Πέθανε ο αντιστασιακός καπετάν-Ερμής (Βασίλης Πριόβολος)

Πέθανε σε ηλικία 100 χρόνων ο  αντιστασιακός  καπετάν Ερμής (κατά κόσμο Βασίλης Πριόβολος) πρωτοπαλίκαρο του Άρη Βελουχιώτη.

  Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Μνήμης Αρης Βελουχιώτης  έχει τιμήσει με την παρουσία του εκδηλώσεις τιμής  και μνήμης στον Πρωτοκαπετάνιο  στη Λαμία ενώ  ακούραστος παρά την ηλικία του κάθε χρόνο έδινε το παρόν στον εορτασμό της Επετείου της Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο.

Η κηδεία του  θα γίνει την Πέμπτη 12.4 και ώρα 2.00μμ από το Β´ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Βασίλης Πριόβολος γεννήθηκε το 1918 στην Χρύσω Ευρυτανίας. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάχθηκε στο ΚΚΕ.

Κατά την Κατοχή ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ, γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Άρη Βελουχιώτη και εντάχθηκε στον έφιππο ουλαμό, τουςμαυροσκούφηδες. Στο  αντάρτικο έγινε γνωστός ως Ερμής. Ο Βελουχιώτης του ανέθεσε πολλές αποστολές, ενώ χαρακτηριστικό της στενής σχέσης τους είναι το γεγονός ότι τον είχε ορίσει επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ασφαλείας στη Βίνιανη, έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» και αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Κατά την κάθοδο του Άρη στην Πελοπόννησο μετέβη και ο Ερμής, όπου αργότερα έγινε καπετάνιος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

aris_ermis

                                 Ο καπετάν-Ερμής  με τον Αρη Βελουχιώτη

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, πειθάρχησε την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ και δεν ακολούθησε τον Άρη Βελουχιώτη (παρά την στενή φιλία τους) στην κίνησή του που αποσκοπούσε στην καταγγελία της συμφωνίας και στην δημιουργία νέου αντάρτικου ενάντια στις κυβερνήσεις της Δεξιάς και τους Άγγλους.

Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου διατέλεσε διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ και συμμετείχε σε πολλές μάχες στο πλευρό του Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή). Με τακτική ανταρτοπολέμου κατόρθωσε να αναχαιτίσει τις επιχειρήσεις «Τέρμινους» και «Λαίλαψ» του ελληνικού Στρατού που στόχευαν στην εξόντωση του τοπικού ΔΣΕ.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ, διέφυγε στην Γιουγκοσλαβία και έπειτα στην Ρουμανία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφοντας τελικά στην Ελλάδα με την αμνηστία του 1978.

Μεταπολιτευτικά προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, και ήταν υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του 1981, χωρίς να εκλεγεί. Τον Οκτώβριο του 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος που ανέλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνιών, διόρισε τον Πριόβολο αντιπρόεδρο στην τότε Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), όπου παρέμεινε μέχρι το 1989.

Αγωνίστηκε για την Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και της προσφοράς του λαϊκού ηγέτη  Αρη Βελουχιώτη προς την πατρίδα. Διατέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη*.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

aris

*«ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ»

 12-6-1998. Ίδρυση στην Αθήνα σωματείου με την επωνυμία  «ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ»

Σκοπός του Συλλόγου σύμφωνα με το καταστατικό του είναι:

“Η συλλογή, αξιολόγηση και διαφύλαξη Ντοκουμέντων Γραπτών, Μαρτυριών κλπ.  Γύρω από τη Πολεμική δράση, τις ηρωικές πράξεις, τα Κατορθώματα και τη θυσία του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη και η διατήρηση της Ιστορικής και Εθνικής Μνήμης του για την όλη συμβολή του στον ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ.

Η υπεράσπιση και μετάδοση στις Νεώτερες Γενιές του Πνεύματος, των οραμάτων και των εθνικών θέσεων του Αρχηγού του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη στα πλαίσια της Εθνικής Αντίστασης και της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ενότητας , της Ειρήνης και της Συναδέλφωσης των Λαών.

Η ανάπτυξη της πραγματικής συντροφικής αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του, η κοινωνική και ιδεολογική εξύψωση αυτών μέσα από διαλέξεις, σεμινάρια, συνεστιάσεις, εκδρομές και κάθε πρόσφορο γενικά μέσο.

 Η υπεράσπιση του άρθρου 120 παρ. 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι: Η τήρηση  του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με βία”.

DSC01129

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment