Στους δρόμους οι μαθητές: Τώρα θα μιλήσουμε εμείς! Αυτό το σχολείο εμείς θα το αλλάξουμε!

Mαθητές  μαζί με  φοιτητές και εκπαιδευτικούς βγήκαν στους δρόμους τη Δευτέρα σε μια μαζική πορεία. Με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», δήλωσαν την αντίθεσή τους στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, αλλά και για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. 

Δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση χημικών κατά των μαθητών, αφού δέχτηκαν επίθεση με πέτρες από ομάδα αγνώστων. 

Ανάμεσα σε άλλα, οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας    όπως η θέσπιση βάσης εισαγωγής του 10 στα πανεπιστήμια, το κλείσιμι ειδικοτλητων στα ΕΠΑΛ και η σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά. Παράλληλα, ζητούν την κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, καθώς πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις με αποτέλεσμα να μην γίνονται ούτε τα βασικά μαθήματα.

Στο κάλεσμά της, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας κατακρίνει τη διάλυση της δημόσιας Παιδείας, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, μιλώντας για την «ακριβοπληρωμένη διαδρομή σπίτι – σχολείο – φροντιστήριο». «Τώρα θα μιλήσουμε εμείς! Αυτό το σχολείο εμείς θα το αλλάξουμε! Αυτή την πραγματικότητα εμείς θα την αλλάξουμε!», τονίζουν στην ανακοίνωση τους.

Μετά την ολοκλήρωση του μαθητικού – φοιτητικού συλλαλητηρίου σημειώθηκαν επεισόδια στην περιοχή της Ομόνοιας, όταν μια ομάδα  με καλυμμένα τα πρόσωπά τους πέταξε βόμβες μολότοφ και πέτρες σε διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες απάντησαν με εκτεταμένες ρίψεις χημικών και κρότου λάμψης.

Η αστυνομία προχώρησε σε μια σύλληψη και τέσσερις προσαγωγές, προχώρησε η αστυνομία για τα επεισόδια που έγιναν στην περιοχή της Ομόνοιας.

Μαθητική κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια, καθώς και για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων, καθώς και οι ΕΛΜΕ (Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) της πόλης, που για τη διευκόλυνση συμμετοχής εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση κήρυξαν στάσεις εργασίας.

Η πορεία των μαθητών, με κεντρικό σύνθημα, «Στο σάπιο σύστημά σας, σάπια και η Παιδεία. Εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία», αφότου έκανε στάση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο των μαθητών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας:

«Το σχολείο παλιών και νέων κυβερνήσεων δεν μας κάνει! Θέλουμε σχολείο να μορφώνει – Όχι να εξοντώνει!

Ένας μήνας ανοιχτά σχολεία…

….Μάθημα, παπαγαλία, αποστήθιση και κρύος ιδρώτας μήπως ξεχάσουμε το «και». Έτσι προετοιμάζονται οι μαθητές για να πάνε για μάθημα. Η καθημερινότητα μια ακριβοπληρωμένη διαδρομή σπίτι – σχολείο – φροντιστήριο. Οι γονείς να πληρώνουν το φροντιστήριο και οι μαθητές να αγχώνονται να εξασφαλίσουν μία θέση στο Πανεπιστήμιο.

…Σχολεία έτοιμα να γκρεμιστούν, καθηγητές να κάνουν αυτοψία σε σχολεία μήπως υπάρχουν ρωγμές από το σεισμό, μαθητές να συστεγάζονται, τμήματα και ειδικότητες να συγχωνεύονται, σχολεία να κάνουν διπλοβάρδιες, σοβάδες να  πέφτουν στα κεφάλια των μαθητών, κατεστραμμένα εργαστήρια, χωματερές δίπλα σε οικισμούς!

Ένας μήνας… που μιλάνε αυτοί! Μιλάει το σχολείο που έχουν φτιάξει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χειροτέρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Νόμο Γαβρόγλου  και θέλει να αποτελειώσει η ΝΔ! Το σχολείο των μνημονιών διαρκείας, το σχολείο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σχολείο που μας εξοντώνει, μας στερεί μόρφωση και γνώση, είναι ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο που λίγοι τα βγάζουν πέρα.

Τώρα θα μιλήσουμε εμείς!

Αυτό το σχολείο εμείς θα το αλλάξουμε!

Αυτή την πραγματικότητα εμείς θα την αλλάξουμε!

Είμαστε εμείς που καθυστερήσαμε μέσα απ’ τον αγώνα και το συντονισμό μας ένα νομοσχέδιο που ήταν από χρόνια προαποφασισμένο! Δεν επιτρέψαμε το κλείσιμο δεκάδων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ! Κατακτήσαμε το 10% εισαγωγής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια! Παλιότερα δεν επιτρέψαμε την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων, «αποσύραμε» την Τράπεζα Θεμάτων. Ξέρουμε πλέον ότι τα υπουργεία και οι κυβερνήσεις φοβούνται το συντονισμό και τον αγώνα μας! Φοβούνται τη δύναμή μας!

Τώρα δε θα τους αφήσουμε να ορίσουν το μέλλον μας! Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν κι άλλα εμπόδια στην Παιδεία και τις ζωές μας! Στον εξεταστικό μαραθώνιο του σχολείου του Γαβρόγλου και του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ, που κατά τ’ άλλα φέρνει την «ανάπτυξη για όλους»  έχει κι άλλες προτάσεις να προσθέσει..

Θέλουν το Απολυτήριο (το οποίο θα μετράει στο βαθμό πρόσβασης στα Πανεπιστήμια) να βγαίνει με βάση τους βαθμούς των τριών τάξεων του Λυκείου. Και σε κάθε τάξη να δίνουν οι μαθητές προαγωγικές εξετάσεις με αξιοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων! Τη μία και μόνο χρονιά που εφαρμόστηκε η Τράπεζα Θεμάτων άφησε το 40% των εξεταζόμενων μαθητών μετεξεταστέους. Τώρα θέλουν να δίνουμε εξετάσεις που θα κρίνουν το μέλλον μας με Τράπεζα Θεμάτων επί τρία συνεχόμενα χρόνια!

Θέλουν να βάλουν μια ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια! Μα τελικά γιατί να μας βάζουν τόσα εμπόδια στην προσπάθεια μας να μορφωθούμε, να αποκτήσουμε τη γνώση; Εμείς θέλουμε εφόδια για να γνωρίσουμε τον κόσμο, για να μπορέσουμε να σταθούμε αύριο στην κοινωνία, για να προσφέρουμε, για να δημιουργήσουμε! Και αυτά τα εφόδια δεν εξαρτώνται από το τι επάγγελμα θα επιλέξουμε! Άρα ας αγχωθούν πρώτα για το τι μας διδάσκουν και τι γνώσεις παίρνουμε στο σχολείο, και μετά για το πώς θα μπαίνουμε στο Πανεπιστήμιο!

Η φωνή μας να ακουστεί δυνατά παντού! Να φτάσει στη νέα υπουργό Παιδείας το μήνυμα! Στα τσακίδια παλιοί και νέοι νόμοι που έφτιαξαν έτσι το σχολείο!

Αυτό που έχoυμε ανάγκη είναι ένα σχολείο:

που θα μας μορφώνει χωρίς διακρίσεις, ένα σχολείο χωρίς εμπόδια για τους μαθητές, με βάση τις ανάγκες του καθενός.

που θα δίνει ολόπλευρη γνώση και όχι παπαγαλία, σκόρπιες γνώσεις και ακόμα και αυτές με το σταγονόμετρο.

στο οποίο θα είμαστε δημιουργικοί και όχι αριθμοί ονομάτων για τα απουσιολόγια.που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, που δε θα κοιτάει την τσέπη των γονιών μας, για Παιδεία που δεν θα είναι εμπόρευμα.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! ΟΧΙ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ!

Καλούμε τα σχολεία, τα 15μελή και 5μελή, τις Συντονιστικές Επιτροπές όλης της χώρας να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής.

Συζητάμε και οργανώνουμε συντονισμένα μαθητικές πορείες παντού! Κάνουμε συνελεύσεις, μαζεύουμε υπογραφές, οργανωνόμαστε.

Κάνουμε τις μαθητικές μας εκλογές έγκαιρα για να βγάλουμε αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια και να απαντήσουμε ακόμα πιο οργανωμένα στους σχεδιασμούς και της νέας κυβέρνησης.

Οργανώνουμε κι άλλες δράσεις αγώνα στα σχολεία μας και πιο πριν για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε.

Παλεύουμε για:

Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους!

Ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει!

Υπουργείο και κυβέρνηση να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά.

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας.

Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς. Διανομή όλων των σχολικών βιβλίων σε όλους τους μαθητές.

Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε.

Δωρεάν ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της ημέρας. Ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές.

Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις. 20 μαθητές/τμήμα για να μπορεί να γίνεται μάθημα.

Καμία σκέψη για κατάργηση ή συγχώνευση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.

Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Να γίνει σε όλα τα σχολεία προσεισμικός έλεγχος! Καμία κουβέντα για πρωινές και απογευματινές βάρδιες σχολείων!

4 Νοέμβρη κλειστά σχολεία και όλοι οι μαθητές στους δρόμους»!

ΠΗΓΗ: www.tvxs.gr, www.efsyn.gr

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment