Πουτζντεμόν από το Βέλγιο: Αποδέχομαι τις τοπικές εκλογές, επιστρέφω με εγγυήσεις

Δεν ζητώ πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για πολιτικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας, ζητώντας από την Ευρώπη να δράσει για το θέμα της Καταλονίας, δήλωσε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στη βελγική πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται πως ο Κάρλες Πουτζντεμόν διέφυγε στο Βέλγιο μετά την απόφαση της Ισπανικής Δικαιοσύνης να ασκήσει σε βάρος του διώξη για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Με τις ίδιες κατηγορίες διώκονται και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης της Καταλονίας, τα οποία βρίσκονται μαζί του στις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ, σήμερα Τρίτη, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε και επίσημα την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

«Δεν βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για να ζητήσω πολιτικό άσυλο», ξεκαθάρισε ο καθαιρεθείς ηγέτης της Καταλονίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Δεκεμβριου. Ο Πουτζντεμόν τόνισε ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες, γιατί είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης και ότι η επίσκεψή του δεν αφορά τη βελγική κυβέρνηση. «Βρίσκομαι εδώ για να δράσω σε πλήρη ελευθερία και ασφάλεια», ανέφερε ο Πουτζντεμόν υπογραμμίζοντας ότι το καταλονικό ζήτημα είναι ένα «ευρωπαϊκό ζήτημα».

«Βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες για να κάνουμε σαφές το πρόβλημα της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης», ανέφερε ο Κ. Πουτζντεμόν. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η καταλανική κυβέρνηση και ο λαός της Καταλονίας θα σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου και απηύθηνε ερώτημα στην Ισπανική κυβέρνηση αν και αυτή θα κάνει το ίδιο. Τέλος, ο Πουτζντεμόν ανέφερε ότι η ισπανική κυβέρνηση τον κατηγορεί για ανταρσία και ανέφερε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία όσο δεν έχει εγγυήσεις για μια δίκαιη αντιμετώπιση από την ισπανική δικαιοσύνη.

 
 
 

Την Παρασκευή, το τοπικό Κοινοβούλιο της Καταλονίας είχε ψηφίσει την ανακήρυξη της περιφέρειας σε ανεξάρτητη Δημοκρατία, με απόσχισή της από την Ισπανία, κίνηση ωστόσο η οποία αποδείχθηκε συμβολική, καθώς τελικά οι περισσότεροι Καταλανοί δημόσιοι λειτουργοί υποτάχθηκαν στις εντολές της Μαδρίτης.

Ως απάντηση ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, βάσει του άρθρου 155 του Συντάγματος και των μέτρων που ενέκρινε η Ισπανική Γερουσία, καθαίρεσε τον Πουτζντεμόν και την καταλανική κυβέρνηση, διέλυσε το καταλανικό κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες τοπικές εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες θα λάβουν μέρος όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος του Πουτζντεμόν, πλην της καταλανικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, που αναμένεται να τις μποϊκοτάρει.

«Δεν τον καλέσαμε εμείς στο Βέλγιο»

Απάντηση στις «φήμες» που διακινήθηκαν τις τελευταίες ώρες έδωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν έκανε τίποτα απολύτως για να ενθαρρύνει τον Κάρλες Πουτζδεμόν να πάει στις Βρυξέλλες. «Η βελγική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καλέσει σε πολιτικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης στην Ισπανία, στο πλαίσιο της εθνικής και της διεθνούς τάξης», αναφέρεται επίσης στη δήλωση του πρωθυπουργού και επισημαίνεται πως ο Πουτζντεμόν θα αντιμετωπισθεί στο Βέλγιο «όπως οποιοσδήποτε άλλος Ευρωπαίος πολίτης, με τα ίδια δικαιώματα και καθήκοντα, ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα», προστίθεται στη δήλωση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment