Εφυγε από τη ζωή η Βάσω Θανασέκου- Η πρώτη βουλευτής της Αριστεράς στην Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή η Βάσω Θανασέκου -Σαραβάνου σε ηλικία 98 ετών. Ηταν μια προσωπικότητα της Αριστεράς, από το σπουδαίο είδος των ανθρώπων που θυσίασαν σ’ όλη τους τη ζωή πολλά στον κοινό, πανανθρώπινο σκοπό. Εκλέχτηκε βουλευτής στη Φθιώτιδα  του κεντροαριστερού συνασπισμού της «Δημοκρατικής Ενωσης», στον οποίο συμμετείχε και η ΕΔΑ (του Γιάννη Πασαλίδη και του Ηλία Ηλιού), στις 19 Φεβρουαρίου 1956, όταν για πρώτη φορά οι Ελληνίδες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές και έφερε προς συζήτηση στη Βουλή, γυναικεία ζητήματα.

Ηταν επομένως η πρώτη βουλευτής της Αριστεράς στην Ελλάδα. Σε εκείνες τις εκλογές το σχήμα της αριστερής «Δημοκρατικής Ενωσης», αν και ήρθε πρώτο (με 48,15%) με το τότε, τριφασικό λεγόμενο, εκλογικό σύστημα, δεν σχημάτισε κυβέρνηση. Πρωθυπουργός εξελέγη τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την ΕΡΕ.

Η Βάσω Θανασέκου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Ιουνίου του 1917. Στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1930, αν και από ευκατάστατη μεγαλοαστική οικογένεια -κόρη του Δημήτρη Σαραβάνου από την Ανδρο, ενός εύπορου πιλοποιού που είχε εργοστάσιο στο Μεταξουργείο- εντάχθηκε στο πλευρό όσων αγωνίζονταν για τα κοινωνικά δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Ασχολήθηκε με την πολιτική και την Αριστερά από μικρή, με την παρότρυνση του συζύγου της Γιώργου Θανασέκου ένα πολιτικοιποιημένο στρατιωτικό δημοκρατικών φρονημάτων από την Άνω Τιθωρέα  ο οποίος πολιτεύτηκε με το Αγροτοεργατικό Κόμμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου στη Φθιώτιδα Ο Γ. Θανασέκος συμμετείχε ως εκπρόσωπος της επαρχίας Λοκρίδας, στην εθνοσυνέλευση που διοργάνωσε στις Κορυσχάδες της Ευρυτανίας, το Μάιο του 1944, η Πολιτική Επιτροπή Απελευθέρωσης. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και  μαζί με τη γυναίκα του Βάσω, εξέδωσε, το 1964, την εφημερίδα «Ρούμελη». Το τελευταίο φύλλο εκδόθηκε το Φεβρουάριου του 1967. Και οι δύο υποστήριξαν τις ιδέες τους χωρίς να πτοηθούν από τις διώξεις και τις ταλαιπωρίες που υπέστησαν στα «πέτρινα χρόνια» της ελληνικής Ιστορίας.

Έλαβε μέρος στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης  το 1974 ως υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδος με την Ενωμένη Αριστερά.

Υποστήριξε την Αριστερά ώς το τέλος της ζωής της και είχε απευθύνει πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 μαζί με άλλους ΕΑΜίτες έκκληση προς τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που «ελπίζουν σε ένα διαφορετικό μέλλον» να ενωθούν «για μια κυβέρνηση σωτηρίας της πατρίδας», «μια κυβέρνηση που θα φέρει τον λαό στην εξουσία». Υπέγραψε επίσης έκκληση για καταβολή των πολεμικών αποζημιωσεων στην Ελλάδα από το Γερμανικό κράτος.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment