Καμπιά Δήμου Μακρακώμης: Η ιστορία του σχολείου του χωριού

 Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό Κάτω Καμπιά του Δήμου Μακρακώμης κτίσθηκε στους βυζαντινούς χρόνους ψηλότερα από τη σημερινή του θέση στην τοποθεσία Καρτσαρού και σε υψόμετρο 960μ. στη βορειοδυτική πλευρά του βουνού Γουλινάς.

Αργότερα, κατά τον 13ο αιώνα το χωριό μεταφέρθηκε στη θέση Παλιοκαμπιά. Τη σημερινή ονομασία του την οφείλει στο γεγονός ότι είναι κτισμένο πάνω σε μικρό οροπέδιο (κάμπο).

Το 1835, με τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, το χωριό Κάτω  Καμπιά  καταγράφεται με το τοπωνύμιο Καμπιά -Γαύρος και με πληθυσμό 67 κατοίκων.Το 1912 αναγνωρίστηκε επίσημα  ως Κοινότητα Καμπιάς, με έδρα τα Κάτω Καμπιά (σημερινά) και συνοικισμούς τα Άνω Καμπιά και τα Χάνια Καμπιών.

  Στην απογραφή ο 1940  είχε γύρω στους 400 κατοίκους.  Το χωριό με τις 73 πετρόκτιστες  κατοικίες που έχτισαν σπουδαίοι Ηπειρώτες μαστόροι καταστράφηκε από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής που το έκαψαν το 1944. Μαζι κάηκε και το σχολείο του χωριού.

kolegio2--2-thumb-large

Ο οικισμός κτίστηκε ξανά στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί η σημαντική προσφορά του Κολεγίου Αθηνών-Ψυχικού, το οποίο την ίδια περίοδο ανέλαβε και έκτισε  το Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Τα χρήματα  για την ανέγερση του σχολείου  συγκέντρωσαν οι μαθητές του Κολεγίου  από τον χριστουγεννιάτικο έρανο    και άλλες πρωτοβουλίες όπως την πώληση βιβλίων, την διεξαγωγή λαχειοφόρου αγοράς αλλά και μέσω του θεσμού των «λιτών γευμάτων», κατά τα οποία οι μαθητές αντικαθιστούσαν το κρέας που θα έτρωγαν βάσει προγράμματος με  άλλες τροφές χαμηλότερου κόστους.

Σήμερα το όμορφο πετρόκτιστο σχολείο ανακαινισμένο λειτουργεί σαν χώρος εκδηλώσεων  ελλείψει μαθητών.

Αναμνηστικές φωτογραφίες μαθητών με τους δασκάλους τους μιας άλλης εποχής

20170816_13042820160404_220014

ΠΗΓΗ : Κωστής Τριανταφύλλου, Τα Καμπιά, Αφιέρωμα, έκδοση Ρουμελιώτικης Εστίας, Αθήνα 2003.

 

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment