ΚΑΣΤΑΝΙΑ Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment