Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και το επίμαχο άρθρο

Υπερψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση του φύλου, ενώ κατά πλειοψηφία πέρασε μετά από ονομαστική ψηφοφορία  και το επίμαχο άρθρο 3 που αφορά το ηλικιακό όριο των 15 ετών. 
Παρά τις αντιδράσεις της εκκλησίας,  των συντηρητικών κύκλων και τις πολιτικές αναταράξεις στο εσωτερικό των κομμάτων κατοχυρώθηκε νομικά και στη χώρα μας  το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, διαχρονικό αίτημα των διεμφυλικών ατόμων που διευρύνει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

 Ειδικότερα,  σε σύνολο 285 παρόντων, με ψήφους 171 βουλευτών υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», έναντι 114 βουλευτών που το καταψήφισαν.

«Όχι» ψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Το επίμαχο άρθρο 3 για την δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη υπερψηφίστηκε από 148 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του Κώστα Ζουράρι από τους ΑΝΕΛ. Αντίθετα 124 βουλευτές το καταψήφισαν και 13 δήλωσαν «παρών». Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε «παρών» ενώ καταψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και η Γεωργία Γιαννιά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3, ενώ ψήφισε ναι επί της αρχής του νομοσχεδίου. Από την ψηφοφορία απείχαν η Φώτη Γεννήματα, αλλά έστειλε επιστολή ότι ψηφίζει «παρών» στο άρθρο.

Με επιστολική ψήφο, ο Πάνος Καμμένος καταψήφισε το άρθρο 3 για την ταυτότητα φύλου, ενώ ψήφισε «παρών» στα υπόλοιπα. 

Κατά την ψηφοφορία απουσίασαν ο Τάσος Κουράκης (ήταν ασθενής), Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς από τη ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά (βρίσκεται σε περιοδεία στη Κρήτη), Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασίλης Κεγκέρογλου και Μιχάλης Τσελέπης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι Μάριος Γεωργιάδης, Αριστείδης Φωκάς, Γιάννης Κατσαντώνης και Τάσος Μεγαλομύστακας από την Ένωση Κεντρώων.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Χάρης Θεοχάρης ψήφισε ναι σε όλα, πλην του άρθρου 3. Ο Δημήτρης Καρράς δήλωσε ναι σε όλα και «παρών» στο άρθρο 3. Οι Στάθης Παναγούλης και Νίκος Νικολόπουλος ψήφισαν όχι σε όλα και η Θ. Μεγαλοοικονόμου καταψήφισε το άρθρο 3.

Μαξίμου: Νίκη της προόδου έναντι του σκοταδισμού

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίασαν μετά την ψηφοφορία ότι υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο-τομή, που διευρύνει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Η ελληνική Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές και χαρακτήρισαν εκτεθειμένους όσους προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων. «Το πολιτικό δίλημμα της εποχής εξακολουθεί να είναι ένα: με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ου αιώνα ή με τη συντήρηση και το σκοταδισμό;», κατέληξαν.

«Ναι» και στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης

Σημειώνεται πως στην ψηφοφορία υπερψηφίστηκε και η τροπολογία για την αναγνώριση σωματείων με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για την τροπολογία που αφορά στην Τουρκική Ένωση Θράκης, την οποία υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.

Ανάμεσα στους τελευταίους περιλαμβάνονται και οι τέσσερις μουσουλμάνοι βουλευτές (Χ. Ζεϊμπέκ Μ. Μουσταφά και Αϊχ. Καραγουσούφ από τον ΣΥΡΙΖΑ και Αχμ. Ιλχάν από το ΠΑΣΟΚ) όπως και η Ν. Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment