Γνωμοδότηση-σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ της Airbnb

Γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δίνει απάντηση  στη διαμάχη σχετικά με το αν το Airbnb είναι ένα απλό website  ή πάροχος υπηρεσιών διαμονής.

H Airbnb πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών και να είναι ελεύθερη να δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, σύμφωνα με γνωμοδότηση γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και μετά από προσφυγή  της Ένωσης Επιχειρήσεων Τουριστικών Υπηρεσιών της Γαλλίας .

Συγκεκριμένα, ο γαλλικός οργανισμός AhTop κατέθεσε προσφυγή κατά της Airbnb, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί σαν εταιρεία real estate χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση από το κράτος. Ειδικότερα, η Ένωση Επιχειρήσεων Τουριστικών Υπηρεσιών της Γαλλίας και η οποία κατήγγειλε ότι ενώ τα γραφεία της Airbnb βρίσκονται στην Ιρλανδία, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στα γαλλικά τουριστικά θέρετρα, καθώς και στο Παρίσι, λειτουργώντας ως ένα είδος real estate υπηρεσιών για τις οποίες μάλιστα δεν υπάρχει καμία νομοθεσία και κανένα κανονιστικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο ειδικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Maciej Szupunar,  η Airbnb μπορεί να θεωρηθεί ως μια υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας και σε καμία περίπτωση δεν έχει απευθείας σύνδεση με τις υπηρεσίες διαμονής. Ο ίδιος περιέγραψε την εταιρεία διαμοιρασμού ως μια διαδικτυακή υπηρεσία η οποία συνδέει δυνητικούς φιλοξενούμενους με οικοδεσπότες που προσφέρουν βραχυχρόνια διαμονή.

 Η Airbnbμε ανακοίνωση  εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η εισήγηση του ειδικού συμβούλου παρέχει μία καθαρή θέση σχετικά με το ποιοι είναι οι νόμοι και οι κανόνες που πρέπει να επιβληθούν σε πλατφόρμες συνεργατικής οικονομίας όπως είναι το Airbnb.

Παρά το γεγονός ότι η άποψη του ειδικού δεν είναι δεσμευτική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακολουθεί τις υποδείξεις του συμβούλου σε ποσοστό 80%. Oι δικαστές ακολουθούν συνήθως τις μη δεσμευτικές γνωμοδοτήσεις των εισαγγελέων.Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους ερχόμενους μήνες και θα είναι δεσμευτική σχετικά με το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της πλατφόρμας που πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη-μέλη.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment