Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλ. Τσίπρας για το όνομα της ΠΓΔΜ- ΄Οχι της αντιπολίτευσης για τη «Δημοκρατία του Ίλιντεν»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για την εξεύρεση μια λύσης αμοιβαία αποδεκτής στο ονοματολογικό. Όπως σημείωσε, είναι ένα πρόβλημα, που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική εδώ και δεκαετίες και πρόσθεσε ότι υπερασπιζόμαστε μια γραμμή, η οποία έχει διαμορφωθεί σχεδόν δύο δεκαετίες και είναι κτήμα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, όχι όλων, αλλά της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, κυρίως, όσων έχουν κατά καιρούς διαχειρισθεί κρίσιμα εθνικά θέματα.

«Μας βαραίνει, προφανώς, η ευθύνη της συλλογικής συζήτησης, της συνεννόησης, διότι κάθε βήμα είναι κρίσιμο.Θέλουμε να έχουμε μια λύση, η οποία θα αντέξει στον χρόνο, θα είναι βιώσιμη.

Ως εκ τούτου δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και, κυρίως, υπερασπιζόμαστε σε κάθε τους λεπτομέρεια, τις βασικές πτυχές της εθνικής μας γραμμής, που δεν είναι άλλη από την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, η οποία, όμως, θα είναι για όλες τις χρήσεις και στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό. Πράγμα, το οποίο, βεβαίως, προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, η οποία θα οδηγήσει σε εγγυήσεις για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού, ώστε να φύγουν τα εμπόδια ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς.

Στην ανταπάντηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων μιας χώρας είναι θεμιτές και φυσικές σε μια πραγματική Δημοκρατία, αλλά στα μεγάλα θέματα, όπως είναι τα εθνικά μας θέματα, απαιτείται όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση, και για να αντέχουν στον χρόνο και γιατί με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα είναι ακόμα πιο δυνατή σε διαπραγματευτικό επίπεδο.

 «Μακεδονία του Ίλιντεν»: Η νέα πρόταση Ζάεφ 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό χθες, μια νέα πρόταση για το όνομα τη ΠΓΔΜ φέρεται να έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια. Η πρόταση κάνει λόγο για νέα ονομασία του κράτους, το οποίο θα λέγεται «Republika Ilindenska Makedonija» («Μακεδονία του Ίλιντεν»). H πρόταση, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, προβλέπει πως θα ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes). 

Σημειώνεται ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η Φώφη Γεννηματά αντιδρούν στην πρόταση αυτή. Η ΝΔ αναφέρει ότι «το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας ‘μακεδονικού’ έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο». «Όχι» και από την Φώφη Γεννηματά στην πρόταση αυτή, την οποία χαρακτήρισε «επιτομή του αλυτρωτισμού». 

Σημειώνεται, επίσης, πως η λέξη Ilidenska-Ίλιντεν, προέρχεται από την ημέρα του Προφήτη Ηλία (2 Αυγούστου), η οποία γιορτάζεται ως εθνική εορτή στην γειτονική χώρα, καθώς αποτελεί την απαρχή της εξέγερσης κατά των Οθωμανών.

Μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στη Σόφια την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία «σε όλα ή σε τίποτα».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ψάχνουν λύση «χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές» και επισήμανε ότι παρά την σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος να διανυθεί. Ο ομόλογος του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε αισιόδοξος, αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment