Την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη προανήγγειλε ο Γιάννης Δραγασάκης

Την κατάργηση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντικατάστασή του «με ένα πιο γενικό πλαίσιο προστασίας» που θα λαμβάνει πρόνοια για την πρώτη κατοικία ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης.

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου για να δει αν και τι πρέπει να κάνει. Ερωτηθείς, αν η κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση του νόμου Κατσέλη που λήγει στο τέλος του 2018, ο αντιπρόεδρος  δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει παράταση , λέγοντας ότι ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη  ήταν «προϊόν της κρίσης» και προανήγγειλε ότι «τη συγκεκριμένη μορφή προστασίας της α κατοικίας που θα γίνει αυτό θα τη δούμε έως το τέλος του χρόνου».

 Οι δηλώσεις Δραγασάκη ήταν εν πολλοίς ταυτόσημες με εκείνες που έκανε χθες ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ  Φραντσέσκο Ντρούντι, μιλώντας στο συνέδριο της Capital+Vision στην Αθήνα. Ο   Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε εκφράσει την απροθυμία των θεσμών στο ενδεχόμενοι παράτασης του νόμου Κατσέλη και έδειξε πως οι θεσμοί θεωρούν κρίσιμη την οριστική διευθέτηση των 135.000 υποθέσεων που εμπίπτουν στο νόμο Κατσέλη και εκκρεμούν.

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο Eurogroup του Ιουνίου σε ένα σχέδιο δράσης για να διευθετηθούν όλες οι περιπτώσεις του νόμου Κατσέλη έως το 2021.

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Δραγασάκης , δήλωσε :

«Πρώτον, σε ό,τι αφορά το νόμο Κατσέλη, η πολιτική της Κυβέρνησης είναι ότι πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως κι αν ονομάζεται», είπε, προσθέτοντας: «Απλώς τώρα, όπως είπαμε, είμαστε σε μια διαδικασία ότι υπάρχει όλο αυτό το στοκ των υποθέσεων που έχει συγκεντρωθεί στο νόμο Κατσέλη. Υπάρχει ένα αμοιβαίο θα έλεγα ενδιαφέρον και συμφέρον να βρεθεί μια λύση και από τις Τράπεζες και επίσης όσοι έχουν το χρέος να μην περιμένουν σε μια εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια.

Γι’ αυτό αναμένουμε και εμείς και πρωτοβουλίες και από τις Τράπεζες ούτως ώστε αν μπορέσει με αυτό τον τρόπο να μειωθεί αυτό το απόθεμα υποθέσεων, δηλαδή ποια είναι η λογική ότι αν η Τράπεζα εκτιμά, μπορεί να προβλέψει ότι το Δικαστήριο θα αποφασίσει μια άλφα απόφαση μπορεί αυτό να το προτείνει κατ’ ευθείαν στο δανειολήπτη. Δεν χρειάζεται να πάει στο Δικαστήριο για να διαπιστωθεί ότι μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει κούρεμα 20-30% ή οποιοδήποτε ποσοστό.

Δεύτερον, όπως γνωρίζετε υπάρχει η κοινωνική πρόνοια, γι’ αυτούς δηλαδή που δεν έχουν καθόλου δυνατότητα να πληρώσουν την όποια δόση, υπάρχει ένα κονδύλι στον προϋπολογισμό το οποίο μπορεί να ενεργοποιείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις και τρίτο και πιο σημαντικό, είναι ότι ο νόμος Κατσέλη- Σταθάκη μετά, ήταν προϊόν μιας συγκυρίας κρίσης. Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον, είναι ένας νόμος ο οποίος πάλι θα παρέχει προστασία, σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση, ας το πω έτσι.

Αυτό συνδέεται και με το Credit Bureau που θα φτιάξουμε, αλλά συνδέεται και με μια στεγαστική πολιτική που πρέπει να έχουμε ως χώρα. Δεν επεκτείνομαι, απλώς αναφέρω το γεγονός ότι ιδίως μετά τη χρήση του RBNB και αυτών όλων των νέων φαινομένων που ζούμε, το πρόβλημα, ιδίως σε ορισμένες περιπτώσεις όπως είναι οι φοιτητικές κατοικίες κτλ., αρχίζει και γίνεται οξύ και ως Υπουργείο εμείς το μελετούμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή του.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Για το ελβετικό φράγκο, περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία ανάλογα με το τι θα είναι, θα καθορίσει και το τι πρέπει να κάνουμε, αν πρέπει να κάνουμε και τι ως πολιτεία. Θυμίζω ότι το πρόβλημα το έχουμε αντιμετωπίσει ως μέλλον, δηλαδή αν στο μέλλον κάποιος πάρει δάνειο σ’ ένα νόμισμα εκτός ευρώ, προβλέπεται ήδη από το νόμο τώρα, ότι αν αλλάξει η ισοτιμία σ’ ένα εύρος αν θυμάμαι καλά, 20%, αυτόματα ο δανειολήπτης μπορεί να ζητήσει την αναδιαπραγμάτευσή του.

Το πρόβλημα που έχουμε είναι με το παρελθόν κι από τη στιγμή που το θέμα είναι στη Δικαιοσύνη, θα περιμένουμε, πιστεύω ότι δε θ’ αργήσει πολύ να βγει η απόφαση, ούτως ώστε να δούμε μετά τί χρειάζεται να γίνει».

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment