Στη Βουλή της ΠΓΔΜ η Συμφωνία των Πρεσπών – Αναζήτηση της απαιτούμενης πλειοψηφίας και ένταση των έξωθεν πιέσεων

Κορυφώνεται η αγωνία στη γειτονική χώρα, με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να επιχειρεί να «σπάσει» την άρνηση της αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών φέρνοντας τέσσερις τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναζητεί τους βουλευτές που θα του εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία (2/3) απομακρύνοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα Σκόπια, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος που μεταξύ άλλων:

  • Θα προσθέτει το επίθετο Βόρεια σε όλο το Σύνταγμα
  • Θα τροποποιεί το Σύνταγμα με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών
  • Θα δίνει ισχυρότερες εγγυήσεις για τα απαραβίαστο των συνόρων και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας

Τις ανακοινώσεις των αποφάσεων έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγο μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης αρνούμενος να απαντήσει αν η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τους δέκα βουλευτές που χρειάζεται για να περάσει η συμφωνία. Ωστόσο παραίνεσε όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν με γνώμονα τη βούληση του λαού όπως αυτή εκφράστηκε από το δημοψήφισμα.

Οι τροπολογίες της κυβέρνησης Ζάεφ θα υποβληθούν στη Συνταγματική Επιτροπή της Βουλής όπου η συζήτηση θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα θα γίνει σαφές εάν τα κυβερνητικά κόμματα έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 ψήφων.

Όπως αναφέρει το MIA επικαλούμενο πηγές από τη Βουλή, η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (VMRO) επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο πως δεν πρόκειται να ψηφίσει.

Αν ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας δεν κατορθώσει να βρει τις ψήφους που χρειάζεται, τότε όλα δείχνουν ότι στις 25 Νοεμβρίου ή το αργότερο στις 2 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες στα Σκόπια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όλες οι εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θα μετατεθούν για πολύ αργότερα, ίσως προς το τέλος Απριλίου.

Να προχωρήσει γρήγορα στην συνταγματική αλλαγή, ζητά από τη Βουλή της ΠΓΔΜ ο Γ. Χαν

Εν τω μεταξύ εντείνονται οι  έξωθεν πιέσεις προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης…

Να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές για την αλλαγή του ονόματος, ζητά από τα μέλη της Βουλής της ΠΓΔΜ ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, προειδοποιώντας ταυτόχρονα να μην προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αναφορές για απειλές κατά βουλευτών του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE που αποκλίνουν από την κομματική γραμμή και θέλουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στην Βουλή. Μέλη του κόμματος που τάχθηκαν κατά της γραμμής του αρχηγού του κόμματος υπέστησαν γι αυτό κυρώσεις, όπως για παράδειγμα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κόμματος, ο οποίος απολύθηκε, αναφέρει.

Όπως τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο για ένα κόμμα που έχει την απαίτηση να είναι φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό, και ο ίδιος ελπίζει τώρα σε μία διαδικασία διαλόγου, «γιατί η ευρωατλαντική ολοκλήρωση , που τώρα έχει πλησιάσει επιτέλους πολύ κοντά στην επίτευξή της με την λύση της διαφοράς για την ονομασία, αναφέρεται ως στόχος και από το VMRO-DPMNE. Όμως αυτό το κόμμα θα πρέπει να ενεργήσει ανάλογα και να καταστήσει δυνατή την έγκριση της Συμφωνίας. Όλα τα άλλα είναι αναξιόπιστα».

Ο Γιοχάνες Χαν ζητά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να εγκαταλείψει την καταστροφική στάση του και να θέσει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της υπεράνω των κομματικών του συμφερόντων».

Κατά την άποψή του, η Συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος είναι τόσο σημαντική γιατί ανοίγει και πάλι τον δρόμο για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση.

«Επιπλέον, δίνει το μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή, ότι είναι εφικτή η λύση, ακόμη και σε διαφορές που υπήρχαν επί δεκαετίες και ως εκ τούτου πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση από τη Βουλή η υλοποίηση της αλλαγής του ονόματος», σημειώνει.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παρατηρεί ότι το δημοψήφισμα είχε καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, εκείνο που μετρά είναι, όπως σημειώνει, η αναμφισβήτητη ετυμηγορία υπέρ της Συμφωνίας, με ένα ποσοστό-ρεκόρ 94 % με το οποίο οι πολίτες υπερψήφισαν την αλλαγή του ονόματος, το κάλεσμα για μποϋκοτάρισμα, το οποίο ζήτησαν μερικοί στο VMRO, δείχνει έλλειψη δημοκρατικής ωριμότητας.

Ο ίδιος απευθύνει σαφή προειδοποίηση να μην υπάρξουν πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως αναφέρει, σίγουρα θα προξενούσαν μία καθυστέρηση στην εφαρμογή και επικύρωση της Συμφωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «αμφιβάλω επίσης, εάν, με ουσιαστικές καθυστερήσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ακόμη σε θέση να περάσει στην Βουλή την Συμφωνία για το όνομα».

Επίσης, κατά την άποψή του, δεν είναι καθόλου σίγουρο, ότι οι πρόωρες εκλογές θα έφερναν στην κυβέρνηση την επιθυμητή πλειοψηφία των δύο τρίτων, που σημαίνει, ότι τώρα υπάρχει η συγκυρία και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η μοναδική ευκαιρία, διαφορετικά θα μπορούσε να χαθεί για πολύ καιρό ή και για πάντα, η προοπτική της ένταξης.

Ο Γιοχάνες Χαν επισημαίνει ακόμη στις δηλώσεις του πως ένα κόμμα, το οποίο εμποδίζει για κομματικούς λόγους αυτή την σημαντική, όχι μόνον για την χώρα αλλά για ολόκληρη την περιοχή, Συμφωνία, θα φέρει πλήρη ευθύνη για μία τέτοια εξέλιξη.

ΠΗΓΗ: ΑΜΕ-ΑΠΕ, www.efsyn.gr

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment