Ο Αρχαίος ναός του Ain Dara στο Αφριν της Συρίας καταστράφηκε από τους Τουρκικούς βομβαρδισμούς

Ο αρχαίος ναός του Ain Dara, του 10ου αι. π.Χ, ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας αποτελεί πλέον παρελθόν μετά τους βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού στο Afrin, περιοχή Κουρδων στη Βόρεια Συρία. Πρόκειται για έναν ναό της εποχής του Σιδήρου που έχτισαν οι Αραμαίοι με μεγάλους σμιλεμένους βράχους από βασάλτη και ανάγλυφα.

Το γεγονός καταγγέλει   το τμήμα αρχαιοτήτων της Συρίας και το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Μεγάλης Βρετανίας.

Η καταστροφική επίθεση στο σύμπλεγμα της εποχής του σιδήρου συγκρίνεται με την καταστροφή του ISIS στην Παλμύρα.

Φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δείχνουν έναν κρατήρα στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου Αϊν Ντάρα και ερείπια εκεί που ορθώνονταν αγέρωχα αγάλματα λιονταριών.afrin-sohr-facebook

Μεταξύ 40% και 50% του αρχαιολογικού χώρου υπέστη ζημιές, εκτιμά ο Salah El-Din Senno, αρχαιολόγος και μέλος του τοπικού συμβουλίου αρχαιοτήτων του Αφρίν. «Η καταστροφή ξεκινά από την είσοδο και επεκτείνεται στο εσωτερικό, τα θρυλικά αγάλματα ζώων, οι φρουροί του ναού και άλλα γλυπτά θεοτήτων είναι διάσπαρτα από τη δύναμη της έκρηξης, ενώ πέτρινες πλάκες εκτοξεύθηκαν σε μια απόσταση 100 μέτρων από τις θέσεις τους».

Η Δαμασκός με οργισμένη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η επίθεση στο ναό «αντανακλά το μίσος και τη βαρβαρότητα του τουρκικού καθεστώτος κατά της συριακής εθνικής ταυτότητας και κατά του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος του συριακού λαού» και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Τουρκία ώστε να πάψει να στοχεύει την πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας.

Τα αρχαία χωριά της Βόρειας Συρίας, κοντά στο Αφρίν, έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκονται σε  κίνδυνο από το 2013. Τα χωριά, τα οποία χρονολογούνται από τον 1ο έως τον 7ο αιώνα π.Χ. και παρουσιάζουν ένα αξιοσημείωτα διατηρημένο τοπίο με τα αρχιτεκτονικά λείψανα των κατοικιών, των ειδωλολατρικών ναών, των εκκλησιών, των δεξαμενών, των λουτρών, σημειώνει ο ιστότοπος της UNESCO.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment