Τι δήλωσε ο Γιανης Βαρουφάκης κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ

Γιάνης Βαρουφάκης στη ΔΕΘ: «Ελπίζω να ηχογραφεί και ο κ. Σταϊκούρας στα Eurogroup» • «Παταγώδης αποτυχία η επιλογή Σχοινά» • «Ξεκάθαρα συμφωνούμε με την απλή αναλογική»-«Βλέπουμε πολύ θετικά την ενδυνάμωση της ΔΕΘ»
Το πρόγραμμα του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 περιλαβάνει , στις 13.00  συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και στις 13.30 συνέντευξη Τύπου στο Περίπτερο 8 της ΔΕΘ, ενώ στις 17.00 θα επισκεφθεί τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, στο δημαρχείο.
«Κυβέρνηση, υποδειγματικός κρατούμενος του κατεστημένου δουλοπαροικίας»

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση έκανε από τη ΔΕΘ ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος τόνισε ότι η προσπάθειά της για  επίτευξη «ανταγωνιστικότητας γίνεται στη βάση ενός φτωχού κράτους το οποίο είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρο στις μεγάλες πολυεθνικές και στους επιχειρηματίες ολιγάρχες, με μαζική μετανάστευση των παιδιών μας και με χαμήλωμα του πήχη των προσδοκιών αυτών που παραμένουν».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου του ΜέΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε ότι «προεκλογικά είχαμε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα ερχόταν να εγκαθιδρύσει πάνω στα θεμέλια του τέταρτου μνημονίου του κ. Τσίπρα την πιο παρασιτική ολιγαρχία».

Όσον αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τόνισε οι στόχοι της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ακόμη και αν γίνονταν σήμερα αποδεκτοί από τους θεσμούς αυτό δεν θα ήταν αρκετό, εξαιτίας της υφεσιακής δυναμικής, που όπως εκτίμησε θα επεκταθεί και «όταν η Γερμανία παθαίνει κρυολόγημα, καταλαβαίνουμε τι έρχεται σε εμάς».

Και εξήγησε πως όταν αυτοί που «υποτίθεται ότι κυβερνούν την Ευρώπη δεν μπορούν να συντονιστούν καν στη δημοσιονομική πολιτική, που ο ίδιος Μάριο Ντράγκι απαίτησε χθες να υπάρξει, είναι δεδομένο ότι μας περιμένουν ζοφερές μέρες».

Επισήμανε ότι «δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη την κρίση, ενώ είμαστε ακόμη εγκλωβισμένοι στο χειρότερο μνημόνιο της μνημονιακής Ελλάδας, το 4ο που είναι το πιο ύπουλο γιατί έχει μία οργουελιανή γλώσσα».

Εξηγώντας ότι αν και «έχει χαρακτηριστεί έξοδος από τα μνημόνια είναι το πιο σκληρό από όλα, εν μέσω της συνεχιζόμενης δεκαετούς σχεδόν κρίσης μας έρχεται ένα νέο υφεσιακό ωστικό κύμα».

«Παταγώδης αποτυχία η επιλογή Σχοινά»

Σφοδρή ήταν η κριτική του και στην επιλογή του Μαργαρίτη Σχοινά, που ανέλαβε την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το χαρτοφυλάκιο της «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 μίλησε «παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης», επισημαίνοντας ότι «η ανταμοιβή του κ. Μητσοτάκη για το γεγονός ότι επέλεξε το φερέφωνο της τρόικας τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά είναι ύβρις απέναντι στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

«Πρόκειται για όνειδος η μετανάστευση, που περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο, να χαρακτηρίζεται μέσα από αυτό τον τρόπο απειλή για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», ανέφερε και παρατήρησε πως αντιδράσεις για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου υπήρξαν και από την πλευρά των φιλελεύθερων δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες δε χρειάζονται προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, η Ε.Ε. χρειάζεται μια ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική και όχι την αναγωγή των μεταναστών σε εχθρούς του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», επισήμανε.

«Χρέος μου να ηχογραφώ το Eurogroup»

Με δεδομένες και γνωστές τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η παραδοχή του ότι ηχογραφούσε τα τεκταινόμενα στο Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την ελπίδα στο σημερινό Eurogroup ο Χρήστος Σταϊκούρας να έκανε το ίδιο.

Ελπίζω «ο κ. Σταικούρας να ηχογράφησε τη συνεδρίαση γιατί αλλιώς πώς θα μπορέσει να απαντήσει στον πρωθυπουργό του τι ακριβώς είπε εκ μέρους της κυβέρνησης», είπε.

Και απαντώντας στο ερώτημα αν ήταν δική του πρωτοβουλία να ηχογραφεί ή οδηγία, καθώς και αν διαψεύδει διαλόγους που αναφέρονται στο βιβλίο «Τελευταία Μπλόφα», των δημοσιογράφων Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού, το οποίο, όπως και το δικό του, καταγράφει τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Όλοι πρέπει να καταγράφουν, όσο το Eurogroup δεν καταγράφει τα πρακτικά έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν και να ελέγχουν όλους εμάς. Έκανα το καθήκον μου κι έκανα κάτι νόμιμο, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Άρειου Πάγου ο δημόσιος λειτουργός έχει υποχρέωση να καταγράφει συζητήσεις σε φόρα που συμμετέχει με την ιδιότητά του ως δημόσιος λειτουργός […] Δε μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να καταγράψω», είπε.

Και συμπλήρωσε:

«Όταν βγήκα από το πρώτο Eurogroup ζήτησα από τη γραμματεία να μας δώσουν τα πρακτικά. Δέκα ώρες συνεδρίαση ήταν, πώς θα απαντούσα στις ερωτήσεις των βουλευτών, του υπουργικού συμβουλίου για το τι ειπώθηκε μέσα, όταν δεν κρατούνταν πρακτικά. Τότε προφανώς άρχισα να καταγράφω […] όποιος υπουργός Οικονομικών δεν καταγράφει, εν τη απουσία πρακτικών, τις συνομιλίες ουσιαστικά παραβιάζει το καθήκον του. Όλοι το κάνουν και ελπίζω να μην το ξέχασε σήμερα και ο κ. Σταικούρας».

Όσον αφορά το βιβλίο του «Ενήλικοι στο δωμάτιο» τόνισε πως δεν υπήρξε ποτέ καμία διάψευση για κανέναν διάλογο «γιατί εγώ ήμουν εκεί».

Όσο για την «Τελευταία μπλόφα» είπε:

«Χαίρομαι πάρα πολύ που εκδόθηκε το βιβλίο των δύο κυριών, γιατί ήταν πολύ σημαντικό η τρόικα -τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού- να έχει μία ευκαιρία να εκφραστεί, να καταθέσει την άποψή της . Εξαιρετικές κυρίες, αυτό έκαναν, δεν ήταν παρούσες στις συνομιλίες, κατέγραψαν τι τους είπε ο κ. Ντάισελμπολουμ, ο κ. Βίζερ κι είναι πολύ χρήσιμο αυτό στον δημόσιο διάλογο, πώς είδαν τα πράγματα και τι ειπώθηκε».

Και υποστήριξε ότι «επί της ουσίας επιβεβαιώνει αυτά που έλεγα. Θυμάστε ότι με κατηγορούσαν ότι είχα plan b και ότι σχεδίαζα εγώ την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και έκλεισα τις τράπεζες; Αν διαβάσετε το βιβλίο θα δείτε ότι είχαν εκείνοι πρώτα plan b, δεύτερον ότι εκείνοι έκλεισαν τις τράπεζες γιατί το σχεδίαζαν από την αρχή. Τώρα για το τι ειπώθηκε στο σπίτι μου από τον κ. Βίζερ και από εμένα υπάρχουν κι άλλοι μάρτυρες…»

Ξεκάθαρα απλή αναλογική

Όσον αφορά τη στάση του ΜέΡΑ25 έναντι της κυβερνητικής πρότασης για το εκλογικό σύστημα, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να πιστέψει «ότι υπάρχουν δημοκράτες που διαφωνούν με την απλή αρχή, ότι αν ένα κόμμα πάρει χ% στον λαό πρέπει να έχει χ% των βουλευτών. Το επιχείρημα ότι έτσι δεν υπάρχει κυβερνησιμότητα είναι επιχείρημα εναντίον των δημοκρατικών διαδικασιών»

«Η αρχή ότι πρέπει να βρούμε κάποια φόρμουλα για να πριμοδοτούμε κάποιο κόμμα έτσι ώστε να γίνει κυβέρνηση, ουσιαστικά συγκρούεται με την έννοια ενός πολιτεύματος όπου την πλειοψηφία την έχουν οι πολλοί. Ξεκάθαρα συμφωνούμε με την απλή αναλογική» .

Συνάντηση Βαρουφάκη με τη Διοίκηση της ΔΕΘ

«Βλέπουμε πολύ θετικά την ενδυνάμωση της ΔΕΘ» τόνισε ο γραμματέας του ΜΕΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε νωρίτερα με τη διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου ενημερώθηκε – μεταξύ άλλων – για το σχέδιο ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Κυριάκο Ποζρικίδη.

«Το μεγάλο όνειρό μας είναι η ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου» είπε ο κ. Ποζρικίδης, που ενημέρωσε τον κ. Βαρουφάκη για την ιστορία της ΔΕΘ, τα μεγέθη της, τη φετινή διοργάνωση, όπου η Ινδία είναι τιμώμενη χώρα, αλλά και τού παρέδωσε φάκελο με τον σχεδιασμό για την ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου.

«Θα μελετήσουμε το φάκελο, θα μιλήσουμε με τους υπόλοιπους φορείς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι η Έκθεση είναι ένας από τους λίγους θεσμούς, που έμειναν ζωντανοί στα χρόνια της κρίσης, ενώ ζήτησε διευκρινίσεις για το αν με την ανάπλαση θα αλλάξει κάτι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, καθώς και για το αν εντάσσεται το συγκεκριμένο έργο σε έναν ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την πόλη που να περιλαμβάνει βασικές υποδομές (λιμάνι, αεροδρόμιο) και έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού σε σχέση με τις βασικές αναπτυξιακές υποδομές.

Ο κ. Ποζρικίδης έκανε δώρο στον κ. Βαρουφάκη ένα λεύκωμα με την ιστορία της ΔΕΘ και μια φωτογραφία της Διεθνούς Έκθεσης, από τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

ΠΗΓΗ: ΑΜΕ-ΑΠΕ, www.efsyn.gr

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment