Στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων περνούν 16 ΔΕΚΟ μεταξύ των οποίων ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ, ΕΥΑΘ

Τη μεταφορά πλήθους ΔΕΚΟ και επιχειρήσεων με συμμετοχές του Δημοσίου στο νέο Υπερταμείο  που θα διαδεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Ο νέος φορέας καλείται να αναδιαρθρώσει τις ΔΕΚΟ, προκειμένου να πάψουν να παράγουν ελλείμματα, και να γίνουν κερδοφόρες με σκοπό τη σταδιακή πώληση των μετοχών τους σε ιδιώτες. Αυτό σημαίνει αλλαγές στο μάνατζ,εντ,  τις Διοικήσεις αλλά και τις εργασιακές σχέσεις 40.00 περίπου εργαζομένων στις  ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο.

Εκτός Υπερταμείου  ΟΣΕ, Αττικό Μετρό, ΕΛΒΟ και Κτιριακές Υποδομές.

Μένουν έτσι στα χαρτιά οι σχεδιασμοί  της κυβερνησης για την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που προβλεπόταν σε νόμο του Μαΐου 2016 (ν. 4389/16). Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ειδική έκθεση του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, η κατάργηση της ΕΔΗΣ θα μειώσει το γραφειοκρατικό φόρτο και κόστος ίδρυσης του συγκεκριμένου νομικού προσώπου.

Εξάλλου, όσες εταιρείες προορίζονταν να μεταφερθούν στην ΕΔΗΣ μεταφέρονται πλέον ως άμεσες θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου, ΕΕΣΥΠ. Σημειώνεται πως, ενώ ο αρχικός νόμος προέβλεπε να μεταφερθούν στην ΕΔΗΣ και οι εταιρείες ΟΣΕ, Αττικό Μετρό, ΕΛΒΟ και Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ), το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τις εξαιρεί. Επίσης, ορίζεται ότι ο ΟΑΚΑ θα μετασχηματιστεί σε κεφαλαιουχική εταιρεία.

Να θυμίσουμε ότι το Υπερταμείο αποτελεί την «εγγύηση» για το δάνειο 86 δισ. ευρώ που συμφώνησε η Ελλάδα με τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας)  υπογράφοντας  το τρίτο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015.

Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο 380 του πολυνομοσχεδίου , οι επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στο νέο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας, ΕΕΣΥΠ) θα είναι 16, και είναι οι εξής:

Α΄ ομάδα

ΟΑΣΑ,
ΟΣΥ
ΣΤΑΣΥ
ΟAKA
ΕΛΤΑ

Ομάδα Β’
1. Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.
2. Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.
3. Δ.Ε.Η. Α.Ε.

Ομάδα Γ΄
1. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ
2. Ελληνικές Αλυκές ΑΕ
3. ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ
4. Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ)
5. Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ (Ο.Κ.Α.Α. ΑΕ)
6. Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ. ΑΕ)
7. ΔΕΘ -HELEXPO ΑΕ
8. Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ

Σημειώνεται επίσης ότι οι συμμετοχές του ελληνικού Δημοσίου στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις μεταβιβάζονται χωρίς τίμημα στο Υπερταμείο, αυτοδίκαια με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Επιπροσθέτως, στο Υπερταμείο μεταφέρονται και τα μερίσματα του Δημοσίου στον ΟΤΕ, με το πολυνομοσχέδιο να ορίζει την εκχώρησή τους. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, η απόφαση αυτή αφαιρεί ετήσια έσοδα ύψους 4 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, παρότι δεν έχει αποφασιστεί η μεταβίβαση της συμμετοχής του Δημοσίου (5%) στον ΟΤΕ.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment