Τα «κίτρινα γιλέκα» νίκησαν τον Μακρόν

O γενικός ξεσηκωμός νίκησε τον Μακρόν, καθώς η κυβέρνησή της Γαλλίας φαίνεται να υποχωρεί στα αιτήματα των «κίτρινων Γιλέκων» και να ανακοινώνει εντός της ημέρας το πάγωμα της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Το κίνημα των «κίτρινων Γιλέκων» δεν φαίνεται να μένει όμως μόνο εκεί και διαμηνύει πώς τα καύσιμα δεν είναι αρκετά, διεκδικώντας αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Την ίδια στιγμή η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς 8 στους 10 Γάλλους αποδοκιμάζουν την πολιτική και την στάση του.

Μετά τις κινητοποιήσεις που έβαλαν φωτιά στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, θα ανακοινώσει σήμερα ένα μορατόριουμ στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα, που προβλεπόταν να επιβληθεί την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην κρίση των «κίτρινων γιλέκων». Η αναστολή αυτή  θα συνοδεύεται και από άλλα μέτρα που έχουν στόχο να καθησυχάσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με πηγές. «Πρέπει να κατευνάσουμε την κατάσταση για να αποφύγουμε την επιδείνωσή της», φέρεται να είπε στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των βουλευτών των κομμάτων LREM και MoDem ο Φιλίπ.

Η ανακοίνωση αυτής της υποχώρησης, κάτι που η κυβέρνηση απέρριπτε μέχρι τώρα κατηγορηματικά, γίνεται έπειτα από περισσότερο από δύο εβδομάδες αποκλεισμών και βίαιων διαδηλώσεων σ’ όλη τη Γαλλία, που κορυφώθηκαν με τις ταραχές που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι. «Πρέπει να δώσουμε στους Γάλλους έναν λόγο για να επανέλθουν στη λογική», δήλωσε ο Φιλίπ.

Σε μια προσπάθεια να εκτονοθεί η κρίση, ο Μακρόν κάλεσε χτες τον πρωθυπουργό Έντουαρντ Φιλίπ να συνομιλήσει με αξιωματούχους αλλά και εκπροσώπους των κομμάτων και των «κίτρινων γιλέκων», οι οποίοι όμως αρνήθηκαν να τον συναντήσουν, λέγοντας: «Δεν θα ωφελήσει σε τίποτα να πάμε. Η κυβέρνηση ψάχνει μόνο να επικυρώσει ένα επικοινωνιακό σχέδιο. Δεν θελουμε να μας χρησιμοποιήσουν για μαριονέτες». Τελικά, Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ συναντήθηκε με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό  και τους επικεφαλής των κύριων πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας, οι οποίοι απάιτησαν το μορατόριουμ στην αύξηση του φόρου άνθρακα.

Υπενθυμίζεται πως η εγκατάλειψη της αύξησης των φόρων στα καύσιμα είναι το πρώτο αίτημα των «κίτρινων γιλέκων», μεταξύ των άλλων φορολογικών και μισθολογικών διεκδικήσεων που έχουν ή αυτών σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό του αντίκτυπου των διαδηλώσεων, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου έπεσε στο 23%, 6 ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό της δημοτικότητας του Φιλίπ μειώθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 26%.

Το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του Μακρόν είναι αντίστοιχο με εκείνο του προκατόχου του στην προεδρία Φρανσουά Ολάντ στο τέλος του 2013, όταν ο Ολάντ θεωρούνταν ο λιγότερο δημοφιλής ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας

Written by

altpressfthiotida.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment