Εγκρίθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο το ψήφισμα για την Υεμένη – Καταψήφισαν το εμπάρκο όπλων οι ευρωβουλευτές της ΝΔ

Eγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο το ψήφισμα για την ανθρωπιστική κρίση στην  Υεμένη, που περιλαμβάνει το αίτημα επιβολής εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία.  Καταψήφισαν την παράγραφο για το εμπάργκο οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ευθυγραμμιζόμενοι με τη γραμμή του ΕΛΚ.

Ειδικότερα  η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε  με 539 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 81 αποχές το ψήφισμα, με το οποίο οι ευρωβουλευτές ζητούν μια πολιτική λύση στη σύγκρουση της Υεμένης.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη παράγραφος  για το εμπάρκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο επικαλείται το ψήφισμα για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη της 25ης Φεβρουαρίου του 2016, εγκρίθηκε μόλις με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές.

Η μεγάλη διαφορά των ψήφων έγκειται στο ότι η πλειοψηφία των κεντροδεξιών ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καταψήφισε την συγκεκριμένη πρόταση. Επίσης, το επίμαχο άρθρο καταψήφισαν ορισμένοι ευρωβουλευτές των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), του ακροδεξιού κόμματος, η «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» του ευρωσκεπτιστικού «η Ευρώπη της Ελευθερίας και της ‘Αμεσης Δημοκρατίας». Οι ευρωβουλευτές  της ΝΔ, Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Σπυράκη, Βόζεμπεργκ, Ζαγοράκης έχουν ψηφίσει κατά. Αντίθετα την πρόταση υπερψήφισαν σύσσωμα τα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων, της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Το αίτημα για εμπάργκο στην πώληση όπλων από την ΕΕ στην Σαουδική Αραβία κατέθεσαν πρώτοι οι Πράσινοι, εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο θα μπορούσε να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο της ΕΕ, όταν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκονται σε εμπόριο όπλων με τη Σαουδική Αραβία.

«Η κατάσταση στην Υεμένη είναι πολύ σοβαρή. Είναι μεγάλη η καταστροφή. Σύμφωνα με τη UNICEF πάνω από 11.000 παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, 130 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα» είχε επισημάνει η πρόεδρος των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο οι Πράσινοι απέστειλαν επιστολή στην κ. Μογκερίνι ζητώντας της να φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. «Πρέπει να αναγνωριστεί ότι υπάρχει σοβαρή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη. Γι’ αυτό το έχουμε ανάγκη αυτό το εμπάργκο» τόνισε η κ. Κέλερ, αναφερόμενη, επίσης, στην ανάγκη να ανοίξουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα, προκειμένου να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.

Την κοινή πρόταση ψηφίσματος όλων των ευρωομάδων (εκτός από το ακροδεξιό κόμμα, Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας) υπογράφουν από ελληνικής πλευράς οι ευρωβουλευτές Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).

Γιατί  καταψήφισαν την παράγραφο για το εμπάργκο οι ευρωβουλευτές της ΝΔ

Κύκλοι της ΝΔ αναφέρουν, ότι οι ευρωβουλευτές της ψήφισαν τη συγκεκριμένη παράγραφο για το εμπάργκο, παρότι το σύνολο των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ καταψήφισε, ευθυγραμμιζόμενοι προς τη γραμμή του κόμματος.
Από το γραφείο του ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, αναφέρεται ότι «η ψήφος μας συστρατεύεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Διεθνούς Αμνηστίας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δεν τη χρησιμοποιούμε για πρόσκαιρα πολιτικά παιχνίδια», σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή υπάρχει από το 2016. Επίσης αναφέρεται ότι στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται δύο φορές -ακόμη και αν δεν κατονομάζεται- η παραίνεση προς το Συμβούλιο να δρομολογήσει πρωτοβουλίες για επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία.

Δημ. Παπαδημούλης -ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουμε  από τη ΝΔ να  αιτιολογήσει γιατί είπαν ΟΧΙ για το εμπάργκο

Την έγκριση του ψηφίσματος με «συντριπτική πλειοψηφία» χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. «To Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 90% το ψήφισμα για την Υεμένη το οποίο περιλαμβάνει και την πρόταση για εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία λόγω της εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη και της ενεργού ανάμειξης της Σαουδικής Αραβίας με άσχημο τρόπο σε αυτήν την κρίση. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό, θετικό μήνυμα και βήμα του Ευρωκοινοβουλίου», δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης, καλώντας την Επιτροπή να πάρει μια αντίστοιχη πρωτοβουλία και τις κυβερνήσεις της ΕΕ «να σεβαστούν το μήνυμα του Ευρωκοινοβουλίου».

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα το κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένω να το κάνουν και οι κυβερνήσεις των χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία που πουλάνε πολλά όπλα στη Σαουδική Αραβία. Να ακούσουν το μήνυμα του 90% του Ευρωκοινοβουλίου» κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Σε ό,τι αφορά την καταψήφιση της πρότασης για την επιβολή εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία από το ΕΛΚ, ο Δ. Παπαδημούλης δημοσίευσε στο Twitter: «Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της Αριστεράς ψήφισαν ‘Ναι’ στο να υπάρξει εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία. Σε απόλυτη συνέπεια με την ψήφο τους και τον Φεβρουάριο του 2016 και τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ μπορούν να εξηγήσουν γιατί είπαν ‘Όχι’ στην πρόταση για το εμπάργκο;»

Ανακοίνωση εξέδωσε  πριν λίγο και ο  ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη στάση των Ευρωβουλευτών της ΝΔ. « Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Σπυράκη, Βόζεμπεργκ, Ζαγοράκης έχουν ψηφίσει κατά του  εμπάργκο όπλων στη Σαουδική , όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα αναρτημένα αποτελέσματα της ψηφοφορίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Το γεγονός, λοιπόν, είναι αδιάψευστο: οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία. Οπότε, αναμένουμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να κάνει νεφελώδεις και αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές, να αιτιολογήσει την στάση της» τονίζει η Κουμουνδούρου ενώ παραθέτει και τον σύνδεσμο που αφορά στην ψηφοφορία.

Ανδρουλάκης: Στα όρια του πολιτικού παραλογισμού η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

«Πιστοί στις αξίες του ανθρωπισμού, διατηρήσαμε την αρχική μας θέση υπέρ της επιβολής του εμπάργκο καθώς ουδείς δικαιούται να παραμένει αδιάφορος μπροστά στην πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια όταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά και περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα όρια της λιμοκτονίας» δήλωσε σχετικά ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης λέγοντας, ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκείνη της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκαν στα «όρια του πολιτικού παραλογισμού».
«Eνώ οι κ.κ Τσίπρας και Καμμένος επιχειρηματολόγησαν με θέρμη υπέρ της νομιμότητας αλλά και της σκοπιμότητας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν το ψήφισμα υπέρ του εμπάργκο! Από την άλλη, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν την πρόταση της παραγράφου για το εμπάργκο, παρόλο που τις τελευταίες μέρες το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρωτοστατεί κατά της συγκεκριμένης συμφωνίας!» ανέφερε ο Ν. Ανδρουλάκης στη δήλωσή του.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment