Σε νέες εκλογές οδηγείται η Ιταλία, μετά το «βέτο» Ματαρέλα – Άνθρωπος του ΔΝΤ ο νέος πρωθυπουργός

Πολιτική αναταραχή με νέα προσφυγή στις κάλπες πυροδότησε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, με την άρνησή του να αποδεχτεί ως υπουργό Οικονομικών τον καθηγητή Πάολο Σαβόνα,

προκαλώντας την κατάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τα κόμματα της πλειοψηφίας  (Πέντε Αστερων και Λέγκα) και την ανάθεσή της στον άνθρωπο του ΔΝΤ Κάρλο Κοταρέλι.

 Στήριξη από την ΕΕ ενώ την ίδια στιγμή οι αγορές αντιδρούν, εκτοξεύοντας μεθοδευμένα τα επιτόκια.

Αντιδράσεις από Λέγκα και  Κίνημα των Πέντε Αστέρων που κάνουν λόγο για πραξικόπημα και ζητούν την καθαίρεσή του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών  αποκλείεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και οι νέες εκλογές αρχή Σεπτεμβρίου ή μέσα στο φθινόπωρο είναι ο μονόδρομος. Σε ότι αφορά την κυβέρνηση του Κάρλο Κοταρέλι, είναι σαφές ότι η Λέγκα, τα Πέντε Αστέρια και η Φόρτσα Ιτάλια θα την καταψηφίσουν στο κοινοβούλιο . Αντίθετα, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει χωρίς επιφυλάξεις τον Ιταλό πρόεδρο.

Η  παρέμβαση του Ιταλού προέδρου, με την απροκάλυπτη αιτιολογία πως δεν γίνεται ανεκτός υπουργός που αμφισβητεί τη σχέση της Ιταλίας με το ευρώ, ανοίγει μια σκοτεινή περίοδο για τη δημοκρατία όχι μόνο στη γειτονική χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με το ευρώ και τα συμφέροντα που αντιπροσωπεύει να τίθεται υπεράνω των δημοκρατικών θεσμών, ακόμη και της ίδιας της εκφρασμένης με τις εκλογές λαϊκής βούλησης.

Στήριξη  και συγκρατημένη αισιοδοξία από την ΕΕ

Στήριξη και συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασαν οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την απόφαση του προέδρου της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, όσον αφορά την επιλογή του για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, έπειτα από το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

 Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι «πρέπει να μιλάμε με κάθε κυβέρνηση αλλά έχουμε αρχές στην ευρωζώνη και φυσικά θα υπάρξουν δύσκολες ερωτήσεις», ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι «όταν έγιναν εκλογές στην Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, υπήρχαν πολλά ερωτηματικά στο τραπέζι. Μιλήσαμε μεταξύ μας πολλά βράδια, αλλά μαζί καταφέραμε κάτι. Αλλά πρέπει να κάνουμε αυτή τη δουλειά, από τη στιγμή που η Ιταλία είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη στήριξη του στον πρόεδρο της Ιταλίας, τονίζοντας ότι «θέλω απλώς να υποβάλω τα σέβη μου και τη στήριξή μου στον πρόεδρο Ματαρέλα, ο οποίος έχει μια ουσιαστική αποστολή, αυτή της θεσμικής και δημοκρατικής σταθερότητας της χώρας του, την οποία επιτελεί με πολύ θάρρος και μεγάλο πνεύμα υπευθυνότητας. Η Ιταλία είναι για τη Γαλλία ένας στρατηγικός εταίρος σε όλα τα ζητήματα, ένας ιστορικός εταίρος, ένας εταίρος του σήμερα και ένας εταίρος του μέλλοντος, τον οποίο σεβόμαστε και τον οποίο έχουμε ανάγκη για τα ευρωπαϊκά σχέδια, καθώς και για τη διμερή σχέση που είναι δομική».

Η Ιταλίδα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον Σ. Ματαρέλα και στους θεσμούς της Ιταλίας, τονίζοντας ότι «προωθούνται τα συμφέροντα του ιταλικού λαού, τα οποία συμπίπτουν με αυτά της ΕΕ».  

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός Κάρλο  Κοταρέλι

Ο τεχνοκράτης Κάρλο Κοταρέλι, επονομαζόμενος «ο κύριος Ψαλίδι» για το ρόλο του στη μείωση των δημόσιων δαπανών το 2013-2014, έχει εργαστεί 25 χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έξι χρόνια στην Τράπεζα της Ιταλίας και είναι θερμός υποστηρικτή της δημοσιονομικής λιτότητας, του.

«Ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε τον δρα Κοταρέλι, από τον οποίο ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ούγκο Ζαμπέτι μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες.

Ο Κάρλο Κοταρέλι αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του ανέθεσε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα και δήλωσε πως θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κ. Κοταρέλι τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα είναι ουδέτερη και ότι θα δράσει για το καλό της χώρας. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι, αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός και μετά η χώρα θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019 ενώ,αν η κυβέρνηση καταψηφισθεί από το κοινοβούλιο, οι εκλογές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι. Χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, στην κυβέρνηση θα ανατεθεί μόνο η διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων εν αναμονή νέων εκλογών, η ημερομηνία των οποίων θα καθορισθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συμφωνία με τους κύριους πολιτικούς αξιωματούχους και τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι νέες εκλογές μπορεί να πραγματοποιηθούν στην αρχή Σεπτεμβρίου ή μέσα στο φθινόπωρο.

Ο Κ. Κοταρέλι δήλωσε πως ούτε ο ίδιος ούτε οι υπουργοί του θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. «Η κυβέρνησή μου θα διαχειριστεί με σωφροσύνη την δημόσια οικονομία», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης και νέος πρωθυπουργός.

«Με την Ευρώπη χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος μας, ως ιδρυτικής χώρας είναι βασικός, όπως και η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ», κατέληξε ο Κάρλο Κοταρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι θεωρείται πλέον απίθανο η κυβέρνησή του Κοταρέλι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένης της αρνητικής θέσης της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Η ημερομηνία της ψηφοφορίας θα καθοριστεί από τον Ματαρέλα σε συμφωνία με τους κύριους πολιτικούς αξιωματούχους και τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

Λέγκα: Αν ο υπουργός δεν αρέσει στο Βερολίνο, τότε είναι ο σωστός υπουργός

Ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργάσθηκε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη» και ότι «για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες».

«Όλα αυτά ισχύουν αν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός», πρόσθεσε.

Παράλληλα, δήμαρχοι της Λέγκα στην Λομβαρδία (περιφέρεια με πρωτεύουσα το Μιλάνο), αποφάσισαν να βγάλουν από τα δημαρχιακά μέγαρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τις φωτογραφίες του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλλα.

  Πέντε Αστέρες: Εσχάτη προδοσία του Προέδρου- Η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόρριψη του υπουργού Οικονομικών ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. «Πρόκειται για μία πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών. Ποιος ο λόγος να ψηφίζει κανείς, αν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;» είπε. Έντονες αντιδράσεις από τους Πέντε Αστέρες , με τον επικεφαλής τους Λουίτζι Ντι Μάιο να κάνει λόγο για εσχάτη προδοσία του προέδρου και να ζητά την καθαίρεσή του. «Πρέπει να μας πουν, λοιπόν, ότι ο εκλογές είναι άχρηστες και ότι τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι», δήλωσε ο Ντι Μάιο. «Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη», τόνισε.

Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, σε βίντεο που δημοσιοποίησε στο facebook τόνισε: «Yπάρχει κάποιος ο οποίος μιλά, υποκαθιστώντας εκατομμύρια πολίτες. Οι αγορές σήμερα είναι το ψευδώνυμο του χειρότερου καπιταλισμού, του αρπακτικού αυτού που υφίσταται στην Ιταλία».

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, έκανε γνωστό ότι στις 2 Ιουνίου, το πολιτικό του κίνημα θα οργανώσει μεγάλη κινητοποίηση στην Ρώμη, και κάλεσε τους Ιταλούς να βάλουν όλοι μια σημαία στα παράθυρά τους. Η επιλογή της ημερομηνίας, προφανώς, δεν είναι τυχαία, από την στιγμή που πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία η χώρα γιορτάζει την αβασίλευτη Δημοκρατία της.

 Κώδωνας κινδύνου για την ιταλική οικονομία- Οι αγορές εκτοξεύουν μεθοδευμένα τα επιτόκια

Την Παρασκευή, το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με νέα πτώση 1,54%. Το spread έφθασε κατά την διάρκεια της ημέρας τις 217 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013, για να κλείσει στις 206 μονάδες.

Το Σάββατο το περιοδικό Spiegel, συγκρίνοντας την οικονομική κρίση της Ιταλίας με αυτήν της Ελλάδας έγραφε πως «η επίθεση από τη Ρώμη είναι πιο επικίνδυνη, γιατί η Ιταλία, σε αντίθεση με την πολύ μικρότερη Ελλάδα».

Στο μεταξύ, άλμα κάνει το σπρεντ των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύοντας το κόστος δανεισμούς, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με πτώση 2%. Το σπρεντ, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια των ιταλικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο 2013. Όμως και η πτώση στο χρηματιστήριο είναι ενδεικτική της ανησυχίας για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία. 

Η ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών και κυρίως της Ιταλίας το πρωί μετά το βέτο Ματαρέλα δεν κράτησε πάρα πολύ. Το μεσημέρι η «ανακούφιση» των επενδυτών έδωσε τη σειρά της στην αναθέρμανση των ανησυχιών ότι η οδός των νέων εκλογών που παίρνει τελικά η Ιταλία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα λαϊκιστικά κόμματα που από χθες βάλουν κατά του Προέδρου της Ιταλίας μιλώντας για θεσμική εκτροπή, ακόμα και προδοσία.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς εντείνονται οι επιθετικές πωλήσεις, απόρροια της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, εκτοξεύοντας έτσι τις αποδόσεις, ειδικά των βραχυπρόθεσμων ομολόγων σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα.

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment