Τι δήλωσαν Μέρκελ και Τσίπρας μετά τη συνάντηση

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι οι Έλληνες πέρασαν μέσα από πολλές δυσκολίες λόγω των μνημονίων και εξέφρασε την ικανοποίηση της που η κατάσταση έχει αλλάξει, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου «δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου .

Τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των ενεργειών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και των δημοσιονομικών συζητήσεων και έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε από σκληρά μέτρα που κάποιες φορές ήταν άδικα, αλλά πλέον αφήνουμε πίσω μας αυτή την εποχή, με την Ελλάδα όρθια

Τόνισε την σημασία που έχει για την ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων η συνθήκη των Πρεσπών και υπογράμμισε ότι το στοίχημα για την Ευρώπη στις επόμενες ευρωεκλογές είναι η καταπολέμηση της ακροδεξιάς.

Οι δηλώσεις Τσίπρα

Κατά τη διάρκεια  των κοινων δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Α. Τσίπρας στάθηκε στα όσα έχουν αλλάξει από την τελευταία επίσκεψη της το 2014, καθώς τότε η Ελλάδα βρισκόταν κοντά στη χρεοκοπία, αλλά τώρα, μετά τα σκληρά μέτρα που βίωσε ο ελληνικός λαός, η χώρα βγαίνει όρθια από τα μνημόνια και επουλώνει τις πληγές της. «Είμαστε σε μια τελείως διαφορετική φάση» δήλωσε.

Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας δοκιμάστηκαν σκληρά στη διάρκεια της οκταετούς κρίσης, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, είπε ο κ. Τσίπρας. «Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας.  Τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα σφράγισαν τον δημόσιο λόγο. Και παράλληλα, διανύσαμε μια σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αλλά και με την Γερμανία, με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις, δύσκολους συμβιβασμούς».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης. «Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις – χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές»,  πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα γίνεται μέρος της λύσης από μέρος του προβλήματος, αποτελώντας πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή των Βαλκανίων.

Δεν πήρε απάντηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις γερμανικές αποζημιώσεις, χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση από τη γερμανίδα καγκελάριο. «Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει».

Για το προσφυγικό

Στάθηκε και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, λέγοντας ότι χρειάζεται αναθεώρηση του συστήματος στον μηχανισμό μετεγκατάστασης. «Συμφωνήσαμε με την κ. Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος. Μιας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της Ε.Ε. με χώρες προέλευσης και διέλευσης».

«Ρεαλιστής» ως πρωθυπουργός
Ερωτηθείς σχετικά με το ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης επίσκεψης της Μέρκελ στην Ελλάδα ήταν ανάμεσα σε αυτούς που διαδήλωναν εναντίον της, απάντησε πως πλέον εκπροσωπεί με ρεαλισμό τους Έλληνες από τη θέση του πρωθυπουργού. Όταν είσαι πρωθυπουργός είσαι υποχρεωμένος να εκπροσωπείς όλους τους πολίτες της χώρας, είσαι υποχρεωμένος εκτός από το να διεκδικείς το δίκιο, να βρεις και τον δρόμο τον ρεαλιστικό ώστε η συνισταμένη να είναι επωφελής για όλους κι αυτή είναι μια δύσκολη συνθήκη».

Για τις Ευρωεκλογές και την ακροδεξιά

Τόνισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να καταπολεμήσει τις δυνάμεις της ακροδεξιάς, που έχουν αρχίσει και την απειλούν, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι και το στοίχημα στις επόμενες ευρωεκλογές. Επεσήμανα τον ρόλο που παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές στο φαινόμενο αυτό, αλλά και την ανάγκη να απαντηθεί αυτή η πρόκληση με την οικοδόμηση μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρώπη.

 «Εχουμε την θέληση, αλλά και την δύναμη, να λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό ως απάντηση στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Οι πολίτες αυτής της ηπείρου, σε όποια γωνιά της και αν ζουν, να ορθώσουν το δημοκρατικό ανάστημά τους ενάντια στις δυνάμεις εκείνες που, με νέο προσωπείο, προσπαθούν να γυρίσουν το ρολόι της Ιστορίας πίσω, στη σκοτεινή Ευρώπη του μίσους και του φόβου», τόνισε.

 Οι δηλώσεις της Αγγελα  Μέρκελ

«Δεν τελείωσαν οι μεταρρυθμίσεις»

Από την πλευρά της η Α. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίηση της για το ότι τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν στην Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες πέρασαν μέσα από πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας. «Οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα, κατά τη διάρκεια της κρίσης και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελλάδα ξεπέρασε τα προβλήματα, αλλά δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων, είναι η απαρχή. Τα προβλήματα δεν έχουν περάσει τελείως».

«Η επίσκεψή μου έχει τον σκοπό η Ελλάδα να καταφέρει να χρηματοδοτήσει την κατάσταση από τις αγορές και να μειωθεί η ανεργία. Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της και εκπονούμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνουν εμπιστοσύνη» ανέφερε.

Για το προσφυγικό

Ερωτηθείσα για το προσφυγικό και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, έχοντας επωμιστεί δυσανάλογο φορτίο, ανέφερε ότι «η Ελλάδα επλήγη σε μια περίοδο που είχε ήδη τεράστια προβλήματα», προσθέτοντας ότι στηρίχθηκε από την ΕΕ. Σχετικά με την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία υποστήριξε πως «σκοπεύουμε να στηρίξουμε την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η καγκελάριος στάθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, δίνοντας συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα που κατάφερε να την φέρει σε πέρας.

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεα. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη», σχολίασε μεταξύ άλλων. «Νομίζω πως πρόκειται για ένα έργο που για όλους εμάς δημιουργείται σαφήνεια και δίνει τη δυνατότητα στην Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αποσύνδεσε το Μακεδονικό από τις συντάξεις

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τα όσα είχε ισχυριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ περί ανταλλαγής του Μακεδονικού με τη μη περικοπή των συντάξεων, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση και δήλωσε έκπληκτη με αυτή τη συσχέτιση.

«Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των ενεργειών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και των δημοσιονομικών συζητήσεων. Με εκπλήσσει που πρέπει να απαντήσω σε αυτό. Θα μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη. Υπάρχουν και κάποιοι κανόνες, όπως όταν συζητούνται εθνικά θέματα. Θα προσπαθήσω να ασκήσω κάποια επιρροή αλλά δεν πιστεύω ότι μπορώ να αλλάξω κάτι».

Για τις ευρωεκλογές 

Στηριζόμαστε στην Ευρώπη και στην πολυμερή διάσταση της Ευρώπης. Με τον κ. Τσίπρα μας ενώνει η βαθιά πεποίθηση ότι με τη συνεργασία και όχι με τον εθνικισμό στην Ευρώπη θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον» υπογράμμισε η καγκελάριος.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment