Στο κενό το αίτημα των Αρχαιολόγων για δημοσιοποίηση της λίστας των μνημείων του Υπερταμείου

Την άρνηση κατάθεσης εγγράφων και την κωλυσιεργία της κυβέρνησης στο ζήτημα της μεταβίβασης των 10.119 μνημείων στο Υπερταμείο καταγγέλλει με ανακοίνωση-επιστολή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Ο ΣΕΑ προαναγγέλει  αγωνιστικές και νομικές πρωτοβουλίες στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις για εξαίρεση όλων των ακινήτων αρμοδιότητας του εν λόγω υπουργείου προς κάθε μεταβίβαση προς το Υπερταμείο και την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑΔ).

Δείτε το κείμενο της ανακοίνωσης:

Άρνηση κατάθεσης εγγράφων και κωλυσιεργία από την κυβέρνηση για το ζήτημα της μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο

 Στις 31 Οκτωβρίου 2018 το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με έγγραφό του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Δημάκη, ζήτησε να του παρασχεθούν συγκεκριμένα έγγραφα και ειδικά:
1. Η πλήρης λίστα των 10.119 ακινήτων του δημοσίου που περιλαμβάνονται στην  απόφαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. Φ.Ε.Κ. 2317/Β/19-6-2018 και μεταβιβάζονται με την Υ.Α. του ΥΠ.ΟΙΚ. Φ.Ε.Κ. 2320/Β/19-6-2018, με πλήρη στοιχεία (Κ.Α.Ε.Κ., περιγραφή ακινήτου, διεύθυνση, τρόπος κτήσης από το δημόσιο, καθεστώς προστασίας).
2. Στοιχεία για το έργο που επιτέλεσε η Ομάδα Εργασίας που συστήθηκε με την Υ.Α. «Συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας του άρθρου 196, παρ. 6 του ν. 4389/2016 (Α’ 94) κλπ» (Φ.Ε.Κ. Β’ 1997/09-06-2017), το αποτέλεσμα των εργασιών της και το πώς αυτό σχετίζεται με την συγκρότηση της λίστας των 10.119 ακινήτων.
Στην, από 4/12, απάντησή του ο Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, αρνείται επί της ουσίας να χορηγήσει τα αιτούμενα έγγραφα, παραπέμποντας σε -άσχετες με το απολύτως συγκεκριμένο αίτημα- προγενέστερες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Αναπάντητο παραμένει, άλλωστε, και το αίτημα που καταθέσαμε (και εγγράφως στις 17/12) προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. να μας χορηγήσει αντίγραφο της λίστας με τα 2.329 μνημεία και κτήρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Τσακαλώτου – Υπερταμείου, την οποία έχει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα διαβιβάσει στον Υπουργό Οικονομικών (σύμφωνα με το από 22/11/2018 Δ.Τ. του ΥΠ.ΠΟ.Α.).
Στην συνέντευξη, πάντως, που παραχώρησε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Ζορμπά στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ, στις 20/12, δεσμεύτηκε εκ νέου πως η λίστα με τα 2.329 ταυτοποιημένα από το ΥΠ.ΠΟ.Α. ακίνητα θα δοθεί στη δημοσιότητα περί τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου, ως λίστα «εξαιρέσεων» από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο, μαζί με τη σχετική ρύθμιση που θα λύνει το θέμα οριστικά.
Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η σχετική δέσμευση, ενώ ερωτηματικά προκαλεί τόσο η άρνηση των αρμόδιων Υπουργείων να χορηγήσουν τα αιτούμενα έγγραφα όσο και η καθυστέρηση που παρατηρείται για την επίλυση του ζητήματος, καθώς καμία σχετική θεσμική ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά πως αναμένει την άμεση υλοποίηση από την κυβέρνηση, με θεσμικές πράξεις, των δεσμεύσεων περί εξαίρεσης όλων των ακινήτων αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ από κάθε μεταβίβαση προς την ΕΤ.Α.Δ. και το Υπερταμείο.
Στην αντίθετη περίπτωση, η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει ο ΣΕΑ, από κοινού με τους Δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει προσδιοριστεί να εξεταστεί στις 22 Ιανουαρίου 2019 θα αποτελέσει την αρχή μιας σειράς αγωνιστικών και νομικών πρωτοβουλιών.
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment