Τσακαλώτος σε FT: Αυστηρή επιτήρηση και μετά το μνημόνιο

Η επιτήρηση της Ε.Ε στη «μεταμνημονιακή Ελλάδα» θα είναι πιθανώς πιο αυστηρή σε σχέση με άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στους Financial Times.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις αξιολογήσεις της Ε.Ε στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μαζευτούν αύριο στη Σόφια για να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία ως τον Ιούνιο για το «πακέτο εξόδου» της Ελλάδας. Πρόθεση είναι να εξασφαλίσει ότι η χώρα μπορεί ομαλά να επιστρέψει σε ενός είδους κανονικότητα χρηματοδότησης από τις αγορές, που απολαμβάνουν οι περισσότερες χώρες.

Αυτό όμως θα απαιτήσει να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάτι που απέφευγαν για χρόνια: το πόση ελάφρυνση χρέους θα επιτραπεί στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το μνημόνιο, η κυβέρνηση ετοιμάζει μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, καθορίζοντας τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για τα χρόνια μετά το πρόγραμμα στήριξης,σύμφωνα με τον Τσακαλώτο. Ο υπουργός εξήγησε ότι τα σχέδια θα περιλαμβάνουν ενέργειες για την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς», επεσήμανε. «Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί».

Tο δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται και στο δίλημμα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι πιστωτές της χώρας, σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το πόσο εκτεταμένη θα είναι αυτή. «Η Ευρωζώνη πλησιάζει σε μία σημαντική στιγμή» τονίζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουν Λε Μερ, σχετικά με το τέλος του ελληνικού προγράμματος, προσθέτοντας ότι «πρέπει τώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το μέλλον και για τα μέτρα του χρέους».  Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στη βόρεια Ευρώπη είναι πιο επιφυλακτικοί σε αυτό το μέτωπο. 

Σημειώνεται επίσης ότι έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, απορρίπτει την γαλλική πρόταση που συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Το Βερολίνο ζητά την δημιουργία ενός μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους που θα ενεργοποιείται μόνο αν η Ελλάδα τηρεί τις δημοσιονομικές και άλλες δεσμεύσεις της, μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι η πολιτική που θα εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το  έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρει ότι το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχτεί την γαλλική πρόταση για σύνδεση του ελληνικού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, ζητώντας αυστηρότερες δεσμεύσεις. «Η ασθενής ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της», αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Από την πλευρά του, ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνει στους FT πως η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, είναι πολύ σημαντική για την έξοδο από το πρόγραμμα. «Όταν η Ελλάδα πράγματι εκπληρώσει τους όρους και είναι έτοιμη να εξέλθει από το πρόγραμμα, τότε θα μπορούσαμε ενδεχομένως να μιλήσουμε για την ελάφρυνση χρέους».

Να σημειωθεί ότι η  μετα-Μνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας αναμένεται να διαρκέσει για πολλές δεκαετίες, καθότι οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν πως οποιοδήποτε κράτος-μέλος δεχτεί δανειακή βοήθεια παραμένει σε καθεστώς επίβλεψης έως ότου αποπληρώσει το 75% του χρέους του.

Για «πολιτικά ευφάνταστες» ερμηνείες των δηλώσεων του Ευ.Τσακαλώτου  κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν πάντως ότι οι δηλώσεις κ. Τσακαλώτου ισοδυναμούν με μη καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο ή με παραδοχή πως η χώρα χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης.

«Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος «συν κάτι ακόμη»», σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου. 

Αυτό το «συν κάτι ακόμη», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο».

http://www.thepressproject.gr/

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment