Αντίθετος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ στο erga omnes

Την αισιοδοξία των τελευταίων ημερών για λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ  επισκιάζει  η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ, που δήλωσε αρνητικός σε ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes) επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια πριν την συμφωνία.

Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, το γραφείο του Ιβάνοφ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση, έναντι όλων (erga omnes)». Να σημειωθεί ότι ο  όρος αυτός θεωρείται απαράβατος από την ελληνική πλευρά για την θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. 

Από την πλευρά του σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη ο  πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της χώρας του συνεχίζει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ελλάδας. «Ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά στη λύση», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για συμφωνία επί της αρχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει τελική συμφωνία στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει αν το «Μακεδονία του Ιλιντεν» παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι ως την Παρασκευή θα μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.  Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η τελική συμφωνία με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο και κατόπιν θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στη συνέχεια «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία». 

Ανέφερε εξάλλου ότι οι πολίτες της χώρας του θα έχουν τον τελευταίο λόγο, καθώς η τελική συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο και κατόπιν  θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Είπε επίσης ότι η μακεδονική γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του «έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα»

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση, ήδη από την Τρίτη, όταν ΜΜΕ της ΠΓΔΜ έκαναν λόγο για οριστική συμφωνία με όνομα το «Severna Makedonia», εξέφραζε μεν την αισιοδιοξία της, υπογραμμίζοντας ωστόσο  πως υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment