Φρένο Γιούνκερ στην αισιοδοξία για μη περικοπή των συντάξεων- Η συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης

»Φρένο» στην αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για μη περικοπή των συντάξεων έβαλε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας με λακωνικό και κάθετο τρόπο, ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν.

Λίγες ημέρες μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε και επισήμως το θέμα των μέτρων, αρχής γενομένης με τις περικοπές των συντάξεων, οι οποίες, βάσει της συμφωνίας, είναι προγραμματισμένες να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δηλαδή σε λίγους μήνες. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, είχαν συνάντηση χθες στο Υπ. Δικαιοσύνης, με τους θεσμούς και έθεσαν επί τάπητος, το καυτό ζήτημα των συντάξεων, το οποίο θα περάσει και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου, με προοπτική -αν υπάρξει συμφωνία- να αλλάξει στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο.

Μετά την τρίωρη συνάντηση  κυβερνητική πηγή ανέφερε πως η ελληνική πλευρά εξέθεσε την επιχειρηματολογία της, χωρίς να εισπράξει αντιδράσεις. «Η ευχάριστη έκπληξη ήταν πως το ΔΝΤ δεν επέμεινε ότι η περικοπή των συντάξεων είναι δομικό μέτρο» για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Η συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης ήταν να μην εφαρμοστούν τα αντίμετρα που υπόσχεται η κυβέρνηση σε 1-2 χρόνια αλλά σε βάθος 4ετίας, «για να μην γίνουν βάρβαρες μειώσεις στις συντάξεις». Ωστόσο το παζάρι τώρα ξεκινάει για το ποια δημοσιονομικά περιθώρια θα υπάρξουν από το 2019 ως το 2022. «Στο ζύγι» μπαίνει έτσι και το ενδεχόμενο μερικής ή σταδιακής εφαρμογής του μέτρου αντί για πλήρη κατάργηση

Τα πέντε προαπαιτούμενα είναι να υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, οι δανειστές να αποδεχθούν ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, να επιβεβαιωθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, η νέα κατανομή των αντίμετρων για 2019-2020 και ο βαθμός μη εφαρμογής του αρχικά ψηφισμένο μέτρου.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων και εάν υπάρξει αναστολή, τότε αυτή θα περιληφθεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση αλλαγής του μέτρου, τότε τα αντίμετρα θα μπορούσαν να επιμεριστούν στο διάστημα 2019 – 2022.

Δεν αποκλείεται πάντως οι τελικές αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων αλλά και τις παροχές του επόμενου χρόνου να ληφθούν κατά τη δεύτερη αξιολόγηση μετά το Μνημόνιο, που αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα κλιμάκια των ελεγκτών ζήτησαν επιπλέον να ενημερωθούν επιπλέον και για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Προβλέπεται μείωση της επιβάρυνσης για 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κατά 323 εκατ. ευρώ το 2019 και 388,88 εκατ. ευρώ για το 2020.

Η πρώτη επαφή με τους θεσμούς ολοκληρώνεται την Παρασκευή, ενώ σήμερα το μενού περιλαμβάνει την συζήτηση του δημοσιονομικού χώρου του 2019.

Στη συνέχεια αναμένεται μια πρώτη ανακοίνωση και η πρώτη έκθεσή τους όπου θα υπάρχει και μια επίσημη θέση για το θέμα των συντάξεων.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment