Προϋπολογισμός ΕΕ: Μειώσεις για ΚΑΠ, πολιτική συνοχή -Αυξήσεις για άμυνα , ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επταετία 2021-2027, ύψους 1,135 τρισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 1,11% του μέσου Aκαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος των 27 χωρών μελών της ΕΕ. Η επίσημη πρόταση της Κομισιόν  θα κατατεθεί τον Μάιο και προβλέπεται γύρος σκληρών αντιπαραθέσεων στην αρένα της …ενωμένης Ευρώπης.

 Θα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τις τάξεις της και η ΕΕ θα πρέπει να αντισταθμίσει την απώλεια της καθαρής ετήσιας συμβολής του ύψους 10 δισ. ευρώ, με έναν συνδυασμό περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων. Η πρόταση είναι να αυξηθεί  το ποσοστό των εθνικών εισοδημάτων που αφιερώνεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ από 1,02% του ΑΕΠ στο 1,12%. Ακόμη  σε αυτό το σενάριο οι δαπάνες θα μειωνόταν σε απόλυτους όρους.

«Χορός δισεκατομμυρίων» για άμυνα – ασφάλεια –Μείωση των δαπανών για ΚΑΠ

Αναφορικά με την κατανομή των πόρων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτοντας σαν προτεραιότητα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και  την μετανάστευση προτείνει τριπλασιασμό των δαπανών για τη μετανάστευση, το άσυλο και τη διαχείριση εξωτερικών συνόρων και τη δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου για την Άμυνα. Αντίθετα σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και του Ταμείου Συνοχής  προβλέπεται μείωση σε ποσοστό περίπου 5% των πόρων που θα διατεθούν για την περίοδο 2021-27.  Η μείωση των ποσών της νέας ΚΑΠ θα φέρει σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών, καθώς τα ποσά αυτά  διοχετεύονται σε μέτρα στήριξης της αγοράς, άμεσες πληρωμές επιδοτήσεων σε αγρότες και προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

 Ειδικότερα οι δαπάνες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τη μετανάστευση και το άσυλο σχεδόν τριπλασιάζονται, φτάνοντας τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ του τρέχοντος προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα νέα κονδύλια θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν 10.000 συνοριοφύλακες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής ως το 2027.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η Επιτροπή προτείνει αύξηση των επενδύσεων κατά 40%, δηλαδή χρηματοδότηση ύψους 4,8 δισ. ευρώ και τη δημιουργία ενός ταμείου άμυνας, ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσά αυτά θα συμπληρώνουν τις εθνικές δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς. Επιπλέον, προτείνονται επενδύσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ για τη λεγόμενη «στρατιωτική κινητικότητα» στην ΕΕ.

Αυξήσεις προτείνονται  για την έρευνα και την καινοτομία  που δημιουργούν όπως ειπώθηκε «προστιθέμενη αξία». Η  Επιτροπή προτείνει αύξηση των επενδύσεων κατά 50% και χρηματοδότηση ύψους 100 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά θα διατεθούν για τα προγράμματα Horizon Europe και Ευρατόμ. Έξαλλου, η Επιτροπή προτείνει εννεαπλάσια αύξηση των επενδύσεων σε ψηφιακό μετασχηματισμό και δίκτυα, με χρηματοδότηση που θα φτάνει τα 12 δισ. ευρώ.

Επίσης, προτείνεται ο υπερδιπλασιασμός των προγραμμάτων για τους νέους, όπως το ERASMUS+, με 30 δισ. ευρώ και για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης με 1,3 δισ. ευρώ.

Τέλος, προτείνεται η ενίσχυση της χρηματοδότησης της εξωτερικής δράσης κατά 26%, η οποία θα φτάσει τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στη «γειτονιά» της Ευρώπης και τη διατήρηση ενός ειδικού αποθεματικού για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως π.χ. της μετανάστευσης.

Αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις

Τα σχέδια για τη μείωση της χρηματοδότησης της περιφερειακής ανάπτυξης και της  ΚΑΠ θα πρέπει να συζητηθούν με τους αποδέκτες αυτής της χρηματοδότησης, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να θυσιαστούν οι περιφέρειες ή οι αγροτικές κοινότητες της Ευρώπης. Η μείωση αυτή θα πλήξει ιδιαίτερα τις χώρες του Νότου και φυσικά την Ελλάδα 

 Ηδη η  γαλλική κυβέρνηση έκρινε ως «απαράδεκτη» την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, στον οποίο προβλέπεται μείωση σε ποσοστό περίπου 5% των πόρων που θα διατεθούν για την περίοδο 2021-27.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση Κουρτς της Αυστρίας, στην οποία συμμετέχει και η Ακροδεξιά, διεμήνυσε  ότι αποκλείεται να δεχθεί μεγαλύτερο προϋπολογισμό, κάτι που σημαίνει και αυξημένες εισφορές από την πλευρά της, σε μια μικρότερη Ε.Ε. Στο πλευρό της αναμένεται να ταχθούν, επίσης, και άλλοι σημαντικοί «αιμοδότες» των κοινοτικών ταμείων, όπως η Ολλανδία, οι τρεις χώρες της Σκανδιναβίας και οι ισάριθμες της Βαλτικής, πιθανότατα και η Ιρλανδία.

Αλλά και ο  πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ξεκαθάρισε επίσης ότι όχι απλώς δεν δέχεται αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες, όπως προβλέπει το σχέδιο, αλλά ότι δεν πρέπει να διατεθεί γι’ αυτούς «ούτε ένα σεντ», υπενθυμίζοντας ότι απαιτείται ομοφωνία για την έγκριση της πρότασης. Μαζί με τον Όρμπαν εκτιμάται ότι θα βρεθούν και οι άλλες χώρες που απαρτίζουν την αποκαλούμενη «ομάδα του Βίζεγκραντ» -Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία, συγκροτώντας ένα ακόμη ισχυρό μπλοκ. 

 Αντιπαραθέσεις υπάρχουν και στο μέτωπο των ευρωπαϊκών «υπερδυνάμεων».  Οι Γερμανοί, για παράδειγμα, οι οποίοι υπολογίζουν ότι το σχέδιο της Κομισιόν ισοδυναμεί με 10-12 δισ. ευρώ επιπλέον προς τις Βρυξέλλες σε ετήσια βάση, συνδέουν ευθέως την αποδοχή της με αυστηρούς όρους -όπως η αναδιανομή των κονδυλίων σε τομείς που τους ενδιαφέρουν άμεσα (έρευνα, πράσινη ανάπτυξη κ.λπ), αλλά και η σύνδεση των εκταμιεύσεων με την συμμόρφωση των χωρών-μελών με τις κεντρικές αποφάσεις και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές.  Σε αυτό το τελευταίο φαίνεται πως συμφωνούν τόσο η Κομισιόν όσο και το Παρίσι και η Ρώμη  που προτείνουν να υπάρξει κάποιου είδους  ποινολόγιο βάσει του οποίου θα τιμωρούνται οι εκάστοτε απείθαρχοι και άτακτοι εταίροι -όπως είναι, σήμερα, η Πολωνία και η Ουγγαρία. 

Ενώ όμως, Γερμανοί και Γάλλοι μοιάζουν να τα βρίσκουν σε αυτό, δεν ισχύει το ίδιο στην υπόθεση της ΚΑΠ,  η οποία απορροφά πάνω από το ένα τρίτο του προϋπολογισμού.  Οι Γάλλοι που είναι από τους μεγάλους οφελημένους των συγκεκριμένων κονδυλίων, αντιστέκονται στην προτεινόμενη μείωσή τους, ζητώντας ανταλλάγματα για να πουν το «ναι» -όπως κάνουν, εξάλλου, και οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης που  βασίζονται  στη χρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων, τα κονδύλια των οποίων επίσης προτείνεται να μειωθούν.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε τα εξής: «Στην παρουσίαση που έκανε σήμερα η Επιτροπή, τονίστηκε η σημασία ενός πολιτικού προϋπολογισμού και υπογραμμίστηκε η αρχή της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας. Είναι σημαντικό επίσης ότι τονίστηκε η σημασία των ιδίων πόρων, κάτι που αποτελεί βασικό σημείο των ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αύξηση των πόρων για το Erasmus +, την έρευνα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κλιματική αλλαγή είναι θετική. Θα θέλαμε να έχουμε έναν προϋπολογισμό στο 1,3% του ΑΕΕ. Δεδομένης της μείωσης του προϋπολογισμού για τη γεωργία και τα ταμεία συνοχής, θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας.»

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ   τόνισε ότι πρόκειται για ένα «ρεαλιστικό σχέδιο για το πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους», επισημαίνοντας ότι οι καλές οικονομικές προοπτικές μάς δίνουν μια «ανάσα», αλλά «δεν μας απαλλάσσουν από την υποχρέωση να εξοικονομήσουμε πόρους σε ορισμένους τομείς». Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τη σκυτάλη παίρνουν τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment