«Παζαρεύουν» Τουρκία – ΗΠΑ την τύχη των Κούρδων της Συρίας

Στην Τουρκία, όπου θα συζητήσει το θέμα των Κούρδων μαχητών της Συρίας, μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, βρίσκεται ο σύμβουλος ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον. Διασφαλίσεις ότι δεν αφεθούν βορά στα τουρκικά στρατεύματα ζητούν οι Κούρδοι μαχητές που ήταν σύμμαχοι των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Τζον Μπόλτον θα ζητήσει από Τούρκους αξιωματούχους που θα συναντήσει, μεταξύ των οποίων και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη διαβεβαίωση ότι ο στρατός της δεν θα επιτεθεί στους Κούρδους όταν αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία.

Όπως έχει ήδη δηλώσει, αυτές οι διασφαλίσεις είναι «προϋπόθεση» για την απόσυρση των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τουρκία έχει απειλήσει ότι θα επιτεθεί στους Κούρδους των πολιτοφυλάκων YPG, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες που απειλούν την ακεραιότητά της, πράγμα που ο Τζον Μπόλτον έχει χαρακτηρίσει «απαράδεκτο».

Ο Τζον Μπόλτον, έφτασε στην Τουρκία μετά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ.

Στο μεταξύ οι Κούρδοι της βορειοανατολικής Συρίας ζητούν από την Ουάσιγκτον διευκρινίσεις για τα σχέδια απόσυρσης των ΗΠΑ, καθώς ανησυχούν για τις εξελίξεις.

Με δεδομένο ότι η δήλωση Μπόλτον, ότι αν δεν διασφαλιστούν οι Κούρδοι, δεν θα φύγουν οι Αμερικανοί στρατιώτες, ο Μπαντράν Τσιγιά Κουρντ, εκπρόσωπος των Κούρδων δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για αλλαγή της θέσης των ΗΠΑ για απόσυρση και δεν μπορούν να ξέρουν τι ακριβώς εννοούσε ο Τζον Μπόλτον με τα λόγια του.

«Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση, ό,τι ξέρουμε το έχουμε ακούσει από τα μέσα ενημέρωσης», είπε.

Ο Τσιγιά Κουρντ διαπίστωσε ότι όντως ο Μπόλτον αναγνώρισε ότι η Τουρκία διώκει και σκοτώνει τους Κούρδους, αλλά τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξουν διασφαλίσεις» για την προστασία τους.

«Η Τουρκία συνιστά μεγαλύτερη απειλή για τον κουρδικό λαό από το Ισλαμικό Κράτος και όλες τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε.

Ο Μπόλτον, από το Ισραήλ, είχε δηλώσει ότι θα διασφαλιστεί η προστασία των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ και ότι οι ΗΠΑ δεν θα φύγουν αν δεν ηττηθεί πλήρως το Ισλαμικό Κράτος.

Μάλιστα, ο σύμβουλος ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, αν και επιβεβαίωσε την απόσυρση των στρατιωτών, είπε ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», επί της ουσίας διαψεύδοντας και τον Ντόνλαντ Τραμπ, που ανακοινώνοντας την απόφασή του στις 19 Δεκεμβρίου είχε πει ότι οι Αμερικανοί θα φύγουν από τη Συρία «μέσα σε μερικές εβδομάδες».

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment