Η Ισπανία σε «αχαρτογράφητο έδαφος» μετά την ανακήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας

Oι εξελίξεις στην Καταλονία κλιμακώθηκαν δραματικά, με την υπερψήφιση, από το τοπικό κοινοβούλιο, την Παρασκευή, της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία. Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να απείχαν από την διαδικασία, η οποία έτσι κι αλλιώς θεωρείται παράνομη από την Μαδρίτη. Ο πρωθυπουργός της χώρας σε διάγγελμά του, βάσει των μέτρων του άρθρου 155 του Συντάγματος που εγκρίθηκαν από την Ισπανική Γερουσία και του δίνουν τη σχετική δικαιοδοσία, ανακοίνωσε τη διάλυση του Καταλανικού Κοινοβουλίου και την προκήρυξη τοπικών εκλογών στην περιφέρεια για τις 21 Δεκεμβρίου

«Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ιδρύει την Καταλανική Δημοκρατία, ως ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δημοκρατικό, κοινωνικό κράτος υπό τις αρχές του δικαίου» αναρτήθηκε στον λογαριασμό της καταλανικής κυβέρνησης στο Twitter μετά την ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Η ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών. Οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα, πριν ακόμη ξεκινήσει η ψηφοφορία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η πρώτη αντίδραση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ήταν μια έκκληση για ηρεμία σε ένα tweet που ανάρτησε μόλις λίγα λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο. «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία» διαβεβαίωσε ο Ραχόι.

Μια πιο σοβαρή απάντηση δόθηκε από την άνω βουλή (Γερουσία) του ισπανικού κοινοβουλίου, η οποία εξουσιοδότησε την κυβέρνηση Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης, επίσης μέσα σε μερικά λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας, επικαλούμενη, έτσι, για πρώτη φορά, το διαβόητο άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος που αίρει το καθεστώς αυτονομίας.

Παράλληλα, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ισπανίας ετοιμάζει την έναρξη ποινικής διαδικασίας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η κατηγορία προς τις καταλανικές αρχές περί πρόκλησης ταραχών. «Αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση πρωτόγνωρων διαστάσεων», δήλωσε ο Ραχόι. «Αυτό που συζητείται εδώ είναι το κατά πόσον η Ισπανία, όσον αφορά σε ένα ζήτημα που επηρεάζει τη σταθερότητα και την ακεραιότητά της, έχει το δικαίωμα να αμυνθεί χρησιμοποιώντας το σύνταγμα και τους νόμους».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο. «Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄ επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter. Κάλεσε επίσης την Ισπανία να προκρίνει «τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι του επιχειρήματος της δύναμης». Εν γένει οι χώρες μέλη της ΕΕ, που πήραν θέση, ήταν αρνητικές απέναντι στην Καταλονία. 

Από την πλευρά της η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ. Η Ισπανία παραμένει βασικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και η Καταλονία είναι εσωτερικό της θέμα που πρέπει να επιλυθεί με συνταγματικούς όρους δήλωσε ανώτερο στέλεχος του ΝΑΤΟ.

Αυτά συνέβησαν στις αίθουσες και τους «διαδρόμους». Στους δρόμους της Καταλονίας το κλίμα ήταν πανηγυρικό, με ζητωκραυγές, δάκρυα χαράς και συγκίνησης, και ανακρούσεις του καταλάνικου εθνικού ύμνου.

catalonia

People celebrate after the Catalan regional parliament passes the vote of the independence from Spain in Barcelona, Spain, October 27, 2017. REUTERS/Yves Herman

People celebrate after the Catalan regional parliament passes the vote of the independence from Spain in Barcelona, Spain, October 27, 2017. REUTERS/Yves Herman

«Αχαρτογράφητο έδαφος»

Οι κινήσεις αμφοτέρων των πλευρών οδήγησαν την Ισπανία σε άγνωστο έδαφος μετά από μια πρωτοφανή σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων που είναι υπέρ και ενάντια στην ανεξαρτησία της Καταλονίας, με τις τελευταίες να μην βρίσκονται μόνο στην Μαδρίτη αλλά και στην Βαρκελώνη. Η σύγκρουση αυτή οδήγησε στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση Ραχόι με όρους άγριας καταστολής ενισχύοντας το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Για την ισπανική κυβέρνηση και το συνταγματικό δικαστήριο το δημοψήφισμα ήταν εξ αρχής παράνομο ενώ η καταλανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η ψηφοφορία κατέληξε σε εντολή ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Καταλονίας – τα οποία δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή – ψήφισε το 43% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, με το 90% να επιλέγει την ανεξαρτησία.

Οι παλινωδίες του Καταλανού ηγέτη, Κάρλες Πουτζντεμόν, μετά το δημοψήφισμα, έδωσαν το δικαίωμα στον Ραχόι να εμφανιστεί με τελεσίγραφα και να απαιτήσει από τον Πουτζντεμόν να ξεκαθαρίσει την θέση του, ώστε να αντιμετωπίσει και τις ανάλογες συνέπειες από την Μαδρίτη. Εν μέσω αδιεξόδου, ο Πουτζντεμόν, δεχόμενος πολιτικές πιέσεις αλλά και πιέσεις από τον κόσμο που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, ακύρωσε το αρχικό σχέδιο του που ήταν η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και πέταξε το μπαλάκι στο κοινοβούλιο, το οποίο υπερψήφισε για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Λίγες ώρες αργότερα, στη Μαδρίτη, με την τελευταία εξουσιοδότηση της Γερουσίας, η κυβέρνηση Ραχόι προχώρησε στη διάλυση του καταλανικού υπουργικού συμβουλίου και ανέλαβε τις περιφερειακές εκτελεστικές εξουσίες προκηρύσσοντας  περιφερειακές εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στην Γερουσία, ο Ραχόι κατηγόρησε την καταλανική κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί πραγματικά να διαπραγματευτεί τίποτε άλλο, εκτός από τις «συνθήκες» και τις «προθεσμίες» της απόσχισης. Ο Πουτζντεμόν είχε κάθε ευκαιρία να αλλάξει πορεία, αλλά «δεν το θέλησε» εκτίμησε ο Ραχόι.

Μπροστά στην χαοτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτήν την στιγμή η Ισπανία οι πολιτικές αναλύσεις για τους λόγους των παλινωδιών της καταλανικής ηγεσίας μετά το δημοψήφισμα μοιάζουν να υπολείπονται συνεχώς των εξελίξεων. Ωστόσο, ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός αποπειράθηκε μια σχετική προσέγγιση κατά την ομιλία του. Ο Ραχόι ανέφερε δύο σημεία που οι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι προκάλεσαν προβλήματα στους Καταλανούς οπαδούς της ανεξαρτησίας, σημεία τα οποία, πάντως, είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα: Η δηλωμένη πρόθεση και απόφαση πολλών επιχειρήσεων να εγκαταλείψουν την Καταλονία ως έδρα τους λόγω της αβεβαιότητας που προκαλείται από το ζήτημα της ανεξαρτησίας και η υποστήριξη της ΕΕ στην στάση της Μαδρίτης. Η απόσχιση της Καταλονίας, συνόψισε ο Ραχόι, «δεν έχει και δεν θα έχει την υποστήριξη κανενός, επειδή αντίκειται στις αρχές της Ευρώπης».

Κάθε πρόβλεψη είναι αδύνατη. Η πιθανότητα, πάντως, το άγνωστο έδαφος να προκύψει και ναρκοθετημένο για κάποιες ή και για τις δύο πλευρές, δεν είναι εντελώς εκτός του «κάδρου» των εξελίξεων.

Σε «δημοκρατική αντίσταση», κάλεσε το λαό της Καταλονίας, ο αυτονομιστής πρόεδρος της Κάρλες Πουτζντεμόν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το Σάββατο. 

«Είναι πολύ σαφές πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στο άρθρο 155», ανέφερε ο Πουτζντεμόν στη σύντομη δήλωσή του. «Πρέπει να πολεμήσουμε χωρίς βία με τρόπο που σέβεται τους ανθρώπους και τη γνώμη τους».

Ο Πουτζντεμόν δεσμεύθηκε επίσης ότι θα συνεχίσει να «εργάζεται για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας».

Σημειώνεται ότι  η ισπανική κυβέρνηση τον απέπεμψε το βράδυ της Παρασκευής και ενεργοποίησε το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, για την υπαγωγή της Καταλονίας στον έλεγχο της Μαδρίτης.

Ο Πουτζντεμόν δεν είχε μιλήσει μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του, την οποία αποφάσισε η Μαδρίτη μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας μερικές ώρες νωρίτερα από το κοινοβούλιο της Καταλονίας.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment