Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Ντ. Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος αφιέρωσε μεγάλο μέρος των δηλώσεών του για να εξαπολύσει επίθεση στην Τεχεράνη περιγράφοντας με εμπρηστική ρητορική τις ενέργειες του Ιράν μετά την υπογραφή της συμφωνίας, λέγοντας: 

  • «Οι αιματοβαμμένες φιλοδοξίες έχουν γίνει ακόμα πιο τολμηρές. Καμία ενέργεια του καθεστώτος δεν είναι πιο επικίνδυνη από την προσπάθεια κατασκευής πυρηνικών όπλων και την προσπάθεια μέσων για να τα αναπτύξει».
  • Τόνισε πως «στη διάρκεια των ετών, το Ιράν και οι δορυφόροι του έχουν βομβαρδίσει αμερικανικές πρεσβείες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, έχουν δολοφονήσει εκατοντάδες Αμερικανούς στρατιώτες και έχουν φυλακίσει και βασανίζει Αμερικανούς πολίτες». Υποστήριξε πως «το ιρανικό καθεστώς χρηματοδοτεί το βασίλειο του χάους και του τρόμου με τον πλούτο του ίδιου του, του λαού».
  • Επικαλέστηκε τα έγγραφα που παρουσίασε ο Νετανιάχου πριν από λίγες ημέρες τα οποία υποστήριξε πως καιρό τώρα έκρυβε το Ιράν για να υποστηρίξει ότι στην καρδιά αυτής της συμφωνίας (2015) κρυβόταν η επιθυμία ενός δολοφονικού καθεστώτος να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Σήμερα «έχουμε καθοριστικές αποδείξεις ότι αυτή η υπόσχεση του Ιράν ήταν ένα ψέμα», είπε.
  • Ο Ντ. Τραμπ εμφανίσθηκε επικριτικός απέναντι στην πολιτική του προκατόχου του: «Είναι ντροπή για μένα ως πολίτης και για όλους του Αμερικανούς πολίτες αυτή η συμφωνία διότι όταν οι ΗΠΑ μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις η συμφωνία αυτή έδωσε σε αυτό το »καθεστώς τρόμου» πολλά εκατομμύρια δολάρια και πολλά από αυτά σε μετρητά».

«Δεν θα επιτρέψουμε στον Τραμπ να κερδίσει»

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, αμέσως μετά την ανακοίνωση Τραμπ, ο πρόεδρος του Ιράν είπε ότι παρ’ ότι πιστεύει πως η συμφωνία μπορεί να επιβιώσει εάν οι υπόλοιποι εταίροι αψηφήσουν τον Τραμπ προειδοποίησε ότι έδωσε οδηγίες στην υπηρεσία ατομικές ενέργειας της χώρας να αρχίσει πάλι η διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου σε βιομηχανικό επίπεδο σε λίγες εβδομάδες όταν καταρρεύσει εντελώς η συμφωνία (λήξη κυρώσεων).

«Πρόκειται για ψυχολογικό πόλεμο, δεν θα επιτρέψουμε στον Τραμπ να κερδίσει. Για 40 χρόνια λέμε και επαναλαμβάνουμε ότι το Ιράν πάντοτε τηρεί τις δεσμεύσεις του ενώ οι ΗΠΑ ποτέ δεν τις τηρούν. Οι 40χρονη ιστορία μας έχει δείξει ότι οι Αμερικανοί ήταν επιθετικοί προς το σπουδαίο λαό του Ιράν. Αυτό που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ήταν μια σαφής επίδειξη αυτού που κάνουν εδώ και μήνες. Πότε συμορφώθηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας; Έβαλαν μια υπογραφή έκαναν μερικές δηλώσεις αλλά δεν έκαναν τίποτα για να ωφελήσουν το λαό στο Ιράν. Αυτή δεν είναι μια συμφωνία του Ιράν με τις ΗΠΑ. Είναι μια πολυμελής συμφωνία που έχει στηριχθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με την επίσημη ανακοίνωσή τους, οι ΗΠΑ έδειξαν την περιφρόνησή τους για τις διεθνής δεσμεύσεις».

Από εδώ και πέρα «η συμφωνία των »5+1» έχει χάσει το 1, πρέπει να περιμένουμε πως θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι. Αν θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα με τη συνεργασία των πέντε χωρών μπορούμε να πετύχουμε αυτά που θέλουμε παρά τις Αμερικανικές και Ισραηλινές προσπάθειες».

Έντονη ανησυχία στην Ουάσινγκτον

  • Παρ΄ ότι όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές τάσσονταν κατά της συμφωνίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η απόφαση Τραμπ, θα πλήξει την αξιοπιστία της χώρας. Από την άλλη πλευρά οι Δημοκρατικοί ζητούν από τον Τραμπ να ενημερώσει το Κογκρέσο για την στρατηγική του απέναντι στο Ιράν.

«Εκτιμούμε βαθύτατα την απόφαση Τραμπ»

Με τα παραπάνω λόγια ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε στις ανακοινώσεις Τραμπ με το Τελ Αβίβ ταυτόχρονα να αναφέρει «περίεργες δραστηριότητες των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία». Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αποφασίστηκε να αλλάξουν οι οδηγίες για την προστασία του πληθυσμού στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν στα σύνορα με τη Συρία. Νεότερες εντολές προς τις τοπικές αρχές τις καλούν να ετοιμάσουν τα καταφύγια.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχουν αναπτυχθεί συστήματα αεράμυνας και ότι βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού οι μονάδες του στρατού. Το Αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε επίσης προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες που εργάζονται στο Ισραήλ, να μην ταξιδεύουν στα υψίπεδα του Γκολάν.

Η αντίδραση της Ευρώπης

Από ευρωπαϊκής πλευράς η πρώτη αντίδραση ήταν του Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος φαίνεται πως ανέλαβε να απαντήσει για λογαριασμό και των άλλων δύο ευρωπαϊκών δυνάμεων: «Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία. Το διακύβευμα είναι το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων».

»Θα δουλέψουμε συλλογικά για ένα ευρύτερο πλαίσιο που θα καλύπτει την πυρηνική δραστηριότητα, την περίοδο μετά το 2025, την πυραυλική δραστηριότητα και τη σταθερότητα στη μέση Ανατολή κυρίως στη Συρία, Υεμένη και το Ιράκ», είπε.

Κυρώσεις

Την ίδια ώρα ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, κατευθυνόμενος προς τη Βόρεια Κορέα για να προετοιμάσει το ραντεβού των δύο ηγετών, δήλωσε ότι οι κυρώσεις προς το Ιράν «θα τεθούν σε πλήρη ισχύ για να θυμίσουν στην Τεχεράνη τα αποτελέσματα της διπλωματικής και οικονομικής απομόνωσης λόγω της απερίσκεπτης και κακόβουλης δραστηριότητάς τους».

Πολιτικές επιπτώσεις

Όπως εκτιμά ο ανταποκριτής του Guardian Saeed Kamali Dehghan, oι πιθανότητες στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ με το Ιράν δεν είναι πολλές προς το παρόν και για όσο διάστημα η Τεχεράνη έχει την υποστήριξη της Ρωσίας.

Αλλά, σε κάθε περίπτωση η κατάρρευση της συμφωνίας θα έχει φοβερές συνέπειες. Θα καταστρέψει τους μετριοπαθείς και τους μεταρρυθμιστές στο Ιράν στο άμεσο μέλλον.

Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που ο ανώτατος ηγέτης, ο Αγιατολάχ Χαμενεί είναι πλέον 78 ετών και όπως φημολογείται με προβλήματα υγείας. Μπορεί λοιπόν να πλησιάζει η ώρα που κάποιος  θα τον διαδεχθεί και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας εδώ και δεκαετίες. Ο Ροχανί βρίσκεται ήδη υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης από τους αντιπάλους του. Και η αποτυχία της συμφωνίας το μόνο που θα πετύχει είναι να ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς, που ευθύνονται για εξωφρενικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

http://www.efsyn.gr/

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment