Eurogroup: Διαβουλεύσεις για το ρόλο του ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή εποπτεία

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις σήμερα στις Βρυξέλλες για το ελληνικό σχέδιο την μεταμνημονιακή περίοδο και το  «ρόλο» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup στις 4.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί οικονομικών των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας χωρίς την Ελλάδα), μαζί με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με βασικό αντικείμενο το αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο 24ωρο έχουν γίνει εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και τις Γερμανίας  προκειμένου να αποτραπεί η πλήρης απεμπλοκή του Ταμείου και η διασφάλιση της συμμετοχής του στην μεταμνημονιακή εποπτεία έστω και σε έναν ρόλο ειδικού συμβούλου. Η προσπάθεια αυτή, η οποία κινείται κυρίως από το Βερολίνο, δεν είναι άσχετη με την ανησυχία που έχουν σπείρει σε αγορές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και η  απειλή ενός νέου κύκλου αποσταθεροποίησης στην ευρωζώνη, εκπορευόμενου αυτή την φορά από τη Ρώμη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης είχε αναφέρει ότι τα χρονικά περιθώρια για το αν το ΔΝΤ θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα ή όχι, είναι στενά, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 20 Αυγούστου. Ο ίδιος αξιωματούχος είχε, ωστόσο, τονίσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει σημαντική για την «αξιοπιστία» της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα και διευκρίνισε πως σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει και στη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας.

Μόνιμος μεταμνημονιακός κορσές- Δέσμευση για μείωση συντάξεων-αφορολόγητου

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup όπου αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο για την μεταμνημονιακή εποχή, η Κομισιόν με ένα κείμενο 40 σελίδων προσγειώνει την ελληνική κυβέρνηση βάζοντας τη σφραγίδα της στις μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου, ερωτηματικό στα αντίμετρα και περιγράφοντας την αυστηρή επιτήρηση στην οποία θα υπόκεινται για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις και η οικονομία της χώρας.

Όπως αναφέρεται ειδικότερα, η Ελλάδα δεσμεύεται να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% έως και το 2022, καθώς και για διαρκή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια, πάντα με τη συνδρομή των εκπροσώπων των δανειστών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δανειστές κάνουν ειδική αναφορά στις συμφωνημένες περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου, το 2019 και το 2020 αντιστοίχως, τις οποίες θεωρούν δεδομένες.
Μάλιστα, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να θεσπιστεί νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου έως και τα 5.700 ευρώ, εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές και στο πλαίσιο της τελικής αναθεώρησης του προγράμματος, θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή του για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί και το  ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο δεν αναμένονται αποφάσεις, καθώς αυτές θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment