Σε κίνδυνο η ζωή του πρόσφυγα απεργού πείνας Αράς Μπαχρούς στη Μόρια

Την 35η μέρα απεργίας πείνας διανύουν οι αιτούντες άσυλο πρόσφυγες στη Λέσβο. Η απεργία πείνας ξεκίνησε από τον Αράς Χαμπάι, τον αδερφό του και άλλους τρεις κρατούμενους πρόσφυγες. Ωστόσο φαίνεται πως η ζωή του Αράς  Μπαχρούς ενός εκ των κρατουμένων, βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς έχει μπει στην 35η ημέρα απεργίας πείνας και η κατάσταση της υγείας του  έχει επιδεινωθεί δραματικά. Οι απεργοί, είχαν τεθεί υπό κράτηση, επειδή τα χαρτιά του είχαν λήξει, όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν στο σύνολο των αιτούντων ασύλου

Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών εξέδωσε την παρακάτω  ανακοίνωση:

Άμεση απελευθέρωση και χορήγηση ασύλου
Ο πρόσφυγας απεργός πείνας Behrooz Arash έχει πλέον μπει στην 35η μέρα απεργίας πείνας. Ζυγίζει 44 κιλά (από 60) και η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο Arash ζητάει την απελευθέρωση από το κολαστήριο της Μόριας και τη χορήγηση ασύλου.
Η υπόθεσή του αποτελεί μια από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις κρατικής αυθαιρεσίας στα κέντρα κράτηση των νησιών. Στη Μόρια πήγε ως μεταφραστής, εργαζόμενος σε ΜΚΟ. Βρέθηκε κρατούμενος, επειδή τα χαρτιά του είχαν λήξει, όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν στο σύνολο των αιτούντων ασύλου. Παγιδευμένος σε ένα σκηνικό που μοιάζει να έχει βγει από τις πιο σκοτεινές σελίδες του Κάφκα, o Behroow Arash αντιστέκεται με το μόνο όπλου που του έχει απομείνει: την ίδια της ζωή του. Είναι προφανές ότι η αντιπροσφυγική πολιτική ΕΕ-κυβέρνησης μάς βυθίζει ολοένα και περισσότερο στη βαρβαρότητα. 

Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών ενώνει τη φωνή μου με τις κινήσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας. Ο Behrooz Arash πρέπει να απελευθερωθεί και να πάρει άσυλο πριν είναι πολύ αργά. 
Αθήνα, 1/8/2017

Παρέμβαση Διεθνούς Αμνηστίας

Να ερευνηθούν επειγόντως οι ισχυρισμοί για την υπερβολική χρήση  βίας ενάντια σε αιτούντες άσυλο στον καταυλισμό της Μόριας, ζητάει η Διεθνής Αμνηστία. Όπως τονίζει η οργάνωση, έχει συλλέξει μαρτυρίες από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες για τα περιστατικά αυτά, που υποστηρίζονται από οπτικοακουστικό υλικό κοινοποιημένο στα μέσα ενημέρωσης.
 
Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι αστυνομικοί κατά τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους πρέπει να τηρούν το διεθνές δίκαιο, και επισημαίνει ότι «εάν η σύννομη χρήση βίας είναι αναπόφευκτη, οι αστυνομικοί πρέπει να είναι συγκρατημένοι στη χρήση της και να ενεργούν σε αναλογία προς τον θεμιτό σκοπό που επιδιώκεται, να ελαχιστοποιούν τις βλάβες και τους τραυματισμούς, και να διασφαλίζουν ότι παρέχονται βοήθεια και ιατρική φροντίδα σε τυχόν τραυματισμένα ή πληγέντα άτομα το συντομότερο δυνατόν».
 
Παρέμβαση της ευρωβουλευτίνας του Σιν Φέιν Μαρτίνας Αντερσον
 Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποιεί η ευρωβουλευτίνα του Σιν Φέιν Μαρτίνα Άντερσον για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο κράτησης της Μόριας. Η κ. Άντεσρον εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες απεργούς-πείνας σημειώνοντας ότι στις ιρανικές φυλακές η ιατρική παρακολούθηση είναι καλύτερη απ’ ό,τι στη Μόρια.  Να σημειωθεί ότι το Σίν Φέιν είναι «αδερφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Αναλυτικά η δήλωση της ευρωβουλευτή Μ.  Άντερσον:

«Ένας αριθμός προσφύγων που διέφυγαν από τον πόλεμο και τις διώξεις, βρίσκονται σε απεργία πείνας στον κέντρο κράτησης της Μόριας στο ελληνικό νησί της Λέσβου. Της απεργίας ηγείται ο Ιρανός ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Arash Hampay, ο οποίος αν και δεν κρατείται ο ίδιος, δρα για λογαριασμό τους με σκοπό να προσελκύσει την προσοχή στην κατάστασή τους. Είναι απαράδεκτο ότι άνθρωποι σαν τον Arash Hampay είχαν μεγαλύτερη πρόσβαση σε ιατρική παρακολούθηση και υπηρεσίες στις φυλακές του Ιράν όπου κρατούνταν γιατί υπερασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, από όση έχουν στην ΕΕ στην οποία ήρθαν για να γλιτώσουν τις διώξεις. Δεδομένης της χειροτέρευσης της κατάστασης τους, χρειαζόμαστε τη δράση της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα της ΕΕ για να σωθούν οι ζωές τους Θα ήταν μια κακή επίδραση στο επίπεδο των ανθρώπινων δικαιωμάτων, εάν κατάφερναν να επιβιώσουν του πολέμου και των διώξεων, καθώς και του επικίνδυνου θαλάσσιου περάσματος, μόνο για να πεθάνουν σε ένα υποτιθέμενο ασφαλές μέρος. Χρειάζομαστε επείγουσα ανθρωπιστιτκή δράση για να σώσουμε τις ζωές των προσφύγων. Όχι άλλες τραγωδίες.»

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment