Έξαλλος ο Ερντογάν – Αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Μπόλτον – «Άλλα συμφώνησα με τον Τραμπ»

Tα σύννεφα στην επαναπροσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας δεν άργησαν να φανούν, με τον Ερντογάν να ξεσπά κατά των Αμερικανών και τις διγλωσσίας τους στο θέμα της Συρίας και να αρνείται να συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζόν Μπόλτον. Νωρίτερα οι αμερικανοί είχαν χαρακτηρίσει εποικοδομητική τη συνομιλία μεταξύ Μπόλτον και Καλίνιν, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη ακυρωθεί η κοινή συνέντευξη μεταξύ των δύο.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζόν Μπόλτον, αποχωρεί από την Άγκυρα χωρίς να συναντήσει τον Ερντογάν, μετά από άρνηση του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος επικαλέστηκε το βεβαρυμένο πρόγραμμά του.

Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί τα πρόσφατα σχόλια του Τζον Μπόλτον, του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, για το ότι η Αγκυρα πρέπει να συμφωνήσει για την προστασία των κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ στην Συρία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια ομιλίας του λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του Μπόλτον με τον τούρκο ομόλογό του Ιμπραχίμ Καλίν στην Αγκυρα.

Οι δηλώσεις του Τζον Μπόλτον, που έγιναν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ την Κυριακή «για μας είναι απαράδεκτες και δύσκολο να τις χωνέψουμε», δήλωσε ο Ερντογάν ενώπιον της κοινοβολευτικής ομάδας του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Μπόλτον δήλωσε συγκεκριμένα ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συρία, που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά τον περασμένο μήνα από τον Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιηθεί υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα δώσει εγγυήσεις για την προστασία των κούρδων μαχητών της Συρίας, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κύριας συνιστώσας του κουρδοαραβικού συνασπισμού που πολέμησε κατά του Ισλαμικού Κράτους και συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική οργάνωση», αντίστοιχη του PKK.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε ότι παρά την συμφωνία που είχαν κατά την συνομιλία τους με τον Ντόναλντ Τραμπ, «στοιχεία» της αμερικανικής κυβέρνησης λένε «διαφορετικά πράγματα».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο ισχυρισμός ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ένα τεράστιο ψέμα, ότι οι YPG και το PKK είναι ένα και το αυτό πράγμα και προειδοποίησε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να συμβιβασθεί στο θέμα των YPG.

«Την στιγμή που οι άνθρωποιι αυτοί είναι τρομοκράτες, ορισμένοι λένε «Μην τους αγγίζετε αυτούς, είναι Κούρδοι»…Θα μπορούσαν να είναι επίσης Τούρκοι, Τουρκμένοι ή Αραβες. Ο,τι και νάναι, εάν είναι τρομοκράτες, θα κάνουμε αυτό που πρέπει», πρόσθεσε.

«Πολύ σύντομα θα αναλάβουμε δράση για να εξουδετερώσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην Συρία», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία προειδοποιεί εδώ και πολλές εβδομάδες να εξαπολύσει επίθεση κατά των θέσεων του Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη και μετά την συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν και την ανακοίνωση της απόφασης για την αποχώρηση των ΗΠΑ, η Αγκυρα έχει εντείνει τις πολεμικές προετοιμασίες.

Εποικοδομητικές οι συνομιλίες λέει ο Μπόλτον

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον και ο τούρκος ομόλογός του Ιμπραχίμ Καλίν είχαν μία «εποικοδομητική» συνομιλία για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσύρουν τις αμερικανικές δυνάμεις από την Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζον Μπόλτον μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους στην Αγκυρα.

Η συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματισθεί μετά την συνάντηση αυτή ματαιώθηκε χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

Ο εκπρόσωπος του Μπόλτον δήλωσε ότι οι δύο πλευρές εντόπισαν «περαιτέρω ζητήματα» για «διάλογο».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου άρχισε σήμερα κύκλο συνομιλιών στην Τουρκία με θέμα την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία, την οποία η Αγκυρα θέλει να εκμεταλλευθεί για να διαδραματίσει πρωγταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών του Τζον Μπόλτον στην Αγκυρα, οι New York Times δημοσίευσαν άρθρο του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρουσίασε την στρατηγική του για την «σταθεροποίηση» της κατάστασης στην Συρία και την εξουδετέρωση των αιτίων της «ριζοσπαστικοποίησης» μετά την αμερικανική αποχώρηση.

Με πληροφορίες από Daily Sabah και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment